Atributiile Autoritatii Tutelare cu privire la Ocrotirea Minorilor

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP. I. – NOTIUNI INTRODUCTIVE
- Notiunea dreptului familiei 
- Notiunea sociologica si cea juridica a familiei
- Introducerea in protectia copilului
- Mijloace prin care se realizeaza ocrotirea minorului
PRINCIPIUL CONTROLULUI
- Caracterizarea controlului 
CAP. II. – AUTORITATEA TUTELARA 
- Cui apartin atibutiile de autoritate tutelara 
- Natura atibutiilor comitetului executiv ca autoritate tutelara si caracterul actelor prin care aceste atributii sunt indeplinite 
- Organizare si functionare
- Sesizarea autoritatii tutelare
A) OCROTIREA MINORILOR PRIN PARINTI
ATRIBUTIILE AUTORITATII TUTELARE CU PRIVIRE LA OCROTIREA PARINTEASCA
a) Atributiile autoritatii tutelare co organ de control si indrumare
b) Atributiile autoritatii tutelare ca organ de decizie 
- Obiect
- Caracteristici
- Pprecizari asupra unora dintre actele de decizie ale autoritatii tutelare
- Efectele actelor de decizie ale autoritatii tutelare
- Calea de atac impotriva actelor de decizie ale autoritatii tutelare
- Controlul asupra actelor de decizie ale autoritatii tutelare
- Efectele controlului
c) Atributiile autoritatii tutelare ca organ de sesizare
- Caracteristici
d) Atributiile autoritatii tutelare in cazurile in care legea prevede ascultarea sa 
- Caracteristici
- Ce se intelege prin ascultarea autoritatii tutelare 
COMPETENTA TERITORIALA A AUTORITATII TUTELARE
B) PROTECTIA MINORILOR IN TUTELA SI CURATELA
- Atributiile autoritatii tutelare in legatura cu tutela minorului, curatela acestuia si punerea sub interdictie a minorului
- Atributiile privind tutela minorului
- Atributii privind curatela minorului 
- Atributii privindminorul interzis
C) OCROTIREA MINORULUI PRIN UNELE MIJLOACE DE DREPTUL FAMILIEI SI DE DREPT CIVIL
CAP. III.- INDRUMARI DATE DE PLEN
CAP. IV. – CONCLUZII FINALE .
- Trasaturi caracteristice ale atributiilor autoritatii tutelare. ss


Extras din proiect Cum descarc?

