Acte necesare pentru transformarea unui SRL într-o societate pe acțiuni (SA)

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE ..3
Capitolul 1 
SOCIETATEA CU RASPUNDERE LIMITATA (SRL) .4
Capitolul 2
SOCIETATEA PE ACTIUNI (SA) 5
Capitolul 3
ACTE NECESARE PENTRU TRANSFORMAREA UNUI SRL INTR-O SOCIETATE PE ACTIUNI (SA)
3.1. Cererea de inregistrare in registrul comertului .6
3.2. Actul modificator al actului constitutiv ..6
3.3. Actul constitutiv corespunzator noii forme juridice de societate ..7
3.4. Certificatul de inregistrare .8
3.5. Dovezile privind efectuarea varsamintelor noilor aporturi pentru majorarea capitalului social ...8
3.6. Declaratia-tip pe propria raspundere semnata de asociati sau de admnistratori 9
3.7. Alte avize prealabile prevazute de legile speciale ..9
3.8. Imputernicire speciala 9
3.9. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale .. 9
Concluzie ..10
Bibliografia ..11


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Modificarea societatii, care desfasoara activitati in sfera afacerilor comerciale, are loc, in general, in acelasi mod in care a fost infiintata. Astfel, vointa sociala (exprimata printr-o Adunare generala extraordinara a membrilor societari), in sensul modificarii societatii, se va consemna in hotararea AGA, care va sta la baza redactarii unui act aditional la contractul de societate incheiat in vederea infiintarii societatii respective. Prin grija administratorului sau a secretarului AGA, acest act aditional va fi depus la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetean care a dispus infiintarea firmei. Directorul Oficiului Registrului Comertului va certifica modificarea printr-o incheiere, care va fi inregistrata in Registrul Comertului si publicata in Monitorul Oficial.
Cel putin teoretic, fiecare adunare generala a asociatilor poate antrena dupa sine o modificare a statutului, care nu va deveni operationala mai inainte de intocmirea actului aditional si inregistrarea lui la Registrul Comertului, urmata de publicarea in Monitorul Oficial. Fiecare modificare trebuie adusa la cunostinta tuturor celor interesati, inclusiv a asociatilor care nu au putut participa la adunarea care a luat hotararea de modificare si, de aceea, este obligatorie publicarea actelor aditional, in extras.
Modificarea societatilor trebuie sa aiba loc cu respectarea legii. Astfel, transformarea unui SRL intr-un SA poate avea loc doar daca numarul membrilor asociati este de minim 2, iar capitalul social este cel putin echivalentul in lei a
25.000 de euro. In ipoteza majorarii capitalului social, legea societatilor instituie un drept special in favoarea asociatilor preexistenti, care pot subscrie capital social pentru a pastra cota de participare avuta in cadrul societatii comerciale respective, mai inainte de deschiderea operatiunii de majorare. 
Modificarea formei juridice a unei entitati poate fi conditionata de catre mai multi factori printre care se enumera si conditiile economice sau evolutia societatii comerciale pe piata specifica. Transformarea formei juridice a societatii nu are un impact asupra identitatii sale, dupa transformare aceasta pastrandu-si toate drepturile si obligatiile anterioare. Modificarea formei societatii are efecte insa asupra reglementarii raporturilor sociale, care, vor fi dupa transformare cele proprii noii forme de societate adoptate, astfel trecerea la forma juridica noua implica conformarea la cerintele respective.
Atunci cand sunt respectate toate conditiile specifice, prevazute de lege, este posibila orice transformare a unei societati comerciale, din societate cu raspundere limitata (SRL), in societate pe actiuni, dar si invers, dintre cele mai intalnite situatii, dar si din celelalte forme (comandita simpla, pe actiuni, in nume colectiv etc.). O singura varianta, dintre toate entitatile comerciale, este exclusa transformarii din perspectiva formei juridice, e vorba despre persoana fizica autorizata. Avand in vedere conditia de a fi profesionist in obiectul de activitate al PFA, plus caracterul direct personal al acestei forme de organizare, este de inteles de ce nu este posibila transformarea.
CAPITOLUL I
Societatea cu raspundere limitata (SRL)
SRL este tipul de societate care imprumuta atat trasaturile caracteristice societatii in nume colectiv, cat si cele ale societatii pe actiuni. SRL este in acelasi timp o societate de persoane si capitaluri. 
-  este o societate de capitaluri, deoarece asociatul aduce o suma de bani in cadrul societatii, in raport cu care isi limiteaza riscul (de unde si denumirea de SRL). Ca urmare, fiecare asociat va fi tinut pentru datoriile societatii numai pana la limita capitalului subscris personal. 
-  este o societate de persoane, pentru ca partile sociale nu sunt reprezentate prin titluri negociabile (cum sunt actiunile) si nu pot fi cedate unor asociati, decat daca acestia sunt primiti de majoritatea celorlalti asociati.
Art. 12 din Legea nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, stabileste conditia ca SRL sa nu poata depasi 50 de asociati, in schimb poate fi constituita si de o singura persoana: SRL cu asociat unic (art. 5, alin. (2) din lege). Art. 14 din lege prevede ca o persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata. Mai mult, o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana. In caz de incalcare a acestor prevederi, statul, prin Ministerul Finantelor Publice, precum si orice persoana interesata, poate cere dizolvarea pe cale judecatoreasca a unei societati astfel constituite. SRL prezinta mari avantaje, cel mai important fiind raspunderea limitata a membrilor asociati doar la limita capitalului social subscris si valoarea foarte redusa a capitalului social minim prevazut de lege (200 lei). Din aceste motive, este cea mai raspandita forma de societate comerciala in dreptul roman.


Fisiere în arhivă (1):

  • Acte necesare pentru transformarea unui SRL intr-o societate pe actiuni (SA).docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Legea NR. 135 din 14.06.2007, privind societatile cu raspundere limitata. Publicat: 17.08.2007 in Monitorul Oficial Nr. 127-130 art Nr : 548. Data intrarii in vigoare : 17.11.2007.
2. LEGE Nr. 1134 din 02.04.1997 privind societatile pe actiuni. Publicat : 01.01.2008 in Monitorul Oficial Nr. 1-4, Art Nr : 1. Data intrarii in vigoare : 01.01.2008
3. https://www.onrc.ro/index.php/ro/ 
4. Legea nr. 31/1990
5. Dreptul societatilor comerciale, Romul Petru Vonica.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!