Clasificarea Drepturilor Patrimoniale

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere. 2
Capitolul I. Patrimoniul si drepturile patrimoniale . 3
1.1. Notiunea si caracterele juridice ale patrimoniului . 3
1.2. Continutul patrimoniului . 5
Capitolul II. Drepturile reale si drepturile de creanta . 8
2.1. Drepturile reale. Dreptul de proprietate . 8
2.2. Dezmembramintele dreptului de proprietate. Dreptul de uzufruct. 10
2.3. Dreptul de uz si dreptul de abitatie . 14
2.4. Dreptul de servitute si dreptul de superficie .16
2.5. Dreptul real de folosinta. Drepturile reale accesorii .20
2.6. Drepturile de creanta .24
Capitolul III. Obligatiile reale civile .26
3.1. Obligatia civila-latura pasiva .26
3.2. Clasificarea obligatiilor civile .27
Incheiere .29
Bibliografie .30


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Dreptul , ca intrega componenta juridica a vietii sociale , este un fenomen deosebit de complex , a carui cunoastere presupune o cercetare aprofundata a legitatilor obiective a existentei sale , a dinamicii sale , a factorilor care il configureaza si valorilor care le promoveaza.
In orice relatie juridica sunt inplicate doua idei distincte : persoanele care intra in relatii juridice si au drepturi . Dar nu ar putea nimeni sa aiba un drept, daca nu ar exista o norma generala , pe baza caruia sa aiba acest drept , acesa la rindul sau purtind denumirea de drept subiectiv , adica posibilitatea titularului ( subiect activ ) de a desfasura o anumita conduita, garantata de lege prin putinta de a pretinde subiectului pasiv o anumita comportare corespunzatoare care poate fi inpusa la nevoie prin forta de constringere a statului . Astfel principalele doua aspecte ale dreptului subiectiv sunt :
- acesta constituie o prerogativa individuala , el ii confera titularului o anumita sfera de activitate ;
- aceasta prerogativa individuala se afla sub ?tutela? dreptului obiectiv , care asigura respectu dreptului subiectiv .
In literatura , de specialitate drepturile subiective se clasifica in dependenta de mai multe criterii , printre care clasificarea in functie de natura continutului lor , in patrimoniale si nepatrimoniale .
Patrimoniul, de la care se desprinde drepturile patrimoniale , reprezinta o universalitate juridica , adica un tot juridic divizibil in parti ideale ca dreptul titularului asupra patrimoniului sau , este un drept de proprietate , iar partimoniul este indevizibil ca si persoana proprietarului . Acest drept de proprietate cuprinde dreptul de administrare , de a percepe toate veniturile patrimoniului si dreptul de a dispune totalitatea sau numai de o parte a patrimoniului , dar nu prin acte intre vii , ci numai pentru cauza de moarte.
Capitolul I Patrimoniul si drepturile patrimoniale
1. 1. Notiunea si caracterele juridice ale patrimoniului.
Obiectul dreptului civil este constituit din raporturile patrimoniale si nepatrimoniale stabilite intre personale fizice si juridice aflate pe pozitii de egalitate juridica1. Institutia fundamentala de la care se porneste in definirea notiunii de patrimoniu cea a raportului juridic civil, aceasta din urma cuprinzind 3 elemente constitutive: partile, continutul si obiectul.
Parti sau subiecte ale raportului juridic civil sunt acele entitati juridice apte de a fi titulare de drepturile si obligatii civile si anume persoanele fizice si juridice. Drepturile si obligatiile care alcatuiesc continutul raportului juridic civil pot fi evaluate din punct de vedere economic, caz in care raportul va fi unul patrimonial sau sunt lipsite de valoare economica, raportul fiind unul nepatrimonial. Numai drepturile si obligatiunile civile care au o valoare economica prezinta relevanta pentru definirea notiunii de patrimoniu. Daca ne referim la obiectul raportului juridic civil cu caracter patrimonial, observam ca adesea, conduita partilor se raporteaza la anumite bunuri. In asemenea situatii, se considera ca bunurile constituie obiect derivat sau exterior al raportului juridic civil. Cu toate ca nu exista o definitie legala a notiunii de patrimoniu, Codul civil roman face o serie de referiri la aceasta. Astfel potrivit art. 781 C.c., creditorii defunctului pot cere separatia patrimoniului defunctului de acela al mostenitorului sau, erideului, in terminologia Codului civil. Masura este destinata sa previna confuziunea celor 2 patrimonii, care ar fi de natura sa-l puna pe creditorul defunctului sa vina sa concure cu cel al mostenitorului s sa suporte riscul eventualei insolvabilitati a acestuia. Prefacind separatia de patrimoniu, creditorul succesoral obtine mentinerea identitatii patrimoniului debitorului sau si decesul acestuia, identitatea care va incerca prin absorbirea in patrimoniul mostenitorului, numai dupa achitarea datoriilor succesiunii. Numeroase referiri la notiunea de patrimoniu exista si in legislatia referitoare la infiintarea si functionarea diverselor persoane juridice, pentru care el reprezinta un element constitutiv. Citam cu titlul de exemplu prevederile art. 3 si 66 din Legea nr. 21/1924 privind persoanele juridice, art. 26 lit. e. 41,42 si 47 din Decretul nr. 31/1954 privind persoanele fizice si cele juridice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clasificarea Drepturilor Patrimoniale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!