Contractul de leasing

Extras din proiect Cum descarc?

Leasing-ul a aparut pentru prima data in Statele Unite ale Americii, ca mai apoi, treptat, sa patrunda si in alte tari, indeosebi in Europa.
Leasing-ul a fost determinat in aparitia sa de cauze obiective. Astfel, in S.U.A., in Marea Britanie si in alte tari erau intampinate greutati in finantarea afacerilor, ca urmare a rigiditatii formelor si procedeelor existente. 
Oamenii de afaceri simteau nevoia dotarii societatilor lor comerciale cu echipamente moderne, in conditiile in care utilajele din dotare se invecheau, mai ales ca efect al uzurii lor morale. Formula cumpararii unor bunuri de la vanzator, in scopul inchirierii lor acelor clienti care aveau nevoie de ele, a aparut ca o formula salvatoare si eficienta.
Leasing-ul este actualmente, pe plan international, unul din cele mai raspandite mijloace de realizare a finantarilor. 
Problema esentiala pe care o ridica notiunea de ,,contract de leasing" o reprezinta existenta sau inexistenta unui asemenea contract. 
Se pune intrebarea: este leasing-ul un contract sau o operatiune formata dintr-un complex de contracte? Desi se aseamana cu contratele de inchiriere, vanzare in rate, cat si de locatiune viagera, leasing-ul ca natura juridica este o modalitate contractuala de finantare la termen. 
Leasing-ul era, pana nu demult, un contract intalnit mai cu seama in legislatia comerciala internationala, fiind impus de noile realitati economice si pe plan national, ca un adevarat contrat complex.
Leasing-ul a fost definit, in Legea ,,cu privire la leasing" ca fiind un contract, in a carui baza o parte (locator) se obliga la cererea unei alte parti (locatar) sa-i asigure posesiunea si folosinta temporara a unui bun, achizitionat sau produs de locator, contra unei plati periodice (rata de leasing), iar la expirarea contratului sa respecte dreptul de optiune al locatarului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul sau de a face sa inceteze raporturile contractuale. 
Conform art. 923, Cod civil al R.M., nr. 1107/2002, prin contractul de leasing creditorul finantator (locatorul) se obliga sa dobandeasca in proprietate sau sa produca bunul mobil specificat in contract si sa-l dea in posesiune si folosinta, pentru o perioada determinata in contract, celeilalte parti (locatar), iar aceasta se obliga la plata in rate a unei sume de bani (redeventa).
Obiectul contractului de leasing pot fi orice bunuri mobile sau imobile, cu exceptia: 
- bunurilor scoase din circuitul civil sau a caror circulatie este limitata prin lege;
- terenurilor agricole;
- bunurilor consumptibile; 
- obiectelor proprietatii intelectuale care nu pot fi cesionate.
Elementele definitorii ale contractului de leasing sunