Abuzul de Incredere

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
CARACTERIZAREA ABUZULUI DE INCREDERE
SECTIUNEA I
ABUZUL DE INCREDERE, INFRACTIUNE CONTRA PATRIMONIULUI
?1. Notiunea de abuz de incredere si caracterizarea acestuia
Abuzul de incredere este fapta persoanei care, detinand cu orice titlu un bun mobil al altuia, si-l insuseste sau dispune de el pe nedrept ori refuza sa-l restituie.
De esenta abuzului de incredere este acea comportare incorecta, abuziva si pagubitoare a celui care detine un bun ce i-a fost incredintat de altul pentru a-l pastra sau pentru a-i da o anumita intrebuintare, in dispretul increderii ce i s-a acordat, trece acel bun in propria stapanire.
Abuzul de incredere constituie forma tipica de sustragere din avutul public sau privat a carei caracteristica esentiala rezida din faptul ca infractorul are deja bunul, in momentul savarsirii infractiunii, in posesie temporara sau detinere licita, in baza unui titlu ce exprima un raport juridic stabilit anterior intre el si persoana in carei administrare operativa directa se afla acel bun, pe care si-l insuseste prin intervertirea ilicita a titlului, posesiunii temporare sau a detentiunii licita, intr-o posesiune ilicita. 
Insusindu-si bunul, infractorul se comporta si dispune de bunul respectiv ca de un bun propriu.
Asadar, pentru savarsirea acestei infractiuni este necesar in primul rand sa existe un raport juridic intre victima si faptuitor, in temeiul caruia acesta din urma, dobandeste detentia bunului mobil, 
si, in acelasi timp, are indatorirea sa-l pastreze, sa-l restituie la termenul si in conditiile stabilite ori sa-i dea destinatia indicata de cel de la care l-a primit. Un astfel de raport juridic poate lua nastere dintr-un contract de depozit, comodat, gaj, uzufruct, etc. Devenit detentor precar al bunului, faptuitorul interverteste in mod abuziv aceasta destinatie intr-o stapanire deplina si se comporta ca si cum ar fi proprietarul acelui bun, abuzand astfel de increderea celui acre i l-a incredintat. Nu va fi savarsita deci infractiunea de abuz de incredere atunci cand, in temeiul raportului juridic existent intre parti, detinatorul bunului este indreptatit sa dispuna de bun, sa si-l insuseasca, ori sa refuze restituirea acestuia. De asemenea, nu vor fi intrunite conditiile pentru existenta abuzului de incredere si in situatia in care raportul juridic existent nu este de natura sa transmita detentia bunului celui caruia i s-a incredintat.
?2. Pericolul social si necesitatea incriminarii si sanctionarii abuzului de incredere
Abuzul de incredere constituie o fapta care prezinta pericol pentru societate, deoarece loveste in acel minim de incredere si probitate care trebuie sa existe in raporturile patrimoniale dintre membrii colectivitatii, incredere si probitate fara de care relatiile de ordin patrimonial nu s-ar putea forma, dezvolta si consolida in mod normal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abuzul de Incredere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!