Aderarea la Moneda Unică Europeană

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE .3
CAPITOLUL I INTEGRARE EUROPEANĂ
Secţiunea 1 Apariţia şi evoluţia conceptului
A.) Primele idei privind crearea unei Europe Unite .5
B.) Tratatul de la Roma .7
C.) Evoluţia Comunităţii Economice Europene după 
Tratatul de la Roma .10
Secţiunea a 2-a Componenţa Uniunii Europene
A.) Membri cu drepturi depline .12
B.) Membri cu statut de asociat la Uniunea
Europeană .15
Secţiunea a 3-a Etapele integrării Uniunii Europene
A.) Uniunea vamală . .17
B.) Uniunea Economică .18
C.) Uniunea monetară .22
CAPITOLUL al II-lea INTEGRARE MONETARĂ EUROPEANĂ
Secţiunea 1 Evoluţia conceptului .25
Secţiunea a 2-a Sistemul Monetar European .30
A.) Crearea şi funcţionarea Sistemului Monetar 
European .30
B.) ECU-Coş-Unitate de calcul .34
C.) ECU-Oficial .37
D.) ECU-Privat .39
CAPITOLUL al III-lea UNIUNEA ECONOMICĂ ŞI MONETARĂ
Secţiunea 1 Scurt istoric .47
Secţiunea a 2-a Avantajele şi costurile Uniunii Economice şi Monetare .52
Secţiunea a 3-a Condiţiile edificării Uniunii Economice şi Monetare .59
Secţiunea a 4-a Etapele constituirii .66
Secţiunea a 5-a Principalele elemente ale Uniunii Economice şi 
Monetare .73
1.) Autoritate monetară unică .73
2.) Moneda unică Europeană - EURO .76
3.) Finanţe publice sănătoase şi disciplină monetară
Strictă .88
BIBLIOGRAFIE .91


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Unii oameni văd Uniunea Europeană ca fiind esenţială, în eforturile depuse de către aceasta în ultimii 50 de ani, în a păstra pacea într-un continent care adesea a fost inundat de rivalitate şi suspiciune. Pentru mulţi dintre ei Uniunea reprezintă, înainte de toate piaţa unică, oportunităţile şi avantajele oamenilor de afaceri, studenţilor, pensionarilor şi persoanelor în concediu. 
Uitându-se înapoi ei se întreabă dacă activităţile curente ale Uniunii corespund visurilor fondatorilor sau dacă această imagine s-a pierdut undeva în amestecul fostului război rece al Europei. N-ar trebui să ne întrebam dacă Uniunea are încă un scop astăzi? Instituţiile Uniunii sunt inundate zilnic de întrebările oamenilor pe această temă :
• Dincolo de dezbateri care este scopul Uniunii Europene astăzi ?
• Cum funcţionează ? 
• În ce mod ne afectează pe noi toţi ?
În final Uniunea reprezintă mai mult decât suma părţilor sale. Statele membre au creat-o pentru a rezolva problemele care nu mai pot fi realizate cu eficienţă de fiecare stat în parte.
Lucrarea de faţă analizează un proces de o importanţă deosebită în realizarea Uniunii Europene, şi anume cel de integrare monetară Europeană.
Motivaţia alegerii acestei teme o reprezintă faptul că este un subiect de strictă actualitate, având implicaţii puternice în viaţa “cetăţenilor Europei”, dar şi în a celor care vor să dobândească această calitate într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat.
Lucrarea este structurată pe trei capitole, fiecare capitol fiind structurat pe mai multe secţiuni. În cadrul primului capitol este realizată o prezentare generală a procesului de integrare europeană, pornind de la primele idei referitoare la acesta şi până în zilele noastre. În cadrul celui de-al doilea capitol este descrisă evoluţia procesului de integrare monetară europeană, o componentă esenţială a procesului de integrare europeană, pentru ca în cadrul ultimului capitol să fie prezentate principalele elemente şi trăsături caracteristice ale Uniunii Economice şi Monetare.
La elaborarea acestei lucrări au fost folosite o serie de documente ale Comunităţii şi Uniunii Europene, tratatele unor autori de notorietate în domeniu, precum şi o serie de documente originale, toate acestea având drept scop crearea unei imagini cât mai exacte şi cât mai ample asupra procesului de integrare monetară europeană.
CAPITOLUL I.
INTEGRARE EUROPEANĂ
Secţiunea 1 
APARIŢIA ŞI EVOLUŢIA CONCEPTULUI
DE INTEGRARE EUROPEANĂ
A.) PRIMELE IDEI PRIVIND CREAREA UNEI EUROPE UNITE
Concepţia privind realizarea unei europe unite este veche, ea fiind exprimată de-a lungul timpului prin diverse idei. Astfel, încă din secolul al XIX-lea, marele scriitor francez Victor Hugo, la Congresul amicilor păcii (1849) a lansat idea creării “Statelor Unite ale Europei”. În cadrul acestui congres, Victor Hugo a vorbit despre “ziua în care toate naţiunile continentului se vor uni într-o societate supremă şi vor forma o frăţie a europei, fără a pierde caracteristicile remarcabile ale identităţii lor” .
Cu toate acestea, Europa a rămas, însă, mult timp profund divizată, fiind afectată în mod deosebit de cele două războaie mondiale, care au avut loc în prima jumătate a secolului al XX-lea.
După primul război mondial, ideile, dar şi preocupările pentru realizarea unei europe unite au fost frecvent evocate. Astfel, Adunarea Naţiunilor Unite a adoptat la 17 septembrie 1930 o rezoluţie care viza crearea “Comisiei de studiu pentru Uniunea europeană”. Acea iniţiativă a aparţinut lui Aristide Briand, ministru de externe al Franţei, care a fost desemnat preşedinte al Comisiei. Scopul urmărit îl reprezenta crearea unei entităţi europene cu caracter economic şi politic. Ideea creării Uniunii Europene a întâmpinat însă numeroase greutăţi, datorate crizei internaţionale şi evoluţiei evenimentelor pe continent, sfârşind în cele din urmă prin a se renunţa la ea.


Fisiere în arhivă (1):

  • Aderarea la Moneda Unica Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!