Amânarea aplicării pedepsei

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Notiune 4
II. Conditii in care se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei 4
2.1. Precizari introductive 4
2.2. Analiza conditiilor 5
2.2.1. Conditiile pozitive 5
2.2.2. Conditiile negative 7
2.2.3. Termenul de supraveghere 7
2.2.4. Masuri de supraveghere si obligatiile 8
2.2.5. Supravegherea 10
2.2.6. Modificarea sau incetarea obligatiilor 10
2.2.7. Revocarea amanarii aplicarii pedepsei 10
2.2.8. Anularea amanarii aplicarii pedepsei 11
2.2.9. Efectele amanarii aplicarii pedepsei 11
III. Jurisprudenta 13
Decizia penala nr. 5/A/08.01.2018 a Curtii de Apel Galati 13
IV. Concluzii 19
V. Bibliografie/Webografie 20


Extras din proiect Cum descarc?

I. Notiune
Amanarea aplicarii pedepsei reprezinta posibilitatea acordata judecatorului de a stabili o pedeapsa individuala unei persoane care a comis o infractiune pentru care, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, se poate amana pana la implinirea termenului de supraveghere.
Termenul amanare apare ca relativ impropriu , deoarece in limbajul obisnuit acesta ar avea acceptiunea de prorogare, respectiv de aplicare si, implicit, de punere a pedepsei in executare la un moment ulterior, ceea ce inseamna ca in viitor pedeapsa ar trebui sa se execute, atat timp cat este amanata aplicarea.
II. Conditii in care se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei
2.1. Precizari introductive
In art. 83 din Codul penal sunt prevazute conditiile de renuntare, fiind cuprinse doua categorii de conditii, astfel: art. 83 alin. (1) le cuprinde pe cele pozitive, iar alin. (2) le subliniaza pe cele negative.
Pentru a dispune amanarea aplicarii pedepsei, instanta va prezenta motivele care au indrumat spre aceasta rezolutie si ii va informa persoana asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va comite alte infractiuni, daca nu va respecta masurile de supraveghere ori daca nu se va supune obligatiilor ce ii revin pe durata termenului de supraveghere.
Un caz special in care se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei este reglementat de art. 20 din Legea nr. 143/2000, care prevede ca, daca pana in momentul pronuntarii hotararii, inculpatul consumator, inclus in programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, respecta protocolul programului integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, instanta de judecata poate dispune renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 80, respectiv art. 83 C. pen. Nerespectarea, pe durata termenului de supraveghere, a programului integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri atrage in mod corespunzator aplicarea dispozitiilor art. 88 alin. (1) C. pen. privind revocarea amanarii aplicarii pedepsei .
Un alt caz special este reglementat de art. 378 alin. (5) C. pen., care permite pronuntarea amanarii aplicarii pedepsei in cazul abandonului de familie chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta, daca pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei inculpatul isi indeplineste obligatiile .
2.2. Analiza conditiilor
2.2.1. Conditiile pozitive
In vedere individualizarii pedepsei prin amanarea aplicarii acesteia este necesara indeplinirea conditiilor pozitive prevazute de art. 83 alin. (1) C. pen.
Conform art. 83 alin. (3) regasim urmatoarele conditii:
a) pedeapsa stabilita, inclusiv in cazul concursului de infractiuni, este amenda sau inchisoarea de cel mult 2 ani;
In ceea ce priveste pedeapsa amenzii, 
Conditia subliniata de legiuitor cu privire la pedeapsa amenzii este indeplinita indiferent daca exista ori nu concurs de infractiuni. De asemenea, pentru infractiunile pentru care legiuitorul prevede pedeapsa inchisorii nu are relevanta daca pedeapsa stabilita este pentru o singura infractiune sau pentru un concurs de infractiuni, insa doar daca legea penala sanctioneaza infractiunile respective cu pedeapsa privarii de libertate in limita a cel mult 2 ani.


Fisiere în arhivă (1):

  • Amanarea aplicarii pedepsei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. George Antoniu (coordonator), Teodorescu Vasile, Constantin Sima, Ion Ristea, Ioana Vasiu, Adina Vlasceanu, Alexandru Boroi, s.a., Explicatii preliminare ale noului Cod penal, vol. II , Editura ,,Universul Juridic", Bucuresti, 2011
2. Legea 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare
3. Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare
4. Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare
5. Legea nr. 143 /2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
6. Site-ul oficial al societatii civile de avocati HOTCA & ASOCIATII - http://www.hotca.ro/index.php/blog-post/amanarea-aplicarii-pedepsei/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!