Libertatea de a Presta Servicii - Interzicerea Apelurilor Telefonice Nesolicitate pentru Servicii Financiare

Extras din proiect Cum descarc?

Articolul 59 din Tratatul CEE se interpreteaza in sensul ca se aplica serviciilor pe care le ofera un prestator prin telefon unor potentiali destinatari stabiliti in alte state membre.
Acest articol nu se refera numai la restrictii stabilite de statul destinatar, ci si la cele stabilite de statul de origine , chiar daca acestea sunt masuri general aplicabile , nu sunt discriminatorii si nu au ca obiect sau ca efect, crearea unui avantaj pentru piata nationala in raport cu prestatorii de servicii din alte state membre.
Interdictia de a contacta telefonic potentialii clienti aflati in alt stat membru fara consimtamantul prealabil al acestora poate constitui o restrictie in calea libertatii de a presta servicii, dat fiind faptul ca acesta priveaza operatorii in cauza de o tehnica rapida si directa de publicitate si de contactare a clientilor.
Fapta unui stat membru de a interzice intermediarilor financiari stabiliti pe teritoriul acestuia sa contacteze telefonic potentiali clienti din alt stat membru fara consimtamantul prealabil al acestora, pentru a le propune servicii legate de investitii in contracte futures de marfuri constituie o restrictie in calea libertatii de a presta servicii , dar aceasta este justificata de modul imperativ, de interes general , pentru mentinerea bunei reputatii a sectorului financiar national. Buna functionare a pietelor financiare depinde, intr-adevar , in mare parte de increderea pe care acestea o inspira investitorilor, care este condditionata in special de existenta unei reglementari profesionale menite sa asigure compenta si loialitatea intermediarilor financiari. Prin protejarea investitorilor de o modalitate de vanzare la domiciliu care, in general, ii ia pe neasteptate, interzicerea metodei "cold calling" pe o piata la fel de speculativa precum cea a contractelor futures de marfuri vizeaza asigurarea integritatii sectorului financiar national.
Deoarece statul membru din care se efectueza apelul telefonic nesolicitat este cel mai bine plasat pentru a reglementa vanzarea la domiciliu catre potentialii clienti aflati in alt stat membru, acestuia nu i se poate reprosa faptul ca nu a lasat aceasta sarcina statului membru al destinatarului.
Mai mult, restrictia in cauza nu trebuie sa fie considerata excesiva, deoarece interdictia se limiteaza la piata pe care au fost constatate abuzurile si la o singura modalitate posibila de contractare a clientelei. 
Intrucat articolul 59 din Tratat are ca scop eliminarea restritiilor privind libertatea de a presta servicii in interiorul Comunitatii, aplicarea acestuia presupune existenta unui element transfrontalier. Astefl cum a declarat Curtea, serviciile in cauza trebuie sa aiba un "caracter transfrontalier". Articolul 59 nu se aplica atunci cand toate elementele activitatii in cauza se limiteaza la teritoriul unui singur stat membru.
Un serviciu are un caracter transfrontalier atunci cand prestatorul si destinatarul sunt stabiliti in state membre diferite. Dupa caz, articolul 59 se aplica indiferent de statul membru in care sunt furnizate serviciile. Aceasta interpretare este sustinuta de termenii articolului 59 primul paragraf, care prevede eliminarea restrictiilor privind libertatea de a presta servicii " in ceea ce priveste resortisantii statelor membre stabilitii intr-un alt stat al comunitatii decat cel al beneficiarului serviciilor."
Acesta interpretare este, deasemenea, confirmata de jurisprudenta Curtii , din care rezulta in mod clar ca dispozitiile Tratatului referitoare la libertatea de a presta servicii se aplica in urmatoarele cazuri: 
- Atunci cand prestatorul de servicii se muta in alt stat membru pentru prestarea de servicii 
- Atunci cand destinatarul serviciilor se muta in alt stat membru pentru a beneficia de servicii
- Atunci cand preststorul si destinatarul sunt amandoi stabiliti in acelasi stat membru, dar prestatorul se muta in alt stat membru pentru a-si oferi serviciile
- Si atunci cand nici prestatorul, nici destinatarul nu se deplaseaza in mod fizic , iar serviciile sunt furnizate prin intermediul postei sau a serviciilor de comunicatii, de exemplu prin telefon , fax sau mail.


Fisiere in arhiva (1):

  • Libertatea de a Presta Servicii - Interzicerea Apelurilor Telefonice Nesolicitate pentru Servicii Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!