Viciile de Consimtamant in Viziunea Noului Cod Civil

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I : ASPECTE INTRODUCTIVE PRIVIND VICIILE DE CONSIMTAMANT
I.1. Corelatia dintre vointa juridica si consimtamant
I.2. Notiunea de vicii de consimtamant
CAPITOLUL II : EROAREA- VICIU DE CONSIMTAMANT
II.1. Definitie si clasificare
II.2. Structura erorii
II.3. Cerintele erorii esentiale
II.4. Sanctiune
CAPITOLUL III : DOLUL - VICIU DE CONSIMTAMANT
III.1. Definitie si clasificare
III.2. Structura dolului
III.3. Cerintele dolului
III.4. Sanctiune
III.5. Proba dolului
CAPITOLUL IV : VIOLENTA - VICIU DE CONSIMTAMANT
IV.1. Definitie si clasificare
IV.2. Structura violentei
IV.3. Cerintele violentei
IV. 4. Sanctiune
CAPITOLUL V : LEZIUNEA - VICIU DE CONSIMTAMANT
V.1. Definitie si reglementare
V.2. Structura leziunii
V.3. Domeniul de aplicare
V.4. Sanctiune
CONCLUZII - COMPARATIE INTRE VICIILE DE CONSIMTAMANT


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
ASPECTE INTRODUCTIVE PRIVIND VICIILE DE 
CONSIMTAMANT
I.1. Corelatia vointa juridica - consimtamant
Vointa este neindoielnic unul dintre cuvintele cu o mare frecventa in limbajul uzual datorita, in principal, faptului ca acest termen se asociaza dorintei omului de a tinde catre ceva, de a realiza ceva, de a infaptui anumite scopuri, de a obtine cele necesare traiului zilnic, de a implini un ideal etc.
Aproape ca nu exista domeniu de activitate in care sa nu se intrebuinteze acest cuvant, fie in legatura cu ce isi propune fiecare specialist, fie pentru ca, in anumite limite specialistii opereaza cu aceasta categorie psihologica, fiind neindoielnic faptul ca vointa - categorie psihologica - are o serie de aplicatii in domenii ale stiintei si practicii.
In domeniul dreptului, vointa se intalneste la fiecare pas: vointa de stat care este incorporata in lege (legea nefiind altceva decat expresia acestei vointe), vointa individuala (unilaterala) care se poate manifesta fie in vederea realizarii unor acorduri de vointa, fie pentru ca in mod exceptional produce ea singura efecte juridice.
Literatura de specialitate considera ca vointa este o capacitate a omului de a-si propune scopuri si de a-si realiza aceste scopuri pe calea unor activitati care implica invingerea anumitor obstacole prin punerea in functiune a resurselor sale psihice si morale.Vointa este capacitatea omului de a-si planifica, de a-si organiza, de a efectua si de a-si controla activitatea in vederea realizarii scopurilor.
Vointa este considerata a fi, conform definitiei date de psihologie, capacitate si proces psihic de conducere a activitatilor sub toate aspectele ei, sistem de autoreglaj superior intrucat este efectuat precumpanitor prin cel de-al doilea sistem de semnalizare si implica deliberare, scop si pe plan elaborat constient, organizarea fortelor proprii prin stapanirea unora si mobilizarea si angajarea altora.
In literatura juridica de specialitate vointa este considerata a fi elementul fundamental (constitutiv) al actului juridic in constructia careia intra doua elemente: consimtamantul, constand in hotararea de a incheia un act juridic si manifestarea ei in exterior, si cauza adica scopul urmarit. Prin urmare, corelatia dintre consimtamant si vointa juridica e de tipul parte-intreg.
Din definitia actului juridic civil rezulta ca esenta acestui act consta in manifestarea de vointa facuta in scopul producerii de efecte juridice. Deci, elementul fundamental al actului juridic il constituie vointa juridica. 
Atat din punct de vedere psihologic cat si din punct de vedere juridic, vointa se infatiseaza ca un element complex, structura sa fiind formata din doua elemente: consimtamant si cauza. 
Consimtamantul reprezinta acea conditie esentiala, de fond si generala, a actului juridic civil, ce consta in manifestarea hotararii de a incheia actul juridic civil.
In general se admite ca pentru a fi valabil consimtamantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: 
- consimtamantul trebuie sa provina de la o persoana cu discernamant.
In ceea ce priveste persoana juridica nu se pun probleme sub acest aspect, deoarece reprezentantul ei legal este intotdeauna o persoana fizica cu deplina capacitate de exercitiu.
Cat despre persoanele fizice, acestea au prezumat discernamantul atata timp cat au capacitate deplina de exercitiu. Lipsiti de aceasta capacitate sunt minorii sub varsta de 14 ani si cei pusi sub interdictie judecatoreasca intre 14 si 18 ani minorul are discernamantul juridic in curs de formare;
- consimtamantul trebuie exprimat cu intentia de a produce efecte juridice. Aceasta conditie nu este indeplinita cand manifestarea de vointa a fost facuta in gluma sau din prietenie, curtoazie sau pura complezenta, precum si cand este foarte vaga.
- consimtamantul trebuie sa fie exteriorizat.
Principiul aplicabil exteriorizarii consimtamantului e acela al consesualismului. Potrivit acestui principiu, partile sunt libere sa aleaga forma de exteriorizare a vointei sau, in alti termeni, simpla manifestare de vointa este nu numai necesara ci si suficienta pentru ca actul civil sa se nasca valabil din punctul de vedere al formei sale.
De la acest principiu exista si exceptii cum e cazul actelor juridice pentru care legea cere ca manifestarea de vointa sa imbrace o forma speciala.
In legatura cu exteriorizarea consimtamantului se mai ridica problema valorii juridice a tacerii, si anume daca in dreptul civil isi gaseste aplicare adagiul qui tacit consentire videtur. In principiu, raspunsul este negativ, prin urmare tacerea nu valoreaza consimtamant exteriorizat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viciile de Consimtamant in Viziunea Noului Cod Civil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!