Constitutiile din 1948, 1952 si 1965

Extras din proiect Cum descarc?

Procesul instaurarii socialismului in Romania, inceput prin victoria luptei antifasciste si antiimperialiste din august 1944, are profunde radacini in dezvoltarea istorica, in contradictiile economice si social-politice ale socitatii romanesti.
In Romania, cerintele revolutiei burghezo-democratice din prima jumatate a secolului al XIX-lea n-au fost realizate pana la capat. Instaurarea statului national unitar, la 1 Decembrie 1918, expresie a necesitatii istorice, a cerintelor legilor obiective de dezvoltare sociala, a determinat intrarea Romaniei intr-o noua etapa a dezvoltarii, creand premise pentru accelerarea progresului economic si social-cultural al tarii. Insa, nici dupa acest eveniment problemele importante nu au fost deplin solutionate, ceea ce a atras nemultumirea poporului. In aceste conditii social-politice, Partidul Comunist a profitat de aceasta nemultumire, incepand lupta "impotriva exploatarii si asupririi"1. 
Popularitatea Partidului Comunist a inceput sa creasca progresiv si, treptat, au obtinut o putere politica din ce in ce mai mare, care le-a permis sa instraureze in Romania sistemul propriu. O importanta deosebita s-a acordat activitatii de organizare si conducere a poporului, schimbarii caracterului puterii de stat atat pe plan central, cat si pe plan local si constituirii unor organe ale puterii care sa exprime interesele comuniste.
In cele din urma, regele a fost nevoit sa accepte inlocuirea guvernului Radescu, cu un guvern comunist. Acest nou guvern, format la 6 martie 1945, prezidat de Petru Groza, reprezenta primul guvern cu un pronuntat caracter comunist din istoria Romaniei, impunandu-se astfel un nou regim politic. Prezenta in guvern a gruparii liberale, condusa de Gh. Tatarascu, nu schimba esenta si caracterul acestui nou guvern, bazat pe alianta dintre clasa muncitoare si taranime.
Sub masca democratiei, Partidul Comunist a atras alaturi de clasa muncitoare si taranimea, partial intelectualitatea, patura mijlocie. Planul acestui partid urmarea extinderea controlului statului asupra activitatii economice si financiare a intreprinderilor particulare, lichidarea inflatiei, desfiintarea capitalismului si introducerea unui regim sever de economii.
Un moment important in lupta pentru asigurarea instaurarii definitive a fortei comuniste l-a constituit victoria acesteia in alegerile parlamentare din noiembrie 1946. Parlamentul rezultat in urma acestor alegeri - primul Parlament comunist din istoria Romaniei- a facilitat adoptarea la sfarsitul anului 1946 si in 1947 a unei serii de masuri cu caracter anticapitalist, cum au fost: etatizarea Bancii Nationale, introducerea controlului statului asupra intreprinderilor capitaliste, ceea ce echivala cu ingradirea pozitiilor detinute de marele capital, reforma monetara si multe altele.
Initial, gruparea liberala condusa de Gh. Tatarascu a acceptat colaborarea cu fortele comuniste, insa, pe masura ce procesul instaurarii comunismului lua amploare, ingustand pozitiile acesteia in viata politica, ea se opune tot mai mult. 
Ca urmare, pe baza unei motiuni de neincredere adoptata de Adunarea Deputatilor, ultimii reprezentanti ai liberalismului au fost eliminati din Guvern, la 6 noiembrie 1947. Prin acest act s-a produs o schimbare fundamentala in caracterul puterii de stat, care a capatat pe deplin caracter socialist.
Astfel, s-au creat conditii favorabile pentru lichidarea contradictiei intre continutul puterii si forma de stat monarhica, ce constituia o piedica in calea progresului fortei comuniste. Transformarile petrecute in perioada 1944-1947, noul raport al fortelor social-politice, au facut ca inlaturarea monarhiei sa devina posibila.
La 30 Decembrie 1947, regele, lipsit de sprijin politic, a fost nevoit sa semneze actul de abdicare, iar Parlamentul a proclamat, in aceeasi zi, Republica Populara Romana. Astfel, intreaga putere politica a fost castigata de clasa socialista si s-a trecut intr-o noua etapa istorica, etapa prefacerilor economice si social-politice cu caracter socialist. 
Legislatia constitutionala din septembrie 1944 pana la 30 decembrie 1947
Actul istoric din August 1944 a insemnat si inceputul unei noi dezvoltari constitutionale a tarii, deosebita de trecut. Intrucat singurele acte fundamentale in vigoare, in acel moment, erau decretele din 1940, se impunea ca o necesitate istorica imediata reintroducerea unui regim de constitutionalitate care sa poata garanta dezvoltarea socialista a tarii. In imprejurarile de atunci nu existau conditii de elaborare a unei noi constitutii. 
De aceea a fost adoptata o solutie tranzitorie care consta in repunerea in vigoare a constitutiei din 1923, scop in care a fost emis decretul din 2 septembrie 1944. Acest decret cuprindea in total cinci articole si formula intr-un mod concis dispozitii constitutionale de o deosebita importanta, printre care cele referitoare la abrogarea decretelor din septembrie 1940 (art. V). Astfel, articolul I al decretului stabilea ca "Drepturile romanilor sunt cele recunoscute de Constitutia din 1866, cu modificarile ce ulterior i-au fost aduse si de Constitutia din 1923"2.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constitutiile din 1948, 1952 si 1965.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!