Concediul si Indemnizatia de Crestere a Copilului

Extras din proiect Cum descarc?

1. O privire de ansamblu asupra indemnizatiilor de maternitate din lume
Plata femeilor in perioada concediului de maternitate este o practica recunoscuta pe plan international. In Conventia Natiunilor Unite privind eliminarea oricaror forme de discriminare impotriva femeilor se mentioneaza:
,, Partile vor lua toate masurile posibile ( .) pentru a introduce concediul de maternitate platit sau cu beneficii sociale comparabile, fara pierderea postului ." 
Un aspect important privind protectia sociala a femeilor in concediul de maternitate este indemnizatia de maternitate care ia forma unui venit care inlocuieste salariul pe perioada de incapacitate temporara de munca. Fara acest ajutor financiar, pierderea veniturilor pe durata concediului cumulata cu cresterea cheltuielilor in perioada de sarcina si la nastere ar pune in dificultate financiara o mare parte dintre familii.
Tarile din Europa de Est au respectat o traditie privind protejarea femeilor pe timpul sarcinii si au oferit beneficii materiale generoase pe perioada concediului de maternitate insa nivelul acestora a scazut considerabil in perioada de restructurare a economiilor (cea mai importanta perioada este cea postcomunista in care nivelul indemnizatiilor a scazut foarte mult ). Intre tarile in curs de dezvoltare exista discrepante foarte mari in ceea ce priveste protectia sociala a maternitatii. 
Un studiu realizat de Mercer Human Resource Consulting care are la baza analiza globala a conditiilor de angajare si a beneficiilor oferite in 60 de tari din lume contine o comparatie a indemnizatiilor primite in 6 luni de concediu ca procent dintr-un salariu de 25000 $ pe an. Pentru tarile din Europa de Est s-au obtinut valori cuprinse intre 1762$ , in cazul Cehiei si 2000$ , in cazul Rusiei pana la 7962$ , in Polonia si 8077$ in Ungaria.
Tara care ofera cea mai mare protectie sociala pentru femeile insarcinate din Europa si chiar din lume este Norvegia, unde o femeie angajata poate sa castige 12.500$ in timpul celor 6 luni de concediu considerate in studiu. Beneficiile obtinute in Danemarca ajung pana la suma de 10.556$, in Italia la 10.096$ iar in Suedia la 10.000$. Se observa o tendinta generala pentru tarile nordice de a oferi femeilor beneficii generoase in perioada concediului de maternitate.
In clasamentul realizat pentru Europa, tarile care se situeaza la finalul acestuia sunt: Grecia, cu 2.083$ , Luxemburg cu 2.883$ si Marea Britanie cu 4.000$. Este surprinzator cum Marea Britanie are indemnizatiile atat de mici comparative cu celelalte tari din UE deoarece Guvernul incearca sa impuna politici tot mai favorabile pentru familii. Incepand cu 6 aprilie 2003, mamele din Marea Britanie au primit noi drepturi in timpul maternitatii (s-a marit indemnizatia cu aproximativ 7% iar durata concediului de maternitate s-a extins de la 18 la 26 de saptamani) si de atunci continua sa creasca. Totusi, aceste schimbari vor mentine Marea Britanie la coada clasamentului beneficiilor de maternitate. 
Cu toate acestea, situatia femeilor din Regatul Unit al Marii Britanii este mult mai buna decat a femeilor din multe alte tari vorbitoare de limba engleza din lume. Statele Unite ale Americii nu ofera nici un fel de indemnizatie pentru viitoarele mamici pe scurta perioada de concediu maternal. Intr-un mod similar, in Australia se primeste o alocatie modesta din partea Guvernului de 285GBP.
Pe plan global, indemnizatiile de maternitate par a fi mult mai mici comparativ cu cele din Europa, un caz exceptional fiind tara cu unul dintre cele mai bune sisteme de protectie sociala a copilului, Brazilia. Aici, o femeie poate castiga in timpul concediului de maternitate pana la 98% din salariul mediu din ultimele 6 luni in care a fost angajata.
Valori mici ale indemnizatiilor se obtin si in tarile asiatice, precum Singapore si Taiwan, unde o femeie are dreptul la 30% din salariul mediu anterior sarcinii.
Durata concediului de maternitate reflecta cultura specifica a tarii respective si este influentata de foarte multi factori precum religia, politicile sociale si schimbarile demografice la locul de munca. Contrar unei logici bine intemeiate, nu exista o corelatie intre durata concediului de maternitate si nivelul beneficiilor obtinute. Unele tari ofera concedii lungi dar indemnizatii foarte mici, iar femeile nu isi pot permite sa ramana foarte mult timp in concediu sau sa si-l prelungeasca.
Tarile asiatice ofera cel mai scurt concediu de maternitate. Femeile din Singapore si Taiwan au dreptul la 8 saptamani de concediu iar in China la doar 10 saptamani. Si SUA se afla tot la finalul acestui clasament cu doar 12 saptamani de concediu de maternitate. La polul opus se afla femeile din Australia si Noua Zeelanda care au dreptul sa isi ia concediu de pana la 52 de saptamani.
In Europa, tarile nordice detin primele pozitii si in aceasta clasificare. Suedia ofera cel mai mare concediu dintre toate tarile lumii (96 de saptamani), urmata de Danemarca, Italia si Finlanda cu 50, 47 si 44 de saptamani de concediu de maternitate. 
In tabelul de mai jos sunt sintetizate rezultatele acestui studiu. In functie de valoarea indemnizatiei primita pe 6 luni de concediu, am calculat valoarea indemnizatiei ca procent din salariul mediu brut lunar. De exemplu, pentru cazul Cehiei, o femeie care castiga 25000$ pe an inaintea sarcinii primeste pe perioada de 6 luni de concediu de maternitate o suma de 1762$. Aceasta suma este echivalentul a 3524$ pe an, reprezentand 14.1% din salariul respectivei persoane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Concediul si Indemnizatia de Crestere a Copilului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!