Judecata in Prima Instanta in Proces Penal

Extras din proiect Cum descarc?

JUDECATA IN PRIMA INSTANTA 
Consideratii generale privind judecata
Termenul de ,,judecata" reprezinta, in sens restrans, operatiunea de logica practica si juridica prin care un organ cu competenta jurisdictionala solutioneaza un conflict de drept cu care a fost investit. Un alt inteles al termenului ,,judecata", de data aceasta ca faza a procesului penal, acesta reprezinta acea etapa procesuala care se desfasoara in fata instantelor penale din momentul sesizarii initiale si pana la solutionarea definitiva a cauzei penale. Prin cauza penala se intelege faptul material pentru care se desfasoara procesul penal, remarcandu-se faptul ca aceasta notiune nu poate fi confundata cu aceea de ,,proces" , deoarece aceasta din urma desemneaza complexul de activitati ce se desfasoara in vederea rezolvarii conflictului de drept penal. 
Obiectivul judecatii fiind acela de a solutiona definitiv o cauza penala, aceasta faza a procesului penal este considerata faza centrala si cea mai importanta a procesului penal, pe langa aceasta fiind incadrate si cele doua faze procesuale prin care urmarirea penala pregateste judecata, iar punerea in executare a hotararii judecatoresti aduce la indeplinire ceea ce a hotarat instanta.
Acest lucru face ca, in afara principiilor fundamentale care se regasesc la temelia desfasurarii intregului proces penal, in faza de judecata sa isi gaseasca, aplicabilitatea, reguli specifice care nu pot fi intalnite in celelalte faze ale procesului penal. Astfel, pentru ca judecata sa poata avea loc in conditii de obiectivitate si impartialitate, legea procesual penala a instituit anumite garantii cu caracter de principii comune pentru intreaga faza de judecata: publicitatea, nemijlocirea , contradictorialitatea si oralitatea.
Publicitatea fazei de judecata
Acest principiu al sedintei de judecata consta in posibilitatea ca, orice persoana care doreste, sa aiba posibilitatea de a asista la desfasurarea judecatii. Altfel spus, locul unde se desfasoara judecata este accesibil publicului, activitatea procesuala in aceasta etapa a procesului penal realizandu-se ,,cu usile deschise". 
Fiind tratata cu o importanta deosebita, publicitatea sedintelor de judecata este aparata prin prevederea in lege a sanctiunii nulitatii absolute pentru cazurile in care au fost incalcate normele privind publicitatea sedintelor de judecata (art. 197 alin. 2 C. proc. Pen.).
Prin art. 290 alin. 2 C. proc. pen. sunt prevazute exceptiile de la publicitatea sedintelor de judecata, astfel, sedinta poate fi nepublica daca:
-Judecarea in sedinta publica ar putea aduce atingere unor interese de stat;
-Judecarea in sedinta publica ar putea aduce atingere moralei;
-Judecarea in sedinta publica ar aduce atingere demnitatii sau vietii intime a unei persoane;
De asemenea, potrivit art. 485, sedinta in care are loc judecarea infractorului minor nu este publica. Insa daca in aceeasi cauza sunt mai multi inculpati, dintre care unii minori si altii majori, si disjungerea nu este posibila, dispozitiile speciale vizand procedura aplicabila minorilor nu isi mai gaseste aplicarea.
Nemijlocirea ca regula a judecatii
Acest principiu consta in obligatia instantei de a indeplini in mod direct toate actele procesuale si procedurale din continutul sedintei de judecata. In doctrina este subliniat faptul ca prin nemijlocire instanta intra in contact direct cu toate probele.
In vederea realizarii nemijlocirii in judecarea cauzelor penale, in masura in care acest lucru este posibil, instanta readministreaza probele care au fost administrate in faza urmaririi penale. De exemplu, un martor audiat in cursul urmaririi penale trebuie reaudiat in fata instantei, daca acest lucru este posibil in mod obiectiv (ascultarea unui martor nu mai este posibila daca acesta a decedat sau este plecat in strainatate).
Prin dispozitiile art. 292 alin. 2 C. proc. pen. se prevede, pentru a putea fi realizata nemijlocirea, unicitatea completului de judecata in tot cursul judecarii cauzei. Cand aceasta nu este posibila, completul se poate schimba pana la inceperea dezbaterilor, orice schimbare intervenita in compunerea completului, dupa inceperea dezbaterilor, atrage reluarea de la inceput a dezbaterilor (art. 292 alin. 3).


Fisiere in arhiva (1):

  • Judecata in Prima Instanta in Proces Penal.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!