Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene

Extras din proiect Cum descarc?

Tratatul de la Maastricht din 1992, care introduce notiunea de "cetatenie europeana" formuleaza principiile libertatii, democratiei, respectarii drepturilor omului, ale libertatilor fundamentale si ale statului de drept. 
La reuniunea de la Koln din 3-4 iunie 1999, Consiliul European a decis elaborarea unei Carte a drepturilor fundamentale. Aceasta trebuia sa "regrupeze drepturile fundamentale in vigoare din Uniunea Europeana astfel incat sa le confere o mai mare vizibilitate si care sa marcheze importanta lor exceptionala". 
Adoptarea unei Carte este mai intai de toate un mesaj politic al celor 15 state membre catre cetateni, reafirmind drepturile fundamentale care stau la baza constructiei europene. 
ELABORAREA SI ADOPTAREA CARTEI 
In vederea readactarii acestui proiect de Carta a fost imputernicita o Conventie. Aceasta era compusa din 62 de membri: 15 reprezentanti ai sefilor de stat sau de guvern, 30 reprezentanti ai Parlamentelor nationale (cite doi din fiecare stat membru), 16 reprezentanti ai Parlamentului 
European si un reprezentant al Comisei Europene. 
Doi reprezentanti ai Curtii de Justitie si ai Consiliului Europei asista la lucrari in calitate de 
observatori. In plus, membri ai Comitetului Economic si Social, ai Comitetului Regiunilor, Avocatul Poporului, reprezentanti ai tarilor din Europea Centrala si de Est, experti si reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale sunt audiati de Conventie. 
Societate civila a fost indelung consultata, mai ales prin intermediul unui site internet care a adunat contributiile numeroaselor asociatii sau grupuri. 
Proiectul Cartei a fost inaintat Consiliului European si Parlamentului European. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a fost proclamata de Comisia Europeana, Parlamentul European 
si Consiliul Uniunii Europene, urmare a Consiliului European de la Nisa din 7 decembrie 2000. 
DREPTURILE FUNDAMENTALE 
Preambulul Cartei face cunoscut faptul ca "Uniunea se fondeaza pe valorile indivizibile universale ale demnitatii umane, libertatii, egalitatii si solidaritatii; ea se sprijina pe principiul democratiei si principiul statului de drept. Ea plaseaza individul in centrul actiunii sale, instituind cetatenia Uniunii Europene si creind principiul libertatii, securitatii si justitiei." 
Drepturile se repartizeaza pe trei axe: 
-drepturile civile: drepturile omului si drepturile procedurii juridice, precum cele garantate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si stablilite de Consiliul Europei; 
-drepturile politice care sunt specifice cetateniei europene stabilita prin tratate; 
-drepturile economice si sociale enuntate de Carta comunitara a drepturilor sociale ale lucratorilor adoptata in 1989. 
In Carta, drepturile sunt clasate in 6 capitole: Demnitate, Libertate, Egalitate, Solidaritate, Cetatenie si Justitie. Un al saptelea capitol defineste dispozitiile generale. 
Demnitate:
-demnitatea umana, dreptul la viata, dreptul la integritatea persoanei, interzicerea torturii si apedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, interzicerea sclaviei si a muncii fortate.
Libertate: 
-drepturi la libertate si siguranta, respectarea vietii private si de familie, protejarea datelor cu caracter personal, dreptul la casatorie si dreptul de a intemeia o familie, libertatea de gandire, de constiinta si de religie, libertatea de exprimare si informare, libertatea de intrunire pasnica si de asociere 
Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene 
-libertatea artelor si stiintelor, dreptul la educatie, libertate profesionala si dreptul la munca, libertatea actiunilor, dreptul la proprietate, azil, protectie in caz de expulzare si extradare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!