Analiza Infractiunilor de Trafic de Persoane Adulte si Traficul de Minori

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
Consideratii introductive
Traficul de persoane constitue un fenomen ale cIrui dimensiuni inregistreazI o crestere alarmanta. El nu constitue un fenomen episodic, afectand un numar redus de persoane, ci un fenomen cu profunde implicatii de ordin social si economic, favorizat de globalizare si utilizarea tehnologiilor moderne, care afecteaza atat statele membre ale Uniunii Europene, cat si statele candidate. Romania si-a adaptat legislatia nationala la cea internationala in dorinta de a se alinia eforturilor comune ale altor state de combatere a traficului de persoane. 
Adaptarea legislatiei nationale a presupus insa un intreg pachet legislativ, care a intrat in vigoare in perioada 2001-2005, oferind posibilitatea organelor de aplicare a legii sa actioneze in scopul diminuarii fenomenului si aliniind Romania la standarde internationale in domeniu. 
Proiectul Planului National de Actiune pentru combaterea traficului de persoane (aprobat prin H.G. nr.1216/2001) a fost elaborat la initiativa Ministerului de Interne, Ministerului Afacerilor Externe si Ministerul Justitiei de catre specialisti din cadrul acestor ministere in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Muncii si Solidaritatii sociale, Ministerul Tineretului, Ministerul Culturii. Planul stabilea obiective concrete pe trei directii strategice de actiune, respectiv: prevenire, urmarirea in justitie a traficantilor si protectia victimelor traficului de persoane, fiind in concordanta cu recomandarile reprezentantilor Pactului de Stabilitate pentru sud-estul Europei. 
Preocuparile privind imbunatatirea situatiei victimelor oricarui tip de infractiuni au rezultat din adoptarea Legii 211/2004, privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor, act normativ care are in vedere consilierea psihologica gratuita acordata la cerere, asistenta juridica gratuita si nu in ultimul rand acordarea unor compensatii financiare dintr-un fond al statului special constituit in acest sens. 
Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii este structura specializata din subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane care are atributiuni in ceea ce priveste prevenirea criminalitatii in general si prevenirea traficului de persoane, in special (inclusiv de minori). 
Tocmai datorita preocuparilor pe care le-a avut in domeniul traficului de persoane in structura institutului a fost infiintat Oficiul National de prevenire a traficului de persoane si de monitorizare a protectiei victimelor traficului in luna septembrie a anului 2004. 
Prin infiintarea Oficiului s-a avut in vedere crearea unei structuri care sa urmareasca indeplinirea obiectivelor prevazute in Planul National de Actiune privind prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane si sa colaboreze cu institutiile abilitate in realizarea acestora, sa monitorizeze activitatea de protectie a victimelor traficului si nu in ultimul rand sa efectueze demersurile necesare privind infiintarea unei agentii nationale antitrafic.Trafic de persoane. Trafic de minori. Proxenetism. Incadrare juridica.
In acest context, se impune formularea unor politici coerente pentru prevenire si combaterea traficului de fiinte umane, proces care intampinI insI o serie de dificultati rezultate in primul rand, din necunoasterea dimensiunilor reale ale fenomenului, datorata mobilitItii foarte mari, intensei circulatii peste frontiere a persoanelor si bunurilor iar in al doilea rand, din obscuritatea fenomenului, asiguratI de mentinerea manifestIrilor sale in contextul unor activitIti aparent legale.
In plan regional, criza din Balcani din ultimul deceniu a favorizat dezvoltarea fenomenului, Romania fiind citata ca tara de origine si de tranzit pentru marile retele de trafic de femei, provenind indeosebi din Asia, dar si din tarile vecine ca Ucraina, Moldova sau Belarus, cu destinatia in tarile din fosta Iugoslavie (cu accent pe regiunea Kosovo), precum si Turcia, Grecia sau statele din Europa Occidentala .


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Infractiunilor de Trafic de Persoane Adulte si Traficul de Minori.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!