Fondul de Comert

Cuprins proiect Cum descarc?

Notiuni generale 2
1. Cadrul legal 2
2. Evolutia istorica 3
3. Notiunea si definitia fondului de comert 4
4. Delimitarea notiunii de ,,fond de comert" de alte notiuni invecinate 4
5. Natura juridica a fondului de comet 6
5.1. Fondul de comet - universalitate de fapt 6
5.2. Fondul de comert - bun mobil incorporal 7
Elementele fondului de comert 9
1. Generalitati 9
2. Elemente corporale si elemente incorporale 9
2.1. Firma 10
2.2. Emblema 13
2.3. Clientela 15
2.4. Vadul comercial 16
2.5. Drepturile de proprietate industriala si intelectuala (de autor) 17
Bibliografie 20


Extras din proiect Cum descarc?

Notiuni generale
1. Cadrul legal 
Expresia "fond de comert" este folosita rareori de legiuitor, atat in dreptul roman, cat si an cel francez. 
In dreptul roman, in mod incidental legiuitorul foloseste termenul de "fond de comert", in articolul 861 din Codul comercial unde se prevede ca "Falitul concordator, mai inainte de implinirea obligatiilor luate prin concordat, nu va putea constitui fondul sau de comert in gaj si nici instraina acest fond, in alt mod, decat acela cerut de felul comertului" , text aplicabil procedurii falimentilui, in articolul 21 si articolul 42 din Legea nr. 26/1990, republicata si modificata, privind registrul comertului care prevede in articolul 21 ca "in registrul comertului se vor inregistra mentiuni privind donatia, vanzarea, locatiunea sau garantia reala mobiliara asupra fondului de comert,precum si orice alt act prin care se aduc modificari inmatricularilor sau mentiunilor sau care face sa inceteze firma ori fondul de comert" , precum si in Titlul VI al Legii nr. 99/1999 privind unele masuri de accelerare a reformei economice. 
Normele juridice actuale care reglementeaza activitatea contabila folosesc in schimb, expresia "fond de comert" stabilindu-i continutul, considerand ca este o parte a "fondului comercial".
In prezent expresia "fond de comert" este utilizata de legiuitor in Legea nr. 11/ 1991 privind combaterea concurentei neloiale, asa cum a fost modicata si completata prin Legea nr. 298/2001. Potrivit articolului 11 litera c) din acest act norativ "constituie fond de comert ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale (marci, firme, embleme, brevete de inventii, vad comercial), utilizate de un comerciant in vederea desfasurarii activitatii sale." 
In dreptul francez Legea din 17 martie 1909 contine reglementari cu privire la fondul de comert, dispozitii care se limiteaza doar in a stabili cateva reguli relative la vanzarea, garantarea si urmarirea lui. Legiuitorul foloseste expresia "fond de comert" mai cu seama, in materie fiscala.
2. Evolutia istorica
Din punct de vedere istoric, in dreptul francez, notiunea de "fond de comert" a aparut in secolul al XIX-lea din necesitati de ordin practic. Vechiul drept nu cunostea decat fondul boutiqurilor comun profesiunilor de negot si artizanat, care s-a identificat incet, incet, cu marfurile antrepozitate (depozitate) in magazinul exploatatului.
Vechiul drept nu cunostea decat fondul boutiqurilor comun profesiunilor de negot si artizanat, care s-a identificat incet, incet, cu marfurile antrepozitate (depozitate) in magazinul exploatatului.
La acea epoca exista un stoc redus de marfa, putine materiale si masini remarcandu-se absenta cvasitotala a drepturilor de proprietate industriala, acestea concentrandu-se asupra emblemei si numelui comerciantului.
Expresia "fond de comert", in sensul sau modern, a fost semnalata in Franta pentru prima oara in Legea din 28 mai 1838 care a modificat despozitiile din Codul Comercial (astazi abrogate), relative la faliment si bancruta. A trebuit sa se astepte Legea fiscala din 28 februarie 1898, prin care s-a reglementat organizarea, inregistrarile mutatilor din fondul de comert, pentru a se acorda importanta notiunii de fond de comert. Legea din 1 martie 1898 a introdus institutia gajului fondului de comert.
