Drepturile succesorale ale soțului supraviețuitor

Cuprins proiect Cum descarc?

I. INTRODUCERE
II. DREPTURILE SUCCESORALE ALE SOTULUI SUPRAVIETUITOR
III. CONCLUZII
IV. BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

I.INTRODUCERE
Drepturilor succesorale ale sotului supravietuitor au reglementate, incepand cu Codul Civil de la 1864 astfel: dispozitiile inechitabile ale art. 679 si 681-684 din Codul Civil de la 1864, potrivit carora sotul supravietuitor putea culege mostenirea numai dupa ultimul colateral de gradul al XII-lea; aceste dispozitii au fost abrogate, insa, in 1921 Legea nr. 3581 asupra impozitului progresiv pe succesiuni, prin care aceste exigente au fost atenuate, sotul supravietuitor culegand mostenirea dupa ultimul colateral de gradul al IV-lea.
Prin Legea nr. 319/1944 au fost reglementate dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, lege care la randul ei a abrogat implicit prevederile Codului civil de la 1864. Prin acest act normativ s-a recunoscut dreptul sotului supravietuitor la mostenire, in concurs cu oricare din clasele de mostenitori legali ai defunctului, dreptul acestuia la rezerva succesorala, precum si anumite drepturi speciale de mostenire.
Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil (1 octombrie 2011), drepturile succesorale ale sotului supravietuitor sunt reglementate in art. 970-974 (Sectiunea I intitulata Sotul supravietuitor) din Capitolul III - Mostenitorii legali din Titlul II - Mostenirea legala. Legiuitorul a pastrat, in principiu, configuratia drepturilor succesorale recunoscute sotului supravietuitor consacrata prin Legea nr. 319/1944.
Intodeauna legiuitorul a incercat sa-i acorde o atentie sporita sotului supravietuitor, din prisma relatiilor pe care acesta le-a avut cu defunctul. Codul Civil impune acestuia o conditie negativa, si anume ca nu trebuie sa existe o hotarare de divort, pentru ca sotul supravietuitor sa vina la mostenire cu celelalte clase succesorale.
II. DRETURILE SUCCESORALE ALE SOTULUI SUPRAVIETUITOR
Reglementarea actuala a drepturilor succesorale ale sotului supravietuitor, a fost facuta inaintea drepturilor succesorale a celorlalti mostenitori legali ai defunctului, facand parte din cele patru clase de mostenitori, intrucat acesta vine in concurs cu oricare din aceste clase de mostenitori si pentru ca stabilirea cotei sotului supravietuitor se determina cu prioritate fata de acestia.
Conditii de succesiune. Pentru ca sotul supravietuitor sa vina la mostenirea defunctului, pe langa conditiile generale impuse oricarui mostenitor, acesta trebuie sa indeplineasca si o conditie speciala, respectiv de a fi casatorit cu decedatul la data succesiunii (art. 970 Noul Cod Civil) (de a avea calitatea de sot la data decesului sotului sau), ceea ce presupune existenta unui certificat de casatorie valabil (articolul 289 NCC). Indiferent de durata, convietuirea, parteneriatul intre doua persoane, nu confera dreptul legal general in urma succesorul decedatului.
Conform noului Cod civil, casatoria este dizolvata de la data la care o instanta a pronuntat prin hotarare definitiva divortul. In cazurile in care divortul este obtinut fie prin intelegere reciproca intre soti, fie prin intermediul unei persoane ori proceduri administrative sau notariale, casatoria este considerata dizolvata de la data la care a fost eliberat un certificat de divort (articolul 375 si art. 382 NCC), statutul de sot incetand la data respectiva. "In cazul in care decesul de cujus a avut loc in timpul procedurilor de divort, casatoria este dizolvata de drept prin moarte, iar sotul supravietuitor are dreptul la succesiunea sotului decedat".
De asemenea, casatoria poate fi dizolvata retroactiv pentru casatoriile fara voie; in astfel de cazuri, se considera ca statutul de sot nu a existat niciodata. In cazul casatoriilor putative (articolul 304 NCC), sotul de buna credinta la incheierea unei casatorii nule sau anulate pastreaza statutul de sot intr-o casatorie valabila si va avea dreptul la succesiune a sotului supravietuitor, pana la data cand hotararea judecatoreasca ramane definitiva.
Conditiile impuse de lege pentru ca sotul supravietuitor sa vina la mostenire sunt urmatoarele:
- sa aiba capacitate succesorala;
- sa nu fie nedemn fata de defunct;
- sa aiba vocatie succesorala;
- sa aiba calitatea de sot la data deschiderii mostenirii (conditie speciala);
In ceea ce priveste recunoasterea drepturilor succesorale ale sotului supravietuitor, aceasta este legata de existenta calitatii sale, de sot al defunctului, la data decesului. Textul art. 970 Cod civil prevede ca sotul supravietuitor il mosteneste pe sotul decedat daca, la data deschiderii mostenirii, nu exista o hotarare de divort definitiva. Termenul de hotarare judecatoreasca, la care se refera textul legal, vizeaza atat actul jurisdictional al instantei, dar si actul final al ofiterului de stare civila si al notarului public, prin care se desface casatoria partilor, respectiv certificatul de divort. Potrivit noului Cod civil, divortul se poate pronunta atat de ofiterul de stare civila, cat si de notarul public, nemaifiind atributul exclusiv al instantei de judecata.


Fisiere în arhivă (1):

  • Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Francisc Deak, Romeo Popescu, Tratat de drept succesoral. Mostenirea legala, editia a IV-a, Universul Juridic, Bucuresti, 2019.
2.https://legalup.ro/drepturile-sotului-supravietuitor/
3.https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2384882
4.https://lege5.ro/Gratuit/gi3tqojtheya/mostenirea-legala-drepturile-succesorale-ale-sotului-supravietuitor
5.https://notariat-tineretului.net/succesiune/dreptul-de-mostenire-al-sotului-supravietuitor
6. http://nos.iem.ro/bitstream/handle/11748/1316/4.Baluta%20Clarisa.pdf?sequence=1
7.https://avocatiuliadumitru.ro/arhive/99


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!