Acte Necesare pentru Incheierea Contractului Individual de Munca - Conditii Facultative pentru Validitatea Contractului de Munca

Extras din proiect Cum descarc?

I. Notiunea contractului individual de munca
Codul muncii da o definitie mai comprimata contractului individual de munca : este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea anui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei renumeratii denumite salariu.
II. Conditii de validitate
Pentru a se considera valabila incheierea unui contract individul de munca se cer indeplinite anumite conditii.
Conditiile de validitate a contractului individual de munca se clasifica in: 
- Conditii generale - sunt comune tuturor contractelor individuale de munca
- Conditii specifice - se cer a fi indeplinite, pe langa conditiile generale, la incadrarea in anumite posturi sau la incadrarea anumitor persoane.
CONDITII SPECIALE DE VALIDITATE
1. Existenta unui act de alegere sau numire in functie
Actul alegerii constituie o conditie speciala de validitate pentru ocuparea functiilor eligibile- de ex. Presedintele Romaniei, primarii, prim-ministrul.
Actul numirii in functie este o conditie speciala de validitate a contractelor de munca incheiate pentru ocuparea anumitor posturi.
Actul de alegere sau numire in functie nu inlatura insa caracterul consensual al contractului de munca.
1. Obtinerea de avize, acorduri sau aprobari prealabile
In unele cazuri, incheierea contractului de munca pentru incadrarea in anumite posturi este este conditionata si de existenta prealabila a unui aviz conform-obligatoriu- sau consultativ al unui organ.de exemplu, avizului organului de politie este necesar pentru incadrarea personalului Corpul gardienilor publici, personalului de paza proprie, personalului operator de jocuri de noroc.
Pentru anumite functii este prevazuta cerinta autorizarii.
Neindeplinirea conditiei prealabile a obtinerii avizului/autorizatei duce la nulitatea absoluta, dar remediabila, a contractului incheiat in astfel de conditii. Retaragerea avizului are drept efect incetarea de drept a contractului.
3. Dispozitia de repartizare in munca
Repartizarea in munca este prevazuta ca o conditie specialade validitatede catre anumite acte normative. Fiecare angajator are obligatia sa comunice agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a carei raza isi are sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.
Inregistrarea persoanei in cautarea unui loc de munca se face la agentia locala pentru ocuparea fortei de munca sau la punctul de lucru in a carui raza isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca a avut ultimul loc de munca sau a realizat venituri in acea localitate.
In cazul in care agentia locala pentru ocuparea fortei de munca identifica locuri de munca potrivite profilului persoanei aflate in cautarea unui loc de munca, se va elibera dispozitia de repartizare in vederea prezentarii la angajator.
Dispozitia de repartizare se elibereaza deci numai persoanelor in cautarea unui loc de munca inregistrate in evidenta agentiei pentru ocuparea fortei de munca in vederea prezentarii acesteia la angajator, pentru a participa la selectia organizata pentru ocuparea postului vacant.
Raspunsul la dispozitia de repartizare catre AJOFM sau AMOFM Bucuresti va fi intocmit de angajator ulterior participarii persoanei repartizate la selectia pentru post, anuntand prin aceasta institutia asupra incadrarii in munca sau neincadrarii persoanei repartizate.
Astfel angajatorul va trimite Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca sau a municipiului Bucuresti, dupa caz, instiintarea prin care informeaza angajatorul ca persoana care i-a fost repartizata:
a) va fi incadrata in munca pe durata determinata sau nedeterminata;
b) nu a fost incadrata din urmatoarele motive:
- refuz,
- nu corespunde cerintelor postului,
- locul de munca vacant a fost ocupat anterior.
Astfel unitatile sanitare vor incadra medici si farmacisti care urmeaza sa efectueze stagiul, in baza unei repartizari obligatorii emise de Ministerul Sanatatii.
Pentru persoanele cu handicap actul de repartizare in munca a acestora este obligatoriu pentru agentii economici care au cel putin 75 de angajati si pentru autoritatile si institutiile care au cel putin 25 de functii contractuale, intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, respectiv din numarul de functii contractuale prevazut in statutul de functii. Persoanele cu handicap sunt obligate sa dea curs actului de repartizare in munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acte Necesare pentru Incheierea Contractului Individual de Munca - Conditii Facultative pentru Validitatea Contractului de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!