Analiză asupra ansamblului normelor de comportament etic

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
Scurta prezentare a temei si identificarea relevantei acesteia
TEMA nr. 1: Analiza asupra ansamblului normelor de comportament etic ce urmeaza a conferi fundamentul increderii profesionistului in domeniul contabilitate, in cadrul colectivului de la locul de munca, in afaceri si in relationarea cu clientii/cetatenii.
Studiu de caz: Respectarea obligatiilor si a normelor de conduita ale profesionistului expert contabil
Relevanta temei reiese tocmai din coroborarea competentelor si aptitudinilor pe care trebuie sa le insusim prin absolvirea acestui program de studiu in stransa legatura cu exercitarea profesiilor contabile si totodata segmentul public sau privat, in care ne identificam ulterior absolvirii. In general, Codul Etic se adreseaza tuturor profesionistilor contabili, definiti ca atare si deopotriva angajatilor din cadrul asociatiilor profesionale, avand ca si directiva principala principiul respectului fata de normele tehnice si profesionale.
Provocarile cu care se confrunta azi un profesionist contabil au schimbat sistemul de valori al acestei profesii. Sa nu omitem insa, ca tocmai normele tehnice si profesionale, pot impune cerinte oarecum distincte (exemplu: conflicte de interese) functie de ,,locul" desfasurarii activitatii profesionale: banca (Cod etic specific fiecarei banci in parte), cabinete profesionale (HOTARAREA Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 11/214 din 27 ianuarie 2011 pentru aprobarea elaborarii si publicarii standardului profesional "Controlul calitatii si managementul relatiilor cu clientii unui cabinet de expertiza contabila sau de contabilitate"). Toate aceste conditii, daca sunt respectate de fiecare profesionist contabil, conduc spre obtinerea increderii publicului in informatia financiara, in conditiile in care exigentele impuse de globalizarea pietelor cresc de la o perioada la alta.
Am constatat ca regula conturata de toate codurile etice din privat este aceea potrivit careia nu este permis ca prejudecatile, conflictul de interese sau influenta nedorita a altor persoane sa intervina in rationamentele profesionale sau de afaceri. In situatia in care un astfel de conflict se identifica, profesionistul contabil trebuie sa depuna diligentele inlaturarii lui de indata, prin conformarea la principiile fundamentale stabilite prin statutul personalului procedural organizat pe specificul mediului in care se desfasoara activitatea profesionala. Subliniem in acest sens aceea ca o ,,inlaturare de indata", poate avea ca si efect inclusiv acele situatii in care profesionistul nu are parte de o sustinere corespunzatoare din partea superiorilor ierarhici. Este interesant de subliniat faptul ca intr-o atare situatie, cel aflat in componenta unei structuri de organizare a profesiei (exemplu: cabinet de expertiza contabila) daca apreciaza ca, acel conflictul etic nu a fost rezolvat, dupa eliminarea tuturor alternativelor poate hotara sa se retraga din misiunea respectiva sau chiar sa renunte in totalitate la misiune sau la organizatia angajatoare.
Concluzionand asupra relevantei temei, am putea afirma ca ne ridica serioase semne de intrebare cu referire la: limitele etice ale desfasurarii profesiei, segmentul profesional in care apreciem ca am fi compatibili sa ne regasim pe viitor, protectia noastra si deopotriva responsabilizarea fata de cerintele mediului profesional in raporturile ierarhice, cu colegii si totodata cu cetatenii.
Viitorii contabili pun bazele teoretice si practice ale profesiei lor pe bancile facultatii; exista asadar certe relatii si determinari intre programul de formare universitara de specialitate si perceptia contabililor profesionisti in ceea ce priveste abordarea eticii in contabilitate.
Contabilul ar trebui sa fie un fel de "gardian etic" care sa controleze codul de etica dintr-o organizatie, pentru a scoate la iveala practicile ne-etice si pentru a se asigura ca se iau masuri rectificative.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza asupra ansamblului normelor de comportament etic.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. CECCAR (2011), Codul etic national al profesionistilor contabili, editia a V-a, Editura CECCAR, Bucuresti; http://codfiscal.net/media/2015/10/Codul_etic_contabil_2011.pdf
2. Legea Contabilitatii si codul etic al profesionistilor contabili (2009), Editura Meteor Publishing
3. ,,Politici si optiuni contabile'' Feleaga N., Editura Infimega, Bucuresti
4. ,,Etica in Intreprindere''-Ramirez A., Editura Iris, Bucuresti
5.https://www.scribd.com/doc/276247427/Etica-in Contabilitate?fbclid=IwAR213WO1cRRsvehvKv38WA0o5GbqYrWirg-7jyKeU7YigGdQE7ehuo9dVDE
6.https://www.scribd.com/doc/46715105/Etica-in-Relatia-Cu-Clientii?fbclid=IwAR3DB6hZvL_QGYysGy_sEKjJl1l1ksmkpljy5bohOdWgElJokm--oeeuVKU


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!