Raspunderea Materiala, Forma a Raspunderii din Dreptul Muncii

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I - Raspunderea materiala, forma a raspunderii din dreptul muncii.
1.1. Raspunderea materiala: trasaturi specifice, relatia cu alte forme ale raspunderii juridice.pag 3
1.2. Raspunderea materiala si raspunderea patrimoniala a unitatii fata de angajatii sai.pag 7
CAPITOLUL II - Conditiile raspunderii materiale.
2.1. Calitatea de salariat.pag 9
2.2. Fapta ilicita.pag 12
2.3. Existenta prejudiciului.pag 33
2.4. Raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu.pag 38
2.5. Vinovatia (culpa) salariatului.pag 40
CAPITOLUL III - Formele raspunderii materiale.
3.1. Raspunderea personala.pag 48
3.2. Raspunderea conjuncta.pag 48
3.3. Raspunderea subsidiara.pag 53
3.4. Raspunderea solidara.pag 57
3.5. Raspunderea comuna (colectiva).
CAPITOLUL IV - Despre jurisdictia muncii. Decizia de imputare.
CAPITOLUL V
5.1. Raspunderea materiala - actualitate si utilitate
5.2. Consideratii finale.
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
Raspunderea materiala forma a raspunderii din dreptul muncii.
1.1. Raspunderea materiala: trasaturi specifice, relatia cu alte forme ale raspunderii juridice.
Pentru o mai buna analiza a trasaturilor raspunderii materiale si pentru a diferentia cat mai bine raspunderea materiala de alte forme ale raspunderii juridice, este necesar a incepe acest capitol introductiv cu o scurta prezentare a notiunii raspunderii juridice.
Pornind de la faptul ca unul dintre principiile fundamentale ale dreptului este principiul responsabilitatii, Nicolae Popa nota ca responsabilitatea sociala are diferite forme de manifestare: responsabilitatea morala, religioasa, politica, culturala, juridica. S-a sustinut mult timp ca dreptului nu i-ar fi caracteristica decat categoria de raspundere. Astfel, dreptul n-ar putea actiona decat dupa ce s-a savarsit fapta periculoasa.
Declansarea raspunderii juridice si stabilirea formei concrete de raspundere apartine totdeauna unor instante sociale abilitate social (cu competente legale in acest domeniu).
Raspunderea este totdeauna legala, nimeni nu-si poate face singur dreptate, nimeni nu poate fi judecator in propria cauza.
Altfel spus, raspunderea este de ordin normativ si deriva din sanctiunea pe care legiuitorul o prevede in continutul normei ,,Sensul frecvent al notiunii de raspundere" - observa M. Costin - indiferent de forma sub care se manifesta este acela de obligatie de a suporta consecintele nerespectarii unor reguli de conduita, obligatie ce incuba autorului faptei contrare acestor reguli si care poarta intotdeauna amprenta dezaprobarii sociale a unei asemenea fapte". Au fost aduse insa si observatii critice . Astfel, s-a observat faptul ca au fost omise laturile psihologice ale raspunderii, deoarece -subliniaza autorul - raspunderea si sanctiunea apar ca doua fete ale aceluiasi mecanism social.
Nu se confunda insa notiunea de raspundere juridica cu cea de sanctiune, prima constituind cadrul juridic de realizare pentru cea de-a doua.
Pentru a sublinia trasaturile specifice raspunderii materiale, consider ca e necesar a aduce in discutie alte forme ale raspunderii juridice, cum ar fi de exemplu raspunderea civila contractuala.
A. Pentru a diferentia cele doua forme ale raspunderii juridice este firesc sa se plece de la deosebirile ce exista intre raportul juridic de munca si raportul juridic civil.
a) O prima observatie se refera la principiile care guverneaza aceste forme ale raspunderii juridice. Astfel, principiul repararii integrale a pagubei este specific raspunderii civile contractuale, iar limitarea intinderii obligatiei de desdaunare caracterizeaza raspunderea materiala, de regula.
Pentru a intelege cat mai bine aceasta limitare se au in vedere cateva aspecte:
o Facand referire la Codul Muncii, art. 103 alin. 1 prevede ,,paguba ce trebuie reparata nu cuprinde, de regula, foloasele nerealizate de unitate", ca urmare a faptei savarsite de cel incadrat prin contract individual de munca.
Spre deosebire de aceasta situatie, debitorul, parte in contractul civil, raspunde, conform Codului Civil, nu numai pentru pierderea suferita, dar si pentru beneficiul de care a fost lipsit creditorul obligatiei de despagubire.
o Un alt aspect in ce priveste limitarea intinderii despagubirii, se refera la faptul ca incadratul raspunde numai pentru prejudiciile actuale, nu si pentru cele viitoare, spre deosebire de dreptul civil care instituie raspunderea si pentru consecintele pagubitoare ale faptei ilicite ce se vor produce in viitor in mod necesar.
b) In ce priveste dovada vinovatiei, regula care sta la baza raspunderii civile contractuale, este culpa prezumata a debitorului, tot acestuia revenindu-i sarcina probei (in materie de vinovatie).
In raspunderea materiala, regula este invers. Potrivit Codului Muncii, obligatia de a
dovedi temeinicia si legalitatea masurilor luate revine unitatii (sarcina de a dovedi ca fapta pagubitoare a persoanei incadrate cu contract individual de munca a fost savarsita cu vinovatie).


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Materiala, Forma a Raspunderii din Dreptul Muncii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!