Dreptul Afacerilor - Actul Constitutiv intre Teorie si Practica

Extras din proiect Cum descarc?

Partea I
Coordonate teoretice
1.ASOCIATI
Pot avea calitate de asociati atat persoanele fizice cat si persoanele juridice, romane si straine. In materie de societate, capacitatea juridica trebuie sa fie de natura speciala. Asocierea implica un act de dispozitie asupra patrimoniului propriu, ceea ce impune capacitatea de exercitiu deplina a persoanei fizice sau juridice contractante. 
Calitatea de asociat intr-o societate in nume colectiv sau in comandita simpla poate constitui un obstacol la asocierea aceleiasi persoane intr-o alta societate comerciala concurenta sau avand acelasi obiect. 
In ceea ce priveste societatile comerciale, ca persoana juridica, ele pot dobandi, in principiu, calitatea de asociat in alte societati comerciale, cu unele restrictii. Astfel, una si aceeasi persoana juridica nu poate dobandi calitatea de asociat in doua sau mai multe societati cu raspundere limitata unipersonala.
Termenul de societate desemneaza o asociere dintre doua sau mai multe persoane care se obliga reciproc sa coopereze pentru desfasurarea unei activitati si sa contribuie la aceasta prin aporturi banesti, in bunuri, in cunostinte specifice sau prestatii, cu scopul de a imparti beneficiile sau de a se folosi de economia ce ar putea rezulta. Fiecare asociat contribuie la suportarea pierderilor proportional cu participarea la distributia beneficiului, daca prin contract nu s-a stabilit altfel. 
Exista o mare diversitate de forme asociative: cu scop lucrativ (societatile comerciale, regiile autonome etc.) si fara scop lucrativ (asociatiile si fundatiile); de natura juridica civila (societatile agricole si societatile care au ca obiect al activitatii cumpararea si vanzarea imobilelor) si de natura juridica comerciala (societatile comerciale, asociatiunea in participatiune); cu personalitate juridica (societatile comerciale, societatile cooperatiste) si fara personalitate juridica (asociatiunea in participatiune, societatile civile). 
CAPITOLUL I.FORMA,DENUMIREA,SEDIUL,DURATA,OBIECTUL DE ACTIVITATE
Societatile comerciale se deosebesc de diversele asociatii si de alte grupuri de persoane de tip apropiat prin urmatoarele: 
a) au un scop lucrativ, adica un scop pecuniar, de a realiza si imparti foloasele rezultate prin asociere si distribuite numai in favoarea membrilor sai; 
b) sunt grupuri de persoane dar si de capitaluri. Societatile comerciale nu pot exista fara un patrimoniu comun; 
c) isi pot fragmenta, in mod fictiv, capitalul social, in fractiuni reprezentate printr-un titlu, ce poarta denumirea de parti sociale sau, dupa caz, actiuni; 
d) prin scopurile lor lucrative contribuie decisiv la dezvoltarea economica; 
e) obiectivul lor este realizarea si impartirea profitului. Din acest motiv sunt numite si ,,societati de profit", spre deosebire de diferite asociatii care, in general, au scopuri ideale, nemateriale. 
Reglementari juridice 
Regimul juridic al societatilor comerciale din Romania este reglementat de Legea nr. 31/1990 , republicata, cu modificarile ulterioare. 
Exista si reglementari conexe: in materie bancara, asigurari etc. Legea nr. 26/1990 modificata si completata a reinfiintat Registrul Comertului. Reglementarile legilor speciale se completeaza cu Noul Cod Civil. 
NOTIUNEA SI CARACTERISTICILE SOCIETATILOR COMERCIALE 
Legea nr. 31/1990 nu defineste societatile comerciale insa literatura de specialitate arata ca societatea comerciala este o persoana juridica. Ea este constituita pe baza unui contract, prin care doua sau mai multe persoane consimt
sa formeze cu aportul lor un fond social, in scopul de a imparti beneficiile care ar rezulta din exercitarea actelor de comert. 
Caracteristicile societatilor comerciale 
Din definitia data societatii comerciale rezulta trasaturile ei: 
a) activitatea economica pe care o desfasoara consta in savarsirea unor activitati de productie, comert sau prestari servicii; 
b) ea isi constituie un patrimoniu propriu, care rezulta initial din contributia sau aportul fiecarui asociat la constituirea societatii; 
c) patrimoniul social garanteaza drepturile creditorilor sociali si este distinct de proprietatea fiecarui asociat; 
d) are un scop lucrativ, care consta in realizarea acelor activitati specifice, prevazute in obiectul ei de activitate; 
e) toti asociatii participa la realizarea si impartirea beneficiilor si pierderilor; 
f) dobandeste personalitate juridica care-i confera calitatea de subiect de drept. 
FORMELE SOCIETATILOR COMERCIALE 
Potrivit dispozitiilor art. 2 al Legii nr. 31/1990 societatile comerciale cu personalitate juridica se pot constitui in cinci forme: societatea in nume colectiv; societatea in comandita simpla; societatea pe actiuni; societatea in comandita pe actiuni; societatea cu raspundere limitata. 
Prin legi speciale se pot constitui in cadrul unora dintre cele cinci forme, dar cu unele particularitati, urmatoarele societati comerciale: societati bancare; societati de asigurari; societati cu participare straina.
Societatea in nume colectiv sau comandita simpla se constituie prin contract de societate,iar societatea pe actiuni,in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate sau statut.
Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane .In acest caz se intocmeste numai statutul.Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui inscris unic,denumit act constitutiv.
Actul constitutiv al societatii in nume colectiv,in comandita simpla sau cu raspundere limitata va cuprinde:
a)datele de identificare a asociatilor
b)forma,denumirea si sediul social
c)obiectul de activitate al societatii ,cu precizarea domeniului si a acticitatii principale
d)capitalul social,cu mentionarea aportului fiecarui asociat,in numerar si in natura,valoarea aportului in naturasi modul evaluarii.La societatile cu raspundere limitata se vor preciza numarul si valoarea nominala a partilor sociale,precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau
e)asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati,datele lor de identificare,puterile ce li s-au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;
f)partea fiecarui asociat la beneficii si pierderi;
g)sediile secundare;
h)durata societatii;
i)modul de dizolvare si de lichidare a societatii;


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Afacerilor - Actul Constitutiv intre Teorie si Practica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!