Conditia Juridica a Sclavului in Dreptul Roman

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Sclavia. Consideratii generale 5
2. Definitia libertatii si a sclaviei 5
3. Izvoarele sclaviei 6 
3.1. Nasterea 6
3.2. Razboiul 6 
3.3. Fapte pedepsite cu pierderea libertatii 8
4. Statutul sclavilor 9
4.1. Conditia juridica a sclavilor 9
4.1.1. Puterea stapanului asupra sclavului 9
4.1.2. Familia sclavului 10
4.2. Conditia de fapt a sclavilor 11
4.2.1. Actele juridice ale sclavului incheiate ex persona domini 11
4.2.2. Actele juridice ale sclavului incheiate in nume propriu 13
5. Masuri pentru ocrotirea sclavilor 15
6. Eliberarea din sclavie (manumissio) 17
5.1. Modurile formaliste 17
5.2. Modurile neformaliste 18
7. Pozitia juridica a dezrobitilor 19
Bibliografie 21


Extras din proiect Cum descarc?

1. Sclavia. Consideratii generale
Sclavia a reprezentat o institutie importanta a dreptului roman, avand in vedere ca statul roman a fost un stat sclavagist. Cunoasterea situatiei sociale si juridice a sclavilor prezinta o importanta deosebita pentru intelegerea fizionomiei societatii romane si a edificiului sau economic. 
In primele secole dupa fondarea Romei (753 i. Hr.) sclavia avea un caracter patriarhal, sclavii fiind putin numerosi si traind in sanul familiei romane ca membri inferiori ai acesteia. Religia casnica nu permitea sa se admita in familie un strain. Trebuia deci, ca printr-un mijloc oarecare, servitorul sa devina un membru si o parte integranta a acestei familii. Se ajunge la aceasta printr-un fel de initiere a noului venit la cultul casnic. Il apropiau de camin, il puneau in prezenta divinitatii casnice, ii turnau apa sfintita pe cap si impartasea cu familia cateva prajituri si fructe.?
Incepand din secolul al II-lea i. Hr. (dupa victoria asupra Cartaginei), sclavii au devenit foarte numerosi, ei provenind din randul unor popoare mult diferite fata de romani. In epoca clasica a dreptului roman, cele mai importante sfere ale productiei materiale erau intemeiate pe munca sclavilor. Ei erau folositi la cele mai istovitoare munci si erau obligati sa duca o viata asemanatoare cu cea a animalelor de povara.
2. Definitia libertatii si a sclaviei 
Digestele lui Iustinian ne infatiseaza conceptia vremii, pusa sub autoritatea lui Florentinus, asupra libertatii si a sclaviei.
Libertatea, spune jurisconsultul, este o facultate naturala recunoscuta unei persoane, de a face ce doreste, cu limitele impuse de lege sau de forta. ("Libertas est naturalis facultas eius quod cuique facere libet nisi si quid vi aut iure prohibetur").
La polul opus, sclavia este o institutie a dreptului gintilor, in baza careia cineva este supus unei puteri straine contra naturii. ("Servitus est constitutio iuris gentium qua quis dominio alieno contra naturam subicitur") 
In materia dreptului persoanelor, principala distinctie opera in functie de statutul lor juridic, in sensul ca locuitorii Romei puteau fi ori liberi, ori sclavi.
Oamenii liberi se imparteau in ingenui si liberti. Ingenui erau cei care s-au nascut liberi, in timp ce libertii erau cei care fusesera eliberati dintr-o sclavie legala. La randul lor, libertii se incadrau in trei categorii: unii cetateni romani, altii latini si cei care erau in randul dediticiilor?.
Sclavii (servi) au primit aceasta denumire, deoarece comandantii ordonau ca cei capturati in urma unui razboi sa fie vanduti, in loc sa fie omorati, si astfel acestia ramaneau in viata (servare). Ei mai erau numiti si mancipia?, pentru ca erau luati cu forta (manu) de la dusmani.
3. Izvoarele sclaviei
Regulile din aceasta materie erau in general comune tuturor popoarelor din bazinul Marii Mediterane, ca reguli de ius gentium- drept al gintilor?. Modurile stabilite de ordinea juridica pentru ca cineva sa devina sclav erau nasterea, razboiul si faptele pedepsite cu pierderea libertatii.
3.1. Nasterea
Conditia de sclav era ereditara. Sclavul, neavand drepturi, nu putea sa isi intemeieze o familie. Prin urmare, copilul nu era asociat din punct de vedere juridic tatalui sau. Copilul nascut de o mama sclava este sclav, daca aceasta era sclava in momentul nasterii, indiferent daca tatal este om liber sau nu, deoarece nu putea sa existe un matrimonium iustum? cu o sclava. Daca insa mama s-a bucurat un singur moment, in timpul gestatiei, de libertate, copilul se nastea liber.
3.2. Razboiul
Ca la mai toate popoarele antice, la romani, dupa ce uneltele de lucru s-au perfectionat indeajuns pentru a asigura dezvoltarea infloritoare a agriculturii si a mestesugurilor, prizonierii de razboi nu au mai fost ucisi, ci au fost obligati de invingatori sa munceasca pentru ei in calitate de sclavi.
De altfel, in epoca foarte veche, orice strain venit la Roma, cadea in sclavie. Cu timpul, acest principiu a fost atenuat, in sensul ca strainii puteau veni la Roma fara a cadea in sclavie, cu conditia sa se puna sub protectia unor cetateni?.
Din epoca prestatala si pana spre jumatatea epocii clasice, cand politica de expansiune a Romei a incetat prin renumita pax romana instituita de Octavianus, razboiul a constituit principalul mijloc de procurare a sclavilor, acestia intrand, intr-o prima etapa, in proprietatea statului ca servi publicus, iar in a doua fiind vanduti particularilor?.
Cum in captivitate putea cadea si cetateanul roman, jurisprudenta romana a creat doua norme derogatorii, bazate pe fictiuni, privitoare la situatia juridica a cetateanului ajuns prizonier: ius postliminii si fictio legis Corneliae.


Fisiere in arhiva (5):

  • Bibliografie Drept Roman.doc
  • citat.doc
  • coperta referat.doc
  • Cuprins.doc
  • Referat definitiv.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!