Aspecte Interdisciplinare Privind Criminalitatea in Domeniul Coruptiei

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I Consideratiuni generale privind coruptia la nivel national si international
1.1 Conceptul de coruptie
1.2 Referinte istorice, privind incriminarea faptelor de coruptie la nivel national 
1.3 Elemente de drept comparat
1.4 Conventia penala a Consiliului Europei privind coruptia si legislatia romaneasca in materie de coruptie
Capitolul II Infractiunile de coruptie prevazute in legislatia penala romana 
2.1 Luarea de mita
2.2 Darea de mita
2.3 Primirea de foloase necuvenite
2.4 Traficul de influenta
2.5. Aspecte procesuale privind infractiunile de coruptie
Capitolul III Aspecte criminologice privind fenomenul coruptiei
3.1 Etiologia fenomenului coruptiei
3.2 Forme ale coruptiei la nivel national
3.3 Cauze si conditii care determina sau favorizeaza coruptia in Romania
3.4 Perceptia fenomenului coruptiei in societatea romaneasca
3.5 Masuri de prevenire si combatere ale coruptiei
3.6 Importanta cooperarii institutiilor statului cu societatea civila in materia coruptiei
3.7 Rolul organizatiilor neguvernamentale
3.8 Rolul mass-media in prevenirea si combaterea coruptiei
Capitolul IV Criminalitatea transfrontaliera si coruptia
4.1 Rolul organizatiilor internationale in combaterea coruptiei la nivel international 
4.2 Activitatea unor institutii specializate pe linia combaterii coruptiei


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Coruptia in Romania este evaluata ca fiind foarte mare de catre diverse studii (Transparency International, PricewaterhouseCoopers, Banca Mondiala) si exista presiuni asupra Guvernului Romaniei din partea Bancii Mondiale, Statelor Unite ale Americii si Uniunii Europene pentru implementarea unei strategii anticoruptie eficiente. Coruptia afecteaza grav dezvoltarea economica si democratia de aceea tema coruptiei este una de interes imediat pentru Romania. Literatura internationala asupra coruptiei este bogata, existand diferite tipuri de abordari: economice, sociologice, juridice, politologice. Datorita proceselor istorice deosebite de tranzitie din Europa Centrala si de Est, se pun bazele unei literaturi care tine seama de specificul acestor state. In Romania, preocuparile academice si politice sistematice asupra coruptiei sunt de data recenta si reflecta necesitatea transparentei si eficientei sectorului public. 
Preocuparile politice sunt lipsite, insa, de o intelegere clara a fenomenuluicoruptiei si de niste prioritati bine-definite. Politicile anticoruptie au loc pe taram legislativ si vizeaza completarea reglementarilor deja existente fara insa a analiza serios cauzele neaplicarii legilor.
Capitolul I 
Consideratiuni generale privind coruptia la nivel national si international
1.1 Conceptul de coruptie
In sens clasic, conceptul de coruptie desemneaza folosirea abuziva a puterii in interes propriu. Analizat din punct de vedere etimologic, conceptul de coruptie este impersonal si evolutiv, variind - datorita diferentelor de opinie - de la o societate la alta. Fenomenului coruptiei nu i se poate da o singura definitie, universal valabila pentru toate statele si comunitatile omenesti. Variatiile juridice si culturale sunt vizibile nu doar la nivelul mondial, ci chiar in interiorul comunitatii statelor europene, in functie de valorile, normele si obiceiurile traditionale.
Despre coruptie se discuta de foarte multa vreme, in foarte multe instante si ea inca persista si, potrivit unor pareri, persista cu un trend ascendent; dupa altele ca s-ar mai fi stabilizat. Sunt mai multe criterii dupa care putem aprecia coruptia. Fapt este ca ne ingrijoreaza pe toti ca in ierarhiile internationale Romania figureaza, pe o pozitie nefavorabila in ceea ce priveste gradul de coruptie.
In ceea ce priveste politica statului, relativ la transformarile economnico-sociale, data fiind complexitatea lor si fortele inertiale care se manifesta, se accepta o asa numita terapie graduala, pe cand in ceea ce priveste coruptia se impune adoptarea unei terapii de soc. Aceasta inseamna ca vor trebui luate masuri cat mai eficiente pentru a o reduce sau o aduce la ceea ce se numeste niveluri acceptabile / suportabile. Trebuie precizat faptul ca nu exista societate sau economie nationala in care sa lipseasca cu desavarsire coruptia, in grad mai mare sau mai mic, la toate casele mari, pe plan international, exista coruptie, numai ca probabil la noi nu exista deocamdata abilitatea necesara, inca, de a aduce coruptia la modul de manifestare din acele tari, care au cele mai frumoase cote de rating. Dar aspectele semnalate nu trebuie sa ne deturneze de la problemele reale pe care le ridica coruptia, ca efecte contraproductive si ca factori care genereaza afirmatia potrivit careia "Romania nu are o economie de piata functionala".
Istoria societatii umane ne demonstreaza ca fenomenul infractional al co!ruptiei a existat din cele mai vechi timpuri. Unii juristi considera chiar ca ten!dinta omului spre coruptie a existat dintotdeauna. Facandu-si aparitia inca din antichitate, tot de pe atunci coruptia este si reprimata, fiind aplicate si pedepse aspre si masuri de prevenire si combatere, dar aceasta nu numai ca a supravietuit de-a lungul veacurilor, dar evident a si progresat. Coruptia ca fenomen social si ca delict infractional s-a dovedit a po!seda o vitalitate de neinvidiat, dezvoltandu-se odata cu societatea, odata cu sta!tul si dreptul, capatand noi forme si manifestari. Astazi, problema coruptiei este plasata in centrul atentiei opiniei publice din comunitatea europeana. Practic zil!nic, fie in presa, la radio sau televiziune, precum si din alte surse, se dau publici!tatii diverse fapte de coruptie in care sunt implicati reprezentanti ai autoritatilor puterii de stat, partidelor politice, functionari de diverse ranguri apartinand unor organizatii nationale, internationale sau supranationale. 
Coruptia constituie o amenintare pentru democratie, preeminenta dreptului si drepturile omului, submineaza principiile de buna administrare, echitate si jus!titie sociala, denatureaza concurenta, impiedica dezvoltarea economica si pune in pericol stabilitatea institutiilor democratice si bazele morale ale societatii .
Problemele coruptiei preocupa societatea de mai mult timp. S-au facut si incercari de a defini coruptia pe plan international. Astfel, majoritatea savantilor - juristi, sociologi, criminologi, practicieni - din diferite tari ale lumii identifica unanim ca acte de coruptie acele fapte care sunt comise in legatura cu exercita!rea unor functii, indatoriri de serviciu si constau din incalcari ale atributiilor, ur!marind in toate cazurile un profit .
Coruptia reprezinta o abatere de la moralitate, de la corec!titudine, de la datorie, dar ceea ce ne intereseaza in primul rand este ca ea reprezinta o abatere de la lege . Coruptia imbraca aspecte penale - cum ar fi luarea si darea de mita, traficul de influenta, primirea de foloase necu!venite -, dar nu intotdeauna are asemenea incidente. Faptele de coruptie presupun, de regula, obtinerea de foloase patrimoniale de catre cel care se lasa corupt, dar si de cel care corupe, sau chiar de catre altcineva, de o terta persoana, dar nu totdeauna trebuie sa fie in discutie foloase patrimoniale, cuantificabile sau imediat cuantificabile, pentru ca pot fi in joc si foloase de alta natura: politica, administrativa, de putere etc., mai importante uneori decat cele patrimoniale. De aceea, exista coruptie si cand fapta este savarsita in interesul altuia, nu numai in interesul autorului sau cand - de exemplu - se fac promovari nu pe criterii profesionale, ci pe cel al apartenentei sau nu la un anumit partid, ori cand nu sunt promovati sau sunt indepartati din functie oameni pe criterii de partid. Tot act de coruptie exista si cand nu se face ceea ce trebuie, avantajand astfel necuvenit pe cineva, cand se promite ce nu se poate da (de exemplu, locuri de munca) sau cand sunt ocolite prevederile legale pentru a se obtine un anumit folos (care deseori nu se cuvine). De asemenea, exista coruptie si atunci cand se acorda drepturi pe criterii straine celor regulamentare ori sunt protejate rude, amici, colegi de partid, cand se urmareste extinderea autoritatii intr-un domeniu necuvenit sau pe alte cai decat cele legale, cand nu sunt eliminati din posturile pe care le ocupa cei corupti ori abuzivi sau sunt tainuite fapte de coruptie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Interdisciplinare Privind Criminalitatea in Domeniul Coruptiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!