Faptele de Comert

Cuprins proiect Cum descarc?

Sectiunea I: Notiunea si clasificarea faptelor de comertpag.3
1.1.: Notiunea faptelor de comertpag.3
1.2.: Clasificarea faptelor de comertpag.3
Sectiunea II: Categorii de fapte de comertpag.7
2.1.: Faptele de comert obiectivepag.7
2.1.1.: Aspecte generalepag.7
2.1.2.: Cumpararea si vanzarea comercialapag.7
2.1.3.: Operatiunile de bancapag.9
2.1.4.: Intreprinderilepag.9
2.2.: Faptele de comert conexe sau accesoriipag.11
2.3.: Faptele subiective de comertpag.13
2.4.: Faptele de comert unilateralepag.13
Concluziipag.14
Bibliografiepag.15


Extras din proiect Cum descarc?

1.1. Notiunea faptelor de comert
Pentru a defini dreptul comercial, ad initio , este necesar sa fie explicitat termenul comert, termen ce semnifica activitatea care face obiectul reglementarii pentru aceasta ramura de drept.
Etimologic, termenul ,,comert" provine de la cuvantul din limba latina ,,commercium", care are semnificatia cu ,,marfa", sugerand faptul ca, in esenta lui, comertul se traduce in diverse operatiuni cu marfuri. 
In doctrina, termenul comert este analizat in sens economic si in sens juridic, astfel: 
- in sens economic, comertul este o activitate al carui scop este schimbul si circulatia marfurilor de la producator la consumator. Sub acest aspect, comertul se prezinta ca o activitate de interpunere intre producator si consumator, realizata de catre comercianti, persoane fizice sau juridice, in scopul de a obtine profit. Deci, din acest punct de vedere, dreptul comercial se prezinta ca o totalitate de norme juridice care reglementeaza activitatea comerciantilor de interpunere in circulatia marfurilor de la producator la consumator;
- in sens juridic, termenul comert semnifica operatiunile de producere a marfurilor de catre fabricanti, de executarea a lucrarilor si prestarea de sercicii de catre antreprenori sau prestatori de servicii, precum si activitatea de interpunere in circulatia marfurilor a comerciantilor. Altfel spus, sub aspect juridic, dreptul comercial reglementeaza activitatea de producere si circulatie a marfurilor, de executare a diverselor lucrari si de prestare a serciciilor sau, sintetic spus, comercialitatea.
In general comercialitatea inseamna calitatea sau atributul unui raport juridic de a fi comercial. 
Problema determinarii caracterului comercial al unei categorii de raporturi juridice este, in fond, problema determinarii domeniului dreptului comercial.
Pentru delimitarea domeniului dreptului comercial de cel al dreptului civil sunt luate in considerare, de regula, doua elemente de distinctie, si anume:
- subiectii de drept implicati;
- actele si faptele juridice savarsite de subiectii de drept implicati.
Daca se ia in considerare primul element , raporturile juridice vor fi considerate de drept comercial numai daca partile din cadrul acestora au calitatea de comercianti, aflandu-se in prezenta conceptiei subiective.
In schimb, daca se ia in considerare al doilkea element, raporturile juridice, pentru a fi considerate de drept comercial, trebuie sa aiba in continutul lor acte sau fapte necesare vietii comerciale, aflandu-se, astfel, in prezenta conceptiei obiective.
In raport cu ponderea celor doua elemente in definirea comercialitatii, sunt cunoscute trei sisteme sau conceptii, si anume:
- conceptia subiectiva, in conformitate cu care, in definirea comercialitatii, esentiala este calitate de comerciant a participantilor la raporturile juridice. Legislatiile care califica drept comerciale actele si faptele pe baza calitatii de comerciant a celui ce le savarseste sau este implicat in savarsirea lor instituie, de fapt, o prezumtie legala de comercialitate. In cadrul acestei conceptii, dreptul comercial ar deveni un drept profesional, adica un drept al comerciantilor. Conceptia subiectiva comporta, insa, cel putin doua dificultati, si anume: reclama o clasificare legala a profesiunilor comerciale; nu toate actele si faptele comerciantului privesc exercitiul profesiunii acestuia si, invers sunt operatiuni juridice specifice vietii comerciale savarsite de catre persoane care nu au calitatea de comerciant;
- conceptia obiectiva, potrivit careia, in definirea comercialitatii, importanta este natura actelor sau faptelor indeplinite de catre participantii la raporturile juridice. Potrivit acestei conceptii, comercialitatea este data de obiectul reglementarii acestei ramuri de drept. Deci, sunt considerate acte sau fapte de comert operatiunile necesare vietii comerciale, actele si faptele comerciale prin ele insele, facandu-se abstractie de calitatea celui care le savarseste. In cadrul acestei conceptii, dreptul comercial este un drept al comertului si, nicidecum un drept al comerciantilor. Potrivit acestei conceptii, actele si faptele de comert se grupeaza in doua categorii, si anume: acte al caror caracter comercial decurge din natura sau obiectul concret al operatiunii, cum ar fi, spre exemplu, cumpararile in scopul revanzarii; cumpararile sau vanzarile de actiuni ale societatilor comerciale ori operatiunile de mijlocire in afaceri comerciale; acte al caror caracter comercial decurge din insasi forma lor, cum ar fi, spre exemplu, cambia, cecul si biletul la ordin.
- conceptia mixta, care realizeaza o imbinare a primelor doua conceptii.
In sistemul de drept roman este folosita, cu predilectie, metoda obiectiva, doarece Codului comercial, in articolul 3, enumera 20 de categorii de fapte obiective de comert. 
Actele si faptele de comert sunt mijloace juridice de realizare a activitatii comerciale.
Faptele sau actele de comert - intern sau international - sunt operatiuni enumerate de legea comerciala, in speta de articolele 3 - 6 din Codul comercial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Faptele de Comert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!