Proceduri Comerciale - Medierea

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Sediul materiei pag.3
2.Domeniul de aplicare a legii pag.3
2.1Prevederile legii pag. 3
3.Definitia notiunii pag. 3
3.1Acordul de mediere pag 3
3.2Caracteristicile acordului de mediere pag. 4
3.3Profesia de mediator pag. 4
3.4Dobandirea calitatii de mediator pag. 4
3.5Drepturile si obligatiile mediatorului pag. 5
3.6Suspendarea si incetarea calitatii de mediator pag. 5
4. Elementele caracteristice instituiei juridice respective pag.6
4.1 Consiliul de mediere pag. 6
4.2 Atributiile Consiliului de mediere pag.6
5. Distinctia fata de alte proceduri pag. 7
5.1 Concilierea pag.7
5.2 Diferente intre mediere si conciliere pag.7
6. Aspecte procedurale ale medierii pag.8
6.1 Procedura prealabila incheierii contractului de mediere pag. 8
6.2 Medierea in cazul unui litigiu civil pag. 8
6.3 Medierea in cauzele penale pag. 9
6.4 Medierea privind conflictele de familie pag. 9
Bibliografie pag 10


Extras din proiect Cum descarc?

1.SEDIUL MATERIEI
Sediul materiei este reprezentat de actul legislativ care reglementeaza material, adica
LEGEA nr 192/2006 din 16/05/2010 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
2.DOMENIUL DE APLICARE A LEGII
Daca legea nu prevede altfel, partile, persoanele fizice sau persoanele juridice pot recurge la mediere in mod voluntar,inclusive dupa declansarea unui process in fata instantelor competente, convened sa solutioneze pe aceasta cale orice conflicte in materie civila, comerciala, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de prezenta lege.
2.1 Prevedrile legii
Prevederile prezentei legi sunt aplicabile si conflictelor din domeniul protectiei consumatorilor in cazul in care consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectarii clauselor contractuale ori a garantiilor acordate, a existentei unor clauze abusive cuprinse in contractile incheiate intre consumatori si agentii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute de legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor.
Persoanele fizice sau juridice au dreptul de a-si solutiona disputele prin medierea atat in afara, cat si in cadrul procedurilor obligatorii de solutionare amiabila a conflictelor prevazute de lege.
Nu po face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie prin orice alt mod admis de lege.
3. DEFINITIA NOTIUNII
3.1.Acordul de mediere
Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte personae specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberal consimtamant al partilor. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele sis a le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.
3.2 Caracteristicile acordului de mediere
1. Activitatea de mediere se infaptuieste in mod legal pentru toate persoanele, fara deosebire de rasa, culoare, nationalitate, origine etnica, limba, religie,sex, opinie, apartenenta politica, avere sau origine sociala.
2. Medierea reprezinta o activitate de interes public;
3. Medierea poate avea loc intre doua sau mai multe parti;
4. Medierea se poate realizea de cate unul sau mai multi mediatori;
5.Medierea are un caracter facultativ
3.3 Profesia de mediator
Poate deveni mediator persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
- are capacitate deplina de exercitiu;
- are studii superioare
- are o vechime in munca de cel putin 3 ani
- este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati;
- se bucura de o buna reputatie sin u a fost condamnata definitive pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;
- a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere;
- a fost autorizata ca mediator, in conditiile legii 192/2006.
3.4 Dobandirea calitatii de mediator
Formarea profesionala a mediatorilor se asigura prin cursuri de formare profesionala organizate de catre furnizorii de formare si de catre institutiile de invatamant superior acreditate.
Cursurile si programele de formare profesionala a mediatorilor vor fi autorizate de catre Consiliul de mediere cu respectarea standardelor de formare profesionala in domeniu, elaborate de catre acesta. Structura cursului de formare profesionala va fi intocmita conform prevederilor privind formarea adultilor.
Profesia de mediator se exercita numai de catre persoana care a dobandit calitatea de mediator autorizat, in conditiile legii.
Exercitatea profesiei de mediator este compatibila cu orice alta activitate sau profesie, cu exceptia incompatibilitatilor prevazute prin legi speciale.
Mediatorii de constituie in asociatii profesionale locale si nationale, avand drept scop reprezentarea intereselor profesionale si protejarea statutului lor, si pot adera la asociatii profesionale internationale in conditiile legii.
3.5 Drepturile si obligatiile mediatorului
Mediatorul are dreptul de a informa publicul cu privire la exercitarea activitatii sale, cu respectarea principiului confidentialitatii.Fiecare mediator are dreptul sa aplice un model prorpiu de organizare a procedurii de mediere cu respectarea dispozitiilor si principiilor statuate in prezenta lege. De asemenea, are dreptul de a refuza preluarea unui caz, avand obligatia de a indruma partile in vederea alegerii unui alt mediator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proceduri Comerciale - Medierea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!