Arestul la domiciliu

Extras din proiect Cum descarc?

DISPOZITII GENERALE:
Masurile de preventie sunt institutii de drept procesual penal cu caracter de constrangere prin care inculpatul este impiedicat sa intreprinda anumite activitati care s-ar rasfrange negativ asupra desfasurarii procesului penal sau asupra atingerii scopului acestuia. 
Potrivit legii, masurile preventive sunt:
Retinerea.
Controlul judiciar.
Controlul judiciar pe cautiune.
Arestul la domiciliu.
Arestarea preventiva.
In sistemul juridic din tara noastra, pana la data adoptarii Noului Cod de Procedura Penala si ulterior implementarii sale incepand cu anul 2014, masurile preventive reglementate de Codul de Procedura Penala erau retinerea, obligarea de a nu parasi localitatea, obligarea de a nu parasi tara si arestarea preventiva. In prezent, conform reglementarilor procedurale penale, masurile preventive sunt retinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cautiune, arestul la domiciliu si arestarea preventiva.
Prin continutul si limitele lor de aplicare, aceste masuri preventive aduc intr-o masura mai larga sau mai restransa atingere dreptului la libertate, fiind percepute atat ca masuri de constrangere limitative de drepturi aplicate de organele judiciare, cat si ca masuri intruzive in dreptul persoanei la viata privata, domiciliu etc.
Oricine are dreptul la libertate si la siguranta persoanei. Oricine este acuzat de o fapta penala beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana se dovedeste vina in baza legii.
Cand o persoana este suspectata de comiterea unei fapte penale, statul are dreptul si obligatia de a investiga cazul si de a deschide cercetarea penala. Conventia Europeana a Drepturilor Omului garanteaza ca simpla suspiciune nu poate duce la incalcarea dreptului la libertate si a prezumtiei de nevinovatie. Numai daca exista motive intemeiate ca acea persoana se va sustrage procesului sau va comite o alta fapta penala fiind in libertate se poate recurge la optiunea de a folosi mijloace de coercitive pentru a se asigura desfasurarea procesului penal.
In noul C. proc. pen. exista reglementarea unei noi masuri preventive - arestul la domiciliu. 
Legiuitorul roman reglementeaza arestul la domiciliu in cadrul Sectiunii a V-a (art. 218-222 noul C. proc. pen.), din Titlul V intitulat "Masurile preventive si alte masuri procesuale''.
Legiuitorul roman s-a inspirat in reglementarea masurii preventive a arestului la domiciliu din Codul de procedura penala italian.
Prin introducerea acestei institutii se urmareste largirea posibilitatilor de individualizare a masurilor preventive, in raport de gradul de pericol al infractiunii, scopul masurii si circumstantele personale ale faptuitorului.
Pentru a se dispune masura arestului la domiciliu, trebuie a fi indeplinite conditiile generale prevazute in art. 202 noul C. proc. pen., cat si cele specifice arestarii preventive, prevazute de art. 223 noul C. proc. pen..
Pentru a se putea dispune fata de inculpat masura arestului la domiciliu, trebuiesc intrunite cumulative urmatoarele conditii:
1. Sa existe probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune.
"suspiciunea rezonabila"- existenta a unor date, informatii care sa convinga un observator obiectiv si impartial ca este posibil ca o persoana sa fi savarsit o infractiune.


Fisiere în arhivă (1):

  • Arestul la domiciliu.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Codul Penal
Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale
https://www.juridice.ro/wp-content/uploads/2017/06/REZUMAT-TEZA-AREST-LA-DOMICILIU.pdf
https://lege5.ro/Gratuit/ge3dinzsgq2a/arestul-la-domiciliu-in-lumina-noului-cod-de-procedura-penala 
Marius Eugen RADU - Drept procesual penal : partea generala; Editura Universitara, Bucuresti 2014
https://www.irks.at/detour/Uploads/Comparative%20report_Rom.pdf
Barsan, C., Conventia europeana a drepturilor omului, vol.I, Editura All Beck, Bucuresti, 2005;
https://ziare.com/mircea-beuran/mita/mircea-beuran-scapa-de-arestul-la-domiciliu-ce-nu-are-voie-sa-faca-atat-timp-cat-e-sub-control-judiciar-1601458 - Speta
Calinoiu, Constanta; Duculescu, Victor, Drept constitutional si institutii politice, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003;
Radu, Gheorghe, Masurile preventive in procesul penal roman, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2007;
Udroiu, M.; Predescu, O., Protectia europeana a drepturilor omului si procesul penal roman, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2008;
CEDO
CODUL DE PROC. PEN.
https://legeaz.net/noul-cod-procedura-penala-ncpp/art-221
https://legeaz.net/noul-cod-procedura-penala-ncpp/art-222


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!