Efectele Contractului de Garantie Reala Mobiliara

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I : Notiuni generale privind garantiile
Sectiunea 1: Originea si evolutia garantiilor
1.1: Precizari prealabile
1.2: Evolutia garantiilor
1.3: Principiile noii reglementari a garantiilor reale mobiliare
Sectiunea 2: Functiile si importanta garantiilor reale mobiliare
2.1: Functiile
2.2: Importanta garantiilor reale mobiliare
Capitolul II : Notiunea, caracterele juridice si partile contractului de garantie reala mobiliara
Sectiunea 1 : Notiunea si caracterele contractului de garantie reala mobiliara
1.1: Notiunea
1.2: Caracterele
Sectiunea 2 : Partile contractului de garantie reala mobiliara
2.1: Consideratii prealabile
2.2: Scurta analiza a partilor
Capitolul III : Forma contractului de garantie reala mobiliara
Sectiunea 1: Elemente privind forma
1.1: Reglementarea cu privire la forma
1.2: Forma
1.3: Inovatii legislative si aplicatii privind forma
Capitolul IV: Efectele contractului de garantie reala mobiliara
Sectiunea 1: drepturile si obligatiile debitorului
1.1: Dreptul de a administra si chiar de a dispune de bun
1.2: Obligatia de a intretine bunul si de a-l folosi ca un bun proprietar
1.3: Obligatia de a pastra bunul, fara a-l distruge, degrada ori deprecia
Sectiunea 2: Drepturile si obligatiile creditorului
2.1: Un drept real asupra bunului debitorului
2.2: Dreptul de a verifica bunul afectat garantiei
2.3: Dreptul de a intra in posesia sau de a retine bunul afectat garantiei si dreptul de a-l vinde pentru a obtine plata obligatiei garantate
2.4: Obligatia de a restitui bunul afectat garantiei
Concluzii
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I: Notiuni generale privind garantiile
Sectiunea 1: Originea si evolutia garantiilor
1.1: Precizari prealabile
Garantiile apartin traditional dreptului civil, fiind strans legate de institutia obligatiilor. Obligatia civila, veche ca si dreptul, este o prezenta obligatorie fara de care viata economico - juridica nu poate fi conceputa. Asa cum in mod just s-a aratat, ,,obligatiile se afla la temelia oricarui raport de drept". Normele ce compun institutia obligatiilor reglementeaza un domeniu distinct si important de relatii sociale si patrimoniale ce se refera la schimburile de bunuri si de prestatii in care partile se afla pe o pozitie de egalitate juridica. Obligatia -in sens larg- este raportul juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, de a da, a face, a nu face ceva, sub sanctiunea constrangerii de catre stat, in caz de neexecutare de bunavoie. 
Ratiuni ce isi au izvorul in nevoile si ritmul afacerilor au impus anumite derogari de la regulile dreptului comun in materia obligatiilor comerciale. Aceste derogari isi justifica existenta prin specificul actului de comert in conditiile in care comertul are nevoie de reguli juridice si de institutii favorabile pentru a asigura rapiditatea tranzactiilor si a dezvoltarii creditului 
Normele materiei obligatiilor comerciale s-au impus tuturor legislatiilor datorita acestor particularitati, raportul juridic de drept comercial fiind diferit de raportul juridic obligational de drept civil.
Dincolo de aceste particularitati, atat in dreptul comercial, cat si in dreptul civil, esentiala este asigurarea executarii obligatiei rezultate din contractul incheiat intre parti, caci ,,Ratiunea finala a oricarei obligatii este executarea ei". 
De aici porneste si determinarea conceptului de garantie.
Pentru inceput trebuie remancat ca nicaieri Codul civil nu da o definitie a garantiei si nici nu face vreo enumerare a garantiilor. De altfel, aceeasi este situatia si in legislatiile altor tari. 
Desi are meritul incontestabil de a completa lacunele de ordin legislativ, nici in literatura juridica nu exista unanimitate in ceea ce priveste notiunea de garantie a obligatiei. Autori romani si straini au considerat ca garantiei trebuie sa i se asigure un sens larg, prin ea desemnandu-se orice mijloc juridic de evitare a unei pierderi sau de reparare a unei pagube. In aceasta optica, a avea o garantie insemna a beneficia de un drept subiectiv prin exercitarea caruia titularul s-ar putea proteja de consecintele pagubitoare ale unui fapt determinat 
Intr-o viziune sistemica, moderna, este conceputa o definitie larga a notiunii de garantie care ar include nu doar garantiile propriu-zise, ci si anumite procedee tehnice ori mijloace juridice care intaresc sansele de executare a obligatiilor. Ca atare, prin garantii ar trebui intelese ,,toate acele mijloace tehnice extrinseci raportului obligatiei, dar care vin sa se alature acesteia, spre a contribui la conservarea anumitor bunuri in vederea executarii silite, la asigurarea executarii reale a obligatiei sau la despagubirea creditorului, in cazul in care executarea reala nu mai are loc". Aceste garantii sunt clasificate de autor in garantii preventive ( dreptul de retentie, indisponibilizarea unor bunuri), garantii ale executarii reale (clauza penala, arvuna) si garantii propriu-zise sau reparatorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Contractului de Garantie Reala Mobiliara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!