Contractul de Vanzare-Cumparare

Extras din proiect Cum descarc?

CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA
Potrivit art. 1294 C.civ., contractul de vanzare-cumparare este o conventie prin care doua parti se obliga&una de a transmite celeilalte proprietatea unui lucru si aceasta va plati celei dintai pretul lui.
Pe langa elementele esentiale care definesc contractul de vanzare-cumparare, asa cum este el definit prin art 1294 C.Civ., trebuie sa adaugam si caracterul comercial, iar cand este cazul si caracterul international, spre a avea o imagine exacta a contractului de vanzare-cumparare utilizat pentru realizarea activitatii comerciale interne si internationale.
Trebuie mentionat faptul ca pe plan international distinctia dintre vanzarea civila si cea comerciala prezinta o importanta redusa, conventiile internationale si legile uniforme in materie nemaifacand deosebire intre vanzarea civila si cea comerciala, supunandu-le pe amandoua aceleiasi reglementari.
In ceea ce priveste caracterul international al vanzarii comerciale, in Conventia Natiunilor Unite asupra contractelor de vanzare internationala de marfuri, singurul criteriu pentru determinarea caracterului international al contractului il constituie faptul ca partile contractante isi au stabilimentul in state diferite.
Intrucat o analiza exhaustivaa contractului de vanzare-cumparare comerciala ar necesita o lucrare de mare amploare, ne rezumam doar la o prezentare sumara a obligatiilor vanzatorului si cumparatorului care rezulta din contract. 
Obligatiile vanzatorului. In temeiul contractului de vanzare-cumparare comerciala, vanzatorul are urmatoarele obligatii principale: predarea marfii, transmiterea proprietatii asupra acesteia, remiterea documentelor referitoare la marfa si asigurarea conformitatii marfii cu stipulatiile contractuale.
Predarea marfii consta in transmiterea materiala a marfii. Obligatia de predare cuprinde si accesoriile lucrului si tot ce tine de folosirea normala a acestuia; de asemenea, ea cuprinde si obligatia de a conserva lucrul pana la predare.
Predarea bunurilor care fac obiectul contractului de vanzare-cumparare comerciala poate fi o predare reala sau una simbolica(de exemplu:inmanarea cheilor unui magazin in care se afla bunurile sau inmanarea recipisei de depozit).
Termenul in care trebuie facuta predarea este cel convenit de partile contractante, iar daca ele nu au stabilit un termen predarea se va face potrivit principiilor generale imedial dupa realizarea acordului de vointe sau la cererea cumparatorului.
In ce priveste locul unde se face predarea, regulile continute in art. C.com. sunt partial diferite de cele ale codului civil. In principiu, locul este cel aratat in contract, iar, daca contractul nu contine vreo prevedere in acest sens, predarea trebuie sa se faca la locul care ar rezulta din natura operatiei ori din intentia partilor contractante. Daca din contract nu rezulta nici natura operatiei, nici intentia partilor, predarea se face la locul unde vanzatorul isi are sediul comercial sau cel putin domiciliu sau resedinta, in momentul incheierii contractului.
Remiterea documentelor referitoare la marfa contituie o alta obligatie a vanzatorului pe care trebuie sa si-o indeplineasca la momentul, locul si in forma prevazuta de contact.
Conformitatea marfii cu stipulatiile contractuale este o obligatie potrivit careia, vanzatorul trebuie sa predea marfuri a caror cantitate, calitate si tip sa corespunda celor prevazute in contract.
Asa cum prevede Conventia Natiunilor Unite de la Viena, din 1980, in lipsa de dispozitie contrara marfurile sunt conforme contractului: cand sunt conforme folosintei carora servesc in mod obisnuit de acelasi tip; cand sunt proprii oricarei folosintei speciale care a fost adusa expres sau tacit la cunostinta vanzatorului, in momentul incheierii contractului cand poseda calitatile unei marfi pe care vanzatorul a prezentat-o cumparatorului ca mostra sau model; cand sunt ambalate sau conditionate in conformitate cu modelul obisnuit pentru marfuri de acelasi tip sau, in lipsa unui model obisnuit, intr-un mod propriu ale consuma si a le apara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Vanzare-Cumparare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!