Conflicetele de Munca

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Motto: " Lucratorii pretind ca patronul castiga prea mult si deci cer sporirea salariilor. Patronii, din contra, pretind ca pierd in intreprindere si cer scaderea salariilor, ori sporirea orelor de munca. Lucratorii lupta pentru viata, patronii lupta pentru castig. Iata conflictul."
G.Tasca. Politica sociala a Romaniei (Legislatia muncitoreasca), Bucuresti, Biblioteca monetara, economica si financiara a Romaniei, 1940
Conflictele de munca au fost considerate dintotdeauna o problema extrem de delicata, iar majoritatea tarilor o abordeaza cu o deosebita responsabilitate.
Peste tot in lume, starea conflictuala generala care declanseaza greve, se naste din confruntarea a doi ,,actori" numiti parteneri sociali, salariatii reprezentati sau nu de sindicate si angajatorii (patronatul).
O cauza esentiala a conflictelor de munca care se finalizeaza, in general, prin greva, sunt conditiile de salarizare care determina in mod preponderent nivelul si calitatea viatii. Salariatii nu doresc decat un standard de viata acceptabil. Din contra, in conflictele de interese totul se rezuma in lupta pentru satisfacerea unor nevoi diferite, salariatii lupta pentru viata, in timp ce patronii isi concentreaza intreaga activitate pentru obtinerea de profit.
In limbajul fluent greva este asimilata de cele mai multe ori cu conflictul de munca, poate pentru ca timp de secole a fost considerata un fenomen violent ce se asimila cu politicul si miscarile revolutionare. 
Intr-adevar, greva este un fenomen complex, manifestarea cea mai vizibila a nemultumirii salariatilor, ultimatum-ul la care acestia recurg pentru a-si valorifica revendicarile.
Aceasta lucrare isi propune sa argumenteze existenta acestui fenomen in fapt si in drept, rolul grevei si necesitatea reglementarii ei.
De asemenea, am incercat realizarea unei analize comparative a reglementarilor ce privesc dreptul la greva in sistemul nostru de drept, in raport cu normele adoptate in cadrul Organizatiei Internationale a Muncii, Consiliul Europei si al Uniunii Europene si sa demonstram ca deosebirile dintre dreptul intern si cel international in aceasta materie sunt in ultima instanta de gen si nu de substanta.
Adoptat prin asumarea raspunderii guvernamentale, Codul Muncii, intrat in vigoare in martie 2003, a fost conceput pentru armonizarea legislatiei interne cu cea internationala, in special cea comunitara. In acest sens, am urmarit sa subliniem impactul lui in reglementarea conflictelor de munca si in special asupra grevei, dar si contradictiile si criticile deja formulate in legatura cu unele prevederi.
In incercarea de a tine pasul cu modificarile legislative a rezultat o lucrare care exprima, in fapt ca indiferent de argumente, conflictul de munca, in faza sa finala de greva, este un fenomen normal si inevitabil in raporturile de munca, iar "dezastruoasele" consecinte care-l pot insoti nu sunt rezultatul prezentei conflictului in sine, ci in mod special al modului in care este abordat. 
Asadar, am considerat ca pentru intelegerea complexitatii conflictelor de munca ar fi edificatoare afirmatiile: "Conflictul este un aspect al tuturor fenomenelor naturale [...], o parte indispensabila a vietii, a schimbarii, a crearii de noi forme [...]. Fortele se influenteaza reciproc, la fel ca oamenii, care reprezinta la randul lor niste forte, suntem influentati de ceea ce influentam. Conflictul va inceta doar in conditiile in care universul insusi va atinge o stare de echilibru perfect, caz in care nu am mai exista. Viata insasi, ca reprezentare este un mijloc de mentinere a dezechilibrului".
CAPITOLUL I
NOTIUNEA SI CLASIFICAREA CONFLICTELOR DE MUNCA.
SCURT ISTORIC PRIVIND REGLEMENTAREA CONFLICTELOR DE MUNCA
1.1. Notiunea conflictelor de munca
In evolutia legislatiei muncii un moment semnificativ il reprezinta adoptarea Legii nr.168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca , ca o expresie a racordarii conflictelor de munca la realitatile pe care le impune economia de piata si legislatia comunitara europeana. Prin noua reglementare a conflictelor de munca s-au creat conditiile pentru promovarea unui nou Cod al muncii .
Legea nr. 168/1999 (legea cadru in domeniul conflictelor de munca), cat si noul Cod al muncii, utilizeaza sintagma conflict de munca. La adoptarea acestei sintagme (conflict de munca in loc de conflict colectiv de munca ) s-a plecat de la faptul ca pentru definirea conflictelor de munca nu ar fi important numarul de participanti, ci obiectul conflictului, incluzand in sfera ei si conflictul individual de munca. 
Specific economie de piata este existenta a doi parteneri sociali-patronii, organizati sau nu in organizatii patronale si salariatii, organizati sau nu in organizatii sindicale.
De regula, asa cum se precizeaza si in art.1 din Legea 168/1999, "raporturile de munca stabilite intre salariati si unitatile la care acestia sunt incadrati se desfasoara cu respectarea prevederilor legale, precum si in conditiile negociate prin contractele colective de munca si contractele individuale de munca".
In evolutia fireasca a raporturilor de munca dintre cei doi parteneri sociali, in anumite momente pot aparea unele stari tensionate, neintelegeri, conflicte determinate de incalcarea sau nerespectarea in totalitate sau partial a prevederilor legale sau cele convenite prin contractele colective de munca sau contractele individuale de munca.
Aceste conflicte, pentru a fi incluse in notiunea de ,,conflicte de munca", trebuie sa aiba ca obiect incalcarea de catre una din parti a raportului juridic de munca, a unor interese cu caracter profesional, social sau economic, nesocotirea unor drepturi etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflicetele de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!