Categorii de Pensii

Extras din proiect Cum descarc?

Dreptul la asigurari sociale este garantat de stat si se exercita in conditiile legii, prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asiguari sociale.
Conform art. 40 din Legea nr. 19/2000 in sistemul public se acorda urmatoarele categorii de pensii:
a.) pensia pentru limita de varsta;
b.) pensia anticipata;
c.) pensia anticipata partiala;
d.) pensia de invaliditate;
e.) pensia de urmas.
In cele ce urmeaza vom analiza fiecare categorie de pensie in parte, insistand asupra conditiilor generale si a celor speciale care sunt necesare sa fie indeplinite pentru acordarea ei, precum si asupra noutatilor aduse prin Legea nr. 19/2000 in materia calcularii pensiilor fata de reglementarea anterioara (Legea nr. 3/1977).
II.1. Pensia pentru limita de varsta
In conformitate cu prevederea art. 41 din Legea nr. 19/2000 pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.
Varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. 
Atingerea varstei standard de pensionare se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale . Aceasta se realizeaza prin cresterea varstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati. 
Este de mentionat ca in cazul femeilor cresterea varstei de pensionare de la 57 la 60 de ani este de o luna la sase luni pentru primii 3 ani si de o luna la patru luni pentru urmatorii 10 ani de activitate, iar in cazul barbatilor cresterea varstei de pensionare de la 62 la 65 de ani este de o luna la sase luni pentru primii 3 ani si de o luna la patru luni pentru urmatorii 10 ani de activitate.
In ceea ce priveste stagiul de cotizare, acesta este - conform legii - de 15 ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Cresterea acestui stagiu minim de cotizare de la 10 ani la 15 ani se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000.
Stagiul complet de cotizare este de:
- 30 de ani pentru femei, plecandu-se de la stagiul complet de cotizare de 25 de ani;
- 35 de ani pentru barbati, plecandu-se de la stagiul complet de cotizare de 30 de ani.
Asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea, total sau partial, in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare.
Varstele de pensionare reduse, nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si de 55 de ani pentru barbati.
Dupa cum reiese din dispozitiile art. 76 din Lega nr. 19/2000 in sistemul public cuantumul pensiei la data inscrierii la pensie se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie din luna iesirii la pensie. Tot astfel, este prevazuta in sarcina C.N.P.A.S. obligatia de a comunica pensionarilor, din oficiu, prin casele teritoriale de pensii, punctajul anual si punctajul cumulat pentru perioada de cotizare (art. 79 si art. 39 din lege).


Fisiere in arhiva (1):

  • Categorii de Pensii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!