Ulterior, Legea din 17 martie 1909, denumita "Legea Cordelet", dupa numele senatorului care a propus-o a marcat o etapa decisiva in privinta clarificarii conceptului de "fond de comert". Legea din anul 1909 reglementa trei optiuni fundamentale cu rivire la fondul de comert: garantarea, vanzarea si aportul in societate al fondului. Mai tarziu, Legea din 20 martie 1956 a reglementat locatia de gestiune a fondului de comert comercial si artizanal, operatii frecvente care antreneaza disocierea proprietatii de exploatarea fondului. Legislatia nu ofera decat o imagine generala asupra acestor operatii, fondul de comert ramanand in continuare o creatie a practicii.
Necesitatile de ordin practic care au impus institutia fonduli de comert se concretizeaza in faptul ca:
o Pe de o parte, comerciantii doreau sa-si protejeze clientela impotriva actualilor si potentialilor concurenti.
In acest scop ei au cerut protejarea institutiilor intelectuale si financiare pe care le-au realizat in timpul constituirii si dezvoltarii intreprinderii. In final, au obtinut protectia cu privire la bunurile afectate activitatii lor, bucurandu-se de un statut particular, inclusiv de posibilitatea de a ceda aceste bunuri, atat prin acte juridice "inter vivos" adica intre vii, cat si prin acte juridice " mortis causa" adica pentru cauza de moarte. Astfel, comerciantii au iesit din categoria simplilor lucratori, intrand in aceea a capitalistilor, deoarece rezultatulele obtinute nu proveneau in exclusivitate din muna lor, ci si din capitalul investit in fondul de comert.
o Pe de alta parte, recunoasterea fondului de comert a fost reclamata de catre creditorii comerciantilor.
Bunurile afectate exercitiului comertului constituie elemente ale activitatii patrimonial al comerciantilor. Pntru a inlatura, sau numai a diminua riscul efectuarii de catre comerciant a unor operatiuni juridice in frauda creditorilor (de exemplu: disimularea pretului, vanzari oculte) cesiunea fondului de comert a fost supusa unei proceduri si unor formalitasi particulare. Si totusi, aceasta procedura este incompleta, deoarece creditorii fondului nu se bucura de un regim preferential in raport cu ceilalti creditori ale caror creante izvarasc din acte juridice civile ( de exemplu: toti creditorii au dreptul de a face opozitie cu privire la preul la care s-au vandut buburi ce fac parte din fondul de comert).
3. Notiunea si definitia fondului de comert
Pentru desfasurarea activitatii comerciale este necesara existenta si folosirea unor instrumente de lucru. Avand in vedere obiectul comertului, aceste bunuri utilizate de comerciant pot fi: local, mobilier, marfuri, instalatii, brevete de investitii, etc. Toate aceste bunuri destinate realizarii activitatii comerciale formeaza fondul de comert. 
Codul comercial nu cuprinde dispozitii prin care sa reglementeze regimul juridic al fondului de comert In conditiile absentei unei reglementari legale a regimului juridic al fondului de comert, in literatura de specialitate, pe baza principiilor general, a fost precizata notiunea si natura juridica a fondului de comert precum si elementele sale. Din cele spuse rezulta elementele caracteristice ale fondului de comert, si anume:
o In primul rand, fondul de comert este un ansamblu de bunuri . Aceste bunuri sunt bunuri mobile sau imobile. Intre bunurile mobile, unele sunt corporale, altele sunt incorporale.
o In al doilea rand, acest ansamblu de bunuri este afectat de catre comerciant desfasurarii unei activitati comerciale
o In al treilea rand, scopul urmarit de comerciant este atragerea clientelei si implict, obtinerea de profit din activitatea desfasurata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul de Comert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!