Notiunea dreptului familiei
Stiinta dreptului este intr-o continua lupta cu norma juridica, incrcind, pe de-o parte, sa-I descifreze sensul, pe de alta parte, s-o purifice, atunci cind continutul sau intra in conflict cu normalitatea relatiilor sociale, acceptata ca valabila de catre societate la un anumit moment dat.
Dreptul familiei constituie un ansamblu de norme juridice care reglementeaza o sfera de raporturiprivate intre indivizi, de o complexitate si o dinamica nemaiintilnita la alte relatii sociale si, avindu-se in vedere interesul general al societatii, care graviteaza in jurul acestor raporturi, misiunea acestei ramuri a dreptului este si mobila si impovaratoare.
Notiunea sociologica si cea juridica a familiei.
Familia este o forma de relatii sociale dintre oamenii legati intre ei prin casatorie sau rudenie. Din familie fac parte sotii, parintii si copiii, precum si, uneori, alte persoane intre care exista relatii de rudenie. Si sotii singuri-fara copii-formeaza o familie.
In sens sociologic, familia-ca forma specifica de comunitate umana-desemneaza grupul de persoane unite prin casatorie, filiatie sau rudenie, care se caracterizeaza prin comunitate de viata, interese si intrajutorare. In cadrul relatiilor de familie apar aspecte morale, psihologice, fiziologice si economice intre cei care formeaza comunitatea de viata si interese. Relatiile de familie au un caracter de complexitate pe care nu-l gasim la alte categorii sociale.
In sens juridic, familia desemneaza grupul de persoane intre care exista drepturi si obligatii, care izvorasc din casatorie, rudenie-inclusiv adoptia-precum si din alte raporturi asimilate relatiilor de familie. In acest inteles, familia este o realitate juridica prin reglementarea ei de catre lege.
Notiunea sociologica si cea juridica de familie, in mod obisnuit, coincid, se suprapun. Sunt insa, situatii in care aceasta corespondenta nu exista. Astfel, de exemplu, in cazul desfacerii casatoriei prin divort, relatiile de fapt, in sens sociologic, inceteaza intre soti, deoarece nu mai exista intre ei o comunitate de viata si de interese. Dar unele drepturi si obligatii, deci relatiile de familie in sens juridic, continua sa existe-de exemplu, cele privind intretinerea, dreptul la nume, privind bunurile comune, daca acestea nu au fost impartite la desfacerea casatoriei. Tot astfel, cind copilul este incredintat unei institutii de ocrotire inceteaza relatiile de fapt intre acesta si parintii lui, nu insa si relatiile juridice care se exprima in obligatia de a plati contributia la intretinerea copilului.
Avind in vedere dispozitiile codului familiei, urmeaza sa consideram ca relatiile de familie desemneaza raporturile juridice care izvorasc din casatorie, rudenie, adoptie, precum si cele asimilate relatiilor de familie. Este vorba de raporturile juridice de familie. Codul familiei se refera, insa, si la familia restrinsa, formata numai din soti sau din acestia si copii.
Familia formeaza obiect de reglementare in domeniul de aplicare a unor legi speciale. Ar fi deci sensuri speciale, nu de drept comun, din punct de vedere juridic, ale familiei. Astfel, potrivit legii nr. 114/1996 modificata si completata prin ordonanta de urgenta nr.40 din 14 iulie 1997, din aceeasi familie fac parte sotii, copiii lor minori si majori, precum si parintii sotilor care locuiesc si gospodaresc impreuna-art.17 legea nr.114 din 1996-;in sensul legii fondului funciar nr.18, aliniat final, prin familie se inteleg sotii si copiii necasatoriti daca gospodaresc impreuna cu parintii lor;potrivit legislatiei civile, cercul mostenitorilor legali este foarte mare, cuprinzind pe descendenti, ascendenti, rudele in linie colaterala pina la gradul patru inclusiv si sotul supravietuitor-art.659, 669-679 cod civil;art.1-5 legea nr.319 din 1944-. In sensul legii nr.64/1995 privind ajutorul social, familia desemneaza sotul, sotia si copiii lor minori care au domiciliul comun;fac parte din familie si copiii necasatoriti, care au domiciliul comun cu parintii si care urmeaza cursul la zi, in institutii de invatamint care functioneaza potrivit legii, pina la terminarea acestora, dar fara sa depaseasca virsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani in cazul acelora care urmeaza studii superioare cu o durata mai mare de 5 ani.
Rezulta ca, potrivit dispozitiilor codului familiei, familia desemneaza fie pe soti, fie pe acestia si copii lor, fie pe toti cei care se gasesc in relatii de familie care izvorasc din casatorie, rudenie, adoptie si relatiile asimilate, din unele puncte de vedere, cu cele de familie. In acest sens vorbim de raporturile de familie juridice potrivit codului familiei. In sensul altor reglementari, persoanele care fac parte din familie difera de la caz la caz. De aceea, se poate spune ca exista o notiune juridica a familiei de drept comun, in sensul codului familiei, si notiuni speciale, in diferite domenii, la care se refera legile speciale. Asadar, notiunea de membru de familie poate avea sensuri diferite, in raport de domeniul de activitate reglementat la care ne referim. In toate aceste cazuri este vorba de membru de familie, in acceptiunea juridica.


Fisiere în arhivă (3):

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!