Atributele Cetateniei Europene

Extras din proiect Cum descarc?

Cetatenia este o componenta foarte importanta in ceea ce priveste constructia
europeana.
Notiunea de cetatenie a evoluat foarte mult incepand cu o dimensiune etnica,
nationala si terminand cu conceptul de cetatenie europeana, care suscita atat de multe discutii la nivelul statelor care compun Uniunea Europeana. Cetatenia presupune apartenenta la o comunitate politica,participarea,identitatea,drepturile si responsabilitatile ce decurg din statutul de cetatean.
Cetatenia nu este o simpla legatura politica sau juridica intre persoana si stat ci "o integrare aranjata in sanul colectivitatii" (Ioan Muraru).
Ce este cetatenia europeana? 
Desi intrebarea nu este usoara, am putea raspunde mai simplu prin trei cuvinte: cetatenia europeana este o idee, un concept, o realitate. 
Cetatenia europeana se refera la statutul juridic al cetatenilor tarilor member ale UE. Cetatenia europeana nu vizeaza in mod obligatoriu apartenenta la un teritoriu,la o cultura si la un stat national.Ea se refera la un set de valori si institutii europene.
In anii '70, Raymond Aron sustinea ca nu exista nicio fiinta care sa poata fi numita ,,cetatean european", ci doar cetateni francezi, germani, italieni . Intr-adevar, cetatenia este pusa in relatie cu notiuni fundamentale, precum identitate, natiuni, drepturi politice, suveranitate, egalitate, apartenenta, democratie etc.Totusi, aparitia si dezvoltarea conceptului de cetatenie europeana in ultimul deceniu este o realitate de netagaduit si constituie un
element-cheie al procesului de integrare.
Putem considera ca cetatenia poate fi definita ca acea situatie juridica speciala a persoanei fizice, situatie ce rezulta din apartenenta acelei persoane la un anumit stat, si care ii confera deplinatatea existentei si exercitiului drepturilor si obligatiilor prevazute de Constitutie si de legile statului respectiv . O definitie mai larga in ceea ce priveste partea de teritorialitate a cetateniei o gasim in dreptul francez care mentioneaza ca cetatenia este o legatura politica si juridica permanenta intre o persoana fizica si un anumit stat. Aceasta legatura se exprima prin totalitatea drepturilor si obligatilor reciproce dintre o persoana si statul al carui cetatean este, si mai mult este o legatura juridica speciala reflectata pe plan intern, pastrata si prelungita oriunde s-ar gasi persoana in statul de origine, in alt stat, pe mare, in aer sau in cosmos .In legislatia romana se da o definitie concisa notiunii de cetatenie aceasta reprezenatand legatura si apartenenta unei persoane la statul roman .
Conditia de cetatean european se bazeaza pe o relatie intre stat si indivizi:statul recunoaste drepturile fundamentale ale individului ,dar pretinde in schimb obligatii civice,loialitate si participare. 
Din punct de vedere juridic,cetatenia europeana a fost definita pentru prima data prin Tratatul de la Maastricht ,completat prin Tratatul de la Amsterdam si,ulterior,sumarizata in Carta Drepturilor Fundamentale a UE.
Tratatele confera cetatenilor europeni dreptul la libera circulatie, dreptul la sejur si stabilire, dreptul la munca in toate statele membre. Primul drept mentionat poate fi considerat motorul cetateniei europene, deoarece, in absenta lui, celelalte drepturi nu ar putea fi exercitate. In consecinta, cetatenii europeni capata si o serie de drepturi politice - dreptul de a alege prin vot si de a fi alesi la alegerile municipale si la cele europene, in statul de rezidenta, pe de o parte, si in cel de apartenenta, pe de alta parte.
Asemanator principiului dupa care functioneaza acest tip de cetatenie, dreptul de a alege si de a fi ales in cadrul alegerilor din statul de rezidenta nu se substituie dreptului de a participa la alegerile din statul de apartenenta, ci se adauga acestuia . Pe de alta parte, statele au dreptul de a dispune ca anumite functii de executie sa fie ocupate exclusiv de cetatenii lor nationali, in virtutea necesitatii de a proteja anumite interese.
Drepturile politice conferinte cetatenilor europeni nu se opresc insa aici. Ei au dreptul de petitie in fata Parlamentului European (referitoare la orice problema a activitatii Uniunii),
dreptul de a se adresa Mediatorului European si dreptul la protectie diplomatica si consulara. ,,Orice cetatean aflat pe teritoriul unui stat tert, unde statul membru, al carui resortisant este, nu are reprezentanta, poate solicita protectie, din partea autoritatilor diplomatice si consulare ale oricarui stat membru, in aceleasi conditii ca cele stabilite pentru cetatenii acelui stat" .
Desi este complementara cetateniei nationale acordata de fiecare stat membru si nu poate exista independent de aceasta,cetatenia europeana produce efecte in plan juridic si politic.
Drepturile acordate in virtutea statutului de cetatean european nu afecteaza cu nimic statutul cetateanului pe teritoriul statului de apartenenta (sa nu uitam ca cetatenia europeana este secundara celei nationale), dar ele genereaza efecte considerabile pe alte trei planuri. Este vorba despre legislatiile altor state membre (libera circulatie), legislatia comunitara (dreptul de petitie) si legislatia internationala (protectia consulara).
Statutul de cetatean european se juxtapune celui de cetatean national si produce efecte doar in afara legislatiei nationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Atributele Cetateniei Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!