Studiu de Caz Privind Reglementarea Activitatii unei Societati Comerciale

Extras din proiect Cum descarc?

Legislatia care reglementeaza infiintarea societatilor comerciale, si evident si a societatii cu raspundere limitata, este legea nr. 31 din 1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare. 
Conform acestei legi, se pot asocia si forma o societate cu raspundere limitata atat persoane fizice, cetateni romani sau straini cat si persoane juridice romane sau straine, cu un numar minim de 2 asociati si maxim 50.
Legea prevede insa si cateva exceptii: 
- o singura persoana, fizica sau juridica, in cazul formei de SRL cu asociat unic; 
- persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata; 
- societatea cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata alcatuita dintr-o singura persoana. 
SRL se constituie prin contract de societate si statut sau doar statut in cazul S.R.L. cu asociat unic; Pentru ambele cazuri se poate intocmi un inscris unic denumit act constitutiv. 
Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori. Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de prezenta lege. 
Societatea trebuie sa aiba un sediu principal, care este locul, spatiul si adresa unde se gasesc organele sale de conducere si serviciile administrative. Sediul social este un element de identificare a societatii in functie de care se stabilesc: legea aplicabila, instantele judecatoresti competente, nationalitatea societatii, locul unde trebuie indeplinite formalitatile de inmatriculare, publicitate si autorizare. 
Societatea poate infiinta sedii secundare, fara personalitate juridica (sucursale, agentii, reprezentante, puncte de lucru, etc.) 
Administrarea societatii cu raspundere limitata
Potrivit legii, societatea cu raspundere limitata este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala. Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune. (art. 197 din Legea nr. 31/1990.)
Potrivit art. 77 din Legea nr. 31/1990, asociatii care, reprezentand majoritatea absoluta a capitalului social, aleg unul sau mai multi administratori, le fixeaza puterile, durata insarcinarii si eventuala lor remuneratie, doar daca, prin contractul de societate, nu se dispune altfel. Cu alte cuvinte, daca in actul constitutiv nu se mentioneaza expres ca administratorii pot fi si neasociati, asociatii reprezentand majoritatea absoluta a capitalului social nu vor putea numi decat administratori din randul asociatilor.
Actul constitutiv poate stipula si un alt mod de alegere si revocare a administratorilor, precum si de stabilire a continutului mandatului acestora, de pilda prin votul majoritatii numerice a asociatilor ori prin votul unei majoritati calificate raportata la numarul asociatilor ori la capitalul social, drept pentru care exista urmatoarele posibilitati legale:
1) administratorii sunt asociati desemnati prin contract (cu unanimitate de voturi). Revocarea lor, impotriva vointei lor, nu este posibila decat prin excludere;
2) administratorii asociati au fost alesi ulterior, prin vot, putand fi revocati dupa aceeasi procedura.
In cazul in care administratorii nu sunt prevazuti in actul constitutiv si nici nu au fost desemnati ulterior de catre asociati, trebuie admis ca fiecare asociat are dreptul de a administra societatea. Solutia se intemeiaza pe dispozitiile art. 1517 pct. 1 C. civ., care, in lipsa unei prevederi exprese a Legii nr. 31/1990 sunt aplicabile.
Raporturile dintre administratori pot fi:
a) de independenta a fiecaruia din administratori, in exercitarea mandatului conferit prin contractul de societate sau prin decizia asociatilor (art. 75);
b) de conlucrare, pe baza principiului unanimitatii (art. 76), singura exceptie fiind pentru situatii de urgenta deosebite (art. 76 alin. 2), toate divergentele fiind solutionate prin votul asociatilor care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social.
Pentru a preveni eventualele erori sau abuzuri pe care le-ar putea savarsi administratorul individual, legea acorda asociatilor facultatea ca, prin actul constitutiv, sa prevada obligatia administratorilor de a lucra impreuna. In acest caz, orice decizie va trebui luata in unanimitate. Daca unanimitatea nu se poate intruni, decizia urmeaza a fi luata de asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social. Aceasta situatie este o aplicatie particulara a prevederilor generale cuprinse in Codul comercial in materia mandatului.


Fisiere in arhiva (2):

  • Studiu de Caz Privind Reglementarea Activitatii unei Societati Comerciale
    • cuprins.doc
    • proiect.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!