Încetarea capacității de folosință a persoanei fizice

Cuprins proiect Cum descarc?

I. NOTIUNEA DE CAPACITATE DE FOLOSINTA . 3
II. SFARSITUL CAPACITATII DE FOLOSINTA A PERSOANEI FIZICE . 4
III. CAZURILE DE DECLARARE JUDECATOREASCA 
A MORTII .. 6
IV. CONCLUZII ... 12
V. BILIOGRAFIE 13


Extras din proiect Cum descarc?

I. NOTIUNE
1. Definitie
Prin capacitate de folosinta intelegem aptitudinea generala si abstracta a persoanei de a avea drepturi si obligatii civile, iar prin capacitate de exercitiu vom intelege aptitudinea persoanei de a dobandi si de a-si exercita drepturile civile concrete, precum si de a-si asuma si executa obligatii civile concrete prin incheierea de acte juridice proprii.
Definitia legala. Art. 34 C.civ. stabileste: ,,Capacitatea de folosinta este aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii civile". In ce priveste durata acestei capacitati, ea incepe de la nasterea persoanei si inceteaza odata cu moartea acesteia (art. 35 din acelasi cod). 
In literatura de specialitate au fost formulate mai multe definitii cu privire la capacitatea de folosinta.
-intr-o prima formulare, ,,capacitatea de folosinta este aptitudinea unei persoane de a avea drepturi si obligatii".
-intr-o alta formulare se mentioneaza ca ,,putem defini capacitatea de folosinta a persoanei fizice ca parte a capacitatii civile a omului, ca aptitudine a acestuia de a avea drepturi si obligatii civile".
- un alt autor, referindu-se la capacitatea de folosinta, considera ca trebuie sa se tina seama de trei elemente: 
-capacitatea de folosinta a persoanei fizice este o parte a capacitatii civile a omului; 
-ea consta in aptitudinea omului de a avea drepturi si obligatii; 
-aceste drepturi si obligatii sunt civile, iar nu drepturi si obligatii in general. 
Este de la sine inteles ca odata cu moartea persoanei inceteaza si calitatea acesteia de subiect de dreptcivil, adica ia sfarsit capacitatea de folosinta, de vreme ce calitatea de subiect de drept a persoanei fizice nu poate supravietui suportului sau uman . Aptitudinea de a fi subiect de drept, capacitatea de folosinta pentru dreptul civil, presupune o fiinta umana existenta, conceputa sau nascuta, in viata, care constituie tocmai suportul uman al capacitatii. In consecinta, a sti data incetarii capacitatii de folosinta a persoanei fizice inseamna a stabil data mortii (decesului) acesteia. Care este, ori cum se stabileste, aceasta data? Legea civila, pornind de la situatiile ivite in practica, reglementeaza modul de stabilire a datei mortii pentru doua ipoteze posibile. Prima ipoteza este aceea in care moartea omului se constata in mod direct, prin examinarea cadavrului uman, ceea ce constituie ipoteza ,,mortii fizic constatata" . A doua ipoteza este aceea in care examinarea cadavrului nu este posibila (pentru ca nu poate fi gasit), desi moartea persoanei este certa, ori aproape certa, ceea ce constituie ipoteza ,,mortii judecatoreste declarata". 
II. SFARSITUL CAPACITATII DE FOLOSINTA A PERSOANEI FIZICE
Articolul 35 din Cod civil, care reglementeaza inceputul capacitatii civile de folosinta, stabileste si sfarsitul acesteia. Astfel, potrivit acestui text, ,,capacitatea de folosinta incepe la nasterea persoanei si inceteaza odata cu moartea acesteia", care poate fi fizic constatata sau declarata judecatoreste . 
A) Moartea fizica constatata
Intocmirea actului de deces este reglementata de art. 32 - 39 din Legea nr. 119/1996 si de art. 47-57 din Metodologia nr. 1/1997. 
Actul de deces este ultimul act de stare civila care priveste persoana. Declararea decesului, de obicei, se face de un apropiat al defunctului la primaria din circumscriptia unde a avut loc decesul. Legea nr. 119/1996 stabileste ca sunt obligati sa faca aceasta declaratie membrii familiei decedatului sau, in lipsa acestora, colocatarii, vecinii, medicul etc. Declarantul trebuie sa depuna actul de identitate al decedatului si certificatul medical constatator al decesului. Acesta din urma se intocmeste de catre medic dupa examinarea cadavrului si va mentiona cauza mortii. In lipsa medicului acest act se intocmeste de un cadru mediu sanitar care a facut constatarea [art. 35 alin. (1) din Legea nr. 119/1996 republicata in M.Of. nr. 339 din 18 mai 2012]. Dupa inregistrarea decesului ofiterul de stare civila are obligatia de a comunica acest fapt primariei localitatii unde se pastreaza actul de nastere. 
Termenul de declarare a decesului este de trei zile de la data incetarii din viata a persoanei. Daca moartea a survenit in urma unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, ori in cazul gasirii unui cadavru, declaratia de deces trebuie facuta in termen de 48 de ore. In cazul in care s-a depasit acest termen intocmirea actului de deces se va face numai cu aprobarea parchetului.


Fisiere în arhivă (1):

  • Incetarea capacitatii de folosinta a persoanei fizice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. C. Munteanu, Drept civil. Persoanele., suport de curs in format ID
2. C. Statescu, Drept civil. Persoana fizica. Persoana juridica. Drepturile reale, E.D. P. Bucuresti, 1970
3. Gh. Beleiu, Drept civil. Persoanele, T.U.B., 1982, p. 85-86; I. Dogaru, Drept civil roman, Ed. Themis, 
Ionel Reghini, erban Diaconescu, Introducere in dreptul civil, vol. I, Cluj-Napoca, Edit. Sfera Juridic
4. M. N. Costin, Marile institutii ale dreptului civil roman, vol. 2, 1984 
5. O. Ungureanu, C. Jugastru, Drept civil. Persoanele, Ed. Rosetti, Bucuresti, 2003
Publicatii online:
1. http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/175630


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!