Contractul de Agentie Comerciala

Cuprins proiect Cum descarc?

Definitii. Notiuni preliminare .3
Cuprinsul si forma contractului de agentie.4
Obligatiile agentului.5
Obligatiile comitentului .7
Incetarea contractului de agentie.8
Analogie cu contractul de mandat comercial .9
Anexa 1. Legea 509.2002 privind agentii comerciali permanenti .14
Anexa 2. Exemplu de Contract de agentie comerciala .23
Anexa 3. Exemplu de Angajament de confidentialitate .29
Bibliografie .31


Extras din proiect Cum descarc?

Contractul de agentie
Prin Legea nr. 509/2002 s-a regle!mentat statutul juridic al agentilor comerciali permanenti, care reprezinta o categorie spe!ciala de intermediari in activitatea comerciala.
Instrumentul juridic pe baza caruia acesti agenti isi desfasoara activitatea de inter!mediere este contractul de agentie. Asadar, la contractele traditionale de intermediere in activitatea comerciala (contractul de mandat, contractul de comision si contractul de consignatie) s-a adaugat si contractul de agentie. 
Legea nr. 509/2002 se com!pleteaza cu dispozitiile Codului comercial privind contractul de mandat comercial si, in te!meiul art. l C. com., cu dispozitiile Codului civil referitoare la contractul de mandat. Reglementarea Legii nr. 509/2002 nu se aplica activitatii persoanelor care actioneaza ca intermediar in cadrul burselor de valori si al pietelor reglementate de marfuri si instru!mente financiare derivate si nici activitatii persoanelor care au calitatea de agent sau broker de asigurari si reasigurari. 
Definitie: Contractul de agentie este contractul prin care o parte, denumita comitent, imputerni!ceste in mod statornic cealalta parte, denumita agent, sa negocieze afaceri sau sa negocieze si sa incheie afaceri in numele si pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii.
AGENTII (REPREZENTANTII) 
Actioneaza in baza ordinului pe care il primesc de la comitent de a savarsi acte si fapte de comert legate de vanzarea si cumpararea marfurilor pe contul si in numele partii ordonatoare, pe baza unui contract de agent sau de reprezentare (agency contract); Reprezentantul este, adeseori, o persoana juridica inregistrata in Registrul comercial; Durata mai mare a relatiilor dintre reprezentant si comitent il deosebeste de broker, iar indeplinirea activitatilor in numele si pe contul comitentului il deosebeste de comisionar; Nu participa in calitate de parte in contract si nu cumpara marfuri pe contul sau.
A. Cuprinsul si forma contractului de agentie 
Contractul de agentie cuprinde clauzele care sunt proprii unui contract comercial. Caracterul specific al contractului de agentie impune necesitatea existentei unor clauze adecvate, in legatura cu unele clauze, Legea nr. 509/2002 prevede dispozitii obligatorii.
A.1 Partile contractului. Contractul de agentie se incheie intre comitent si agent.
Calitatea de comitent o poate avea orice comerciant interesat sa apeleze la serviciile unui intermediar profesionist pentru vanzarea marfurilor si prestarea serviciilor care re!prezinta obiectul activitatii sale comerciale.
Calitatea de agent o poate avea un comerciant, persoana fizica sau persoana juridica, care, in mod independent, permanent si profesional, desfasoara activitate de intermediere in favoarea comerciantilor. 
A.2 Remuneratia agentului, in contractul de agentie trebuie sa se prevada clauze pri!vind remuneratia la care are dreptul agentul pentru prestatiile executate pentru comitent.
Potrivit legii, remuneratia agentului poate consta, fie intr-o suma fixa, fie intr-un comi!sion, fie in parte o suma fixa si in parte un comision. Forma remuneratiei se stabileste prin acordul partilor (art. 10 din lege).
Prin comision, legea intelege orice forma de remuneratie al carei cuantum se obtine prin raportare la volumul sau la valoarea operatiunilor comerciale executate de agent in beneficiul comitentului.
In lipsa unor prevederi legale sau a unor clauze derogatorii in contractul de agentie, agentul are dreptul sa primeasca o remuneratie in conformitate cu uzantele comerciale ale zonei si sectorului de piata in care acesta opereaza. Daca asemenea uzante nu exista, agentul este indreptatit sa primeasca o remuneratie corespunzatoare, tinand seama de toate aspectele caracteristice operatiunilor efectuate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Agentie Comerciala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!