Societatea pe acțiuni

Extras din proiect Cum descarc?

Societatea pe actiuni
Subsectiunea I. Notiunea societatii pe actiuni
1.Precizari prealabile. Societatea pe actiuni este forma cea mai complexa si, totodata. cea mai evoluata a societatii comerciale.
In aceasta forma de societate conteaza mai mult aporturile asociatilor decat calitatile personale ale acestora. In general, asociatii contribuie cu aporturile lor la formarea capitalului social, fara sa desfasoare o activitate in societate. Aceste aporturi prezinta interes si pentru terti, deoarece raspunderea asociatilor pentru obligatiile sociale se limiteaza la aceste aporturi.
Datorita importantei aporturilor la formarea capitalului social si a estomparii calitatilor personale ale asociatilor, societatea pe actiuni mai este cunoscuta si sub denumirea de societate anonima.
Aceasta forma de societate este destinata realizarii marilor afaceri, care necesita capitaluri insemnate. Societatea este astfel conceputa ca sa dreneze contributiile banesti modeste pentru formarea unor capitaluri mari, necesare realizarii unor investitii de anvergura. In acest scop, societatea este autorizata sa faca apel la subscriptia publica.
Societatea pe actiuni este organizata si functioneaza pe principii democratice.Datorita rolului important pe care societatea pe actiuni il are in viata economica, Legea nr. 31/1990 asigura o reglementare cuprinzatoare acestei norme de societate.
2.Definitia societatii pe actiuni. Fara a da o definitie a societatii pe actiuni, Legea nr. 31/1990 precizeaza elementele esentiale ale acestei forme de societate. Potrivit art. 3 din lege, societatea pe actiuni este societatea ale carei obligatii sunt garantate cu patrimoniul social; actionarii sunt obligati numai pana la concurenta capitalului social subscris.
Actiunile sunt fractiuni ale capitalului social si, totodata, titluri reprezentative ale contributiilor asociatilor la formarea capitalului social.
Pe baza definitiei generale a societatii comerciale si a dispozitiilor legale mentionate, societatea pe actiuni poate fi definita ca acea societate constituitd prin asocierea mai multor persoane, care contribute la formarea capitalului social prin anumite cote de participare reprezentate prin titluri, numite actiuni, pentru desfasurarea unei activitati comerciale, in scopul impdrtirii profitului, si care raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aporturilor lor. 
3. Caracterele societatii pe actiuni. Din definitia data rezulta caracterele societatii pe actiuni:
a) societatea se constitute dintr-un numdr minim de asociati, denumiti si actionari;
b) capitalul social este divizat in actiuni, care sunt titluri de valoare negociabile si transmisibile;
c) raspunderea asociatilor pentru obligatiile sociale este limitata; ei raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris.
Subsectiunea a Il-a. Constituirea societatii pe actiuni
1. Notiuni generale
4. Precizari prealabile. Constituirea societatii pe actiuni este reglementata de dispozitiile Legii nr. 31/1990, care privesc constituirea oricarei societati comerciale, precum si anumite dispozitii speciale privind aceasta forma de societate.
Societatea pe actiuni se constituie prin vointa asociatilor exprimata in actul constitutiv.
Pentru formarea capitalului social, legea reglementeaza doua modalitati de constitute a societatii: constituirea obisnuita, prin aporturile asociatilor si constituirea prin subscriptie publica.
Indiferent de modalitatea folosita, pentru constituirea societatii pe actiuni trebuie indeplinite formalitatile prevazute de lege.
2. Actele constitutive ale societatii
A. Consideratii generale
5. Precizari prealabile. Potrivit art. 5 din Legea nr. 31/1990, soeietatea pe actiuni se constituie prin contract de societate si statut. Contractul de societate si statutul pot fi incheiate si sub forma unui inscris unic. denumit act constitutiv,
Actul constitutiv se semneaza de catre toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de catre fondatori.
Referitor la actele constitutive vor fi infatisate numai unele aspecte specifice societatii pe actiuni.
B. Contractul de societate
6. Precizari prealabile. Contractul de societate se incheie in forma scrisa; prevazuta de lege. El trebuie sa cuprinda elementele stabilite de art. 8 din Legea nr. 31/1990.
Deoarece cuprinsul contractului de societate a fost analizat, ne vom opri la unele elemente care privesc aceasta forma de societate.
7. Asociatii. Ca in orice societate comerciala, asociatii societatii pe actiuni, denumiti si actionari, pot fi persoane fizice sau juridice.
Pentru aceasta forma de societate. legea impune un numai minim al actionarilor; numarul actionarilor nu poate fi mai mic de doi [art. 10 alin. (3) din Legea nr. 3 1/1990].
8.Firma societatii. In cazul societatii pe actiuni. firma se compune dintr-o denumire proprie, de natura a o deosebi de firma altor societati si va fi insotita de mentiunea scrisa in intregime ,,societate pe actiuni", sau scrisa prescurtat „S.A." (art. 35 din Legea nr. 26/1990): "
In orice act care emana de la societate. trebuie sa se arate, pe langa elementele obisnuite (denumirea, numarul de ordine din registrul comertului. forma juridica si sediul societatii) si capitalul social, din care cel efectiv vaisat, potrivit ultimei situatii financiare anuale aprobata 
9.Capitalul social. In contractul de societate trebuie sa se prevada capitalul social subscris si eel varsat.


Fisiere în arhivă (1):

  • Societatea pe Actiuni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!