Consideratii Generale asupra Actelor si Faptelor de Comert

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I - Consideratii generale asupra actelor si faptelor 
de comert 1
Capitolul II - Definirea si clasificarea actelor si faptelor de
comert1 12
Capitolul III - Operatiuni de interpunere in schimb sau circulatie 20
Capitolul IV - Operatiuni de intreprinderi 38
Capitolul V - Faptele de comert conexe (accesorii) 62
Capitolul VI - Faptele de comert subiective 79
Capitolul VII - Faptele de comert unilaterale 87
Capitolul VIII- Critica unei decizii controversate 93


Extras din proiect Cum descarc?

Sectiunea 1
ACTELE SI FAPTELE JURIDICE
1.1. Actele si faptele juridice in Teoria Generala a Dreptului 
romanesc.
Problema actelor si faptelor juridice a provocat vii dezbateri in doctrina juridica romaneasca datorita multitudinii de situatii la care se refera si a importantei solutiilor propuse pentru viata juridica viitoare.(1)
Ceea ce a retinut fiecare teorie propusa in doctrina este ca, in cadrul faptelor si actelor juridice, faptele sociale si normele juridice se afla intr-o relatie de interdependenta: faptele omenesti, in lipsa unor norme juridice, nu sunt fapte juridice, ci simple manifestari ale omului care nu contureaza un raport juridic; dar si invers, normele juridice nu creaza raporturi juridice prin ele insele,ci trebuie sa intervina o fapta sociala pentru a se implini elementele unui raport juridic. Desigur, nu este vorba numai de actiuni ale omului, ci si de evenimente sau de actiuni ale fortelor naturii care capata o importanta sociala datorita legaturi stranse cu viata omului. Tocmai datorita raportului de interdependenta, o norma juridica care nu mai e pusa in lucru de fapte sociale nu-si mai justifica existenta, cade in desuetudine.
Intr-o exprimare sintetica, recunoscuta de majoritatea doctrinarilor dreptului, faptele juridice au fost definite ca "acele imprejurari care potrivit normelor juridice atrag dupa sine aparitia, modificarea sau stingerea de raporturi juridice, si provoaca prin aceasta anumite consecinte juridice". (2).
In doctrina au fost formulate multe clasificari ale faptelor juridice. Pentru subiectul abordat in prezenta lucrare intereseaza in mod deosebit impartirea faptelor juridice privite in sens larg in fapte juridice in sens restrans si acte juridice.
Sensul larg al faptelor juridice este cuprins in definita prezentata mai sus.
Sensul restrans al faptelor juridice este privit in opozitie cu notiunea de acte juridice. Actele juridice au fost definite ca manifestari de vointa facute direct pentru a genera, modifica sau stinge raporturi juridice.(3)
Faptele juridice in sens restrans sunt acele actiuni omenesti care produc efecte juridice dar nu indeplinesc elementele constitutive ale unui act juridic, adica fie sunt ilicite, fie sunt licite dar facute fara intentia de a produce efecte juridice.
Evenimentele sunt acele intamplari, actiuni ale hazardului sau ale fortelor naturii, care se produc independent de vointa omului dar care dau nastere, modifica sau sting raporturi juridice atunci cand legea prevede expres acest lucru. Evenimentele intregesc notiunea de fapt juridic in sens larg.
l.2. Actele si faptele de comert - specii ale actelor si faptelor 
juridice:
Asa cum din corpul general al dreptului se desprind ramuri speciale de drept, cu caracteristici proprii, respectand aceleasi reguli, din categoria mare a actelor si faptelor juridice privite in sens general se desprind acte si fapte juridice speciale, corespunzand ramurilor speciale de drept de care apartin.
Astfel, dreptul comercial ca ramura de drept reglementeaza unele acte si fapte juridice speciale: actele si faptele de comert Acestea contureaza continutul "raporturilor juridice guvernate de normele dreptului comercial. 
Putem spune,deci, ca actele si faptele comerciale sunt specii ale genului numit "acte si fapte juridice".
1.3. Enumerarea legislativa a actelor si faptelor de comert:
In legislatia comerciala se gasesc enumerate expres unele acte si fapte de comert.
Cea mai importanta enumerare e cea cuprinsa in Codul Comercial, in articolele 3,4 si 6.
Articolul 3 prevede:
"Legea considera ca fapte de comert:
1) Cumpararile de producte sau marfuri spre a se revinde, fie in natura, fie dupa ce se vor fi lucrat sau pus in lucru, ori numai spre a se inchiria; asemenea si cumpararea spre a se revinde de obligatiuni ale Statului sau de alte titluri de credit circuland in comert;
2) Vanzarile de producte, vanzarile si inchirierile de marfuri in natura sau lucrate, si vanzarile de obligatiuni ale Statului sau de alte titluri de credit circuland in comert, cand vor fi cumparate ca scop de revanzare sau inchiriere;
3)Contractele de report asupra obligatiunilor de Stat sau a altor titluri de credit circuland in comert.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consideratii Generale asupra Actelor si Faptelor de Comert.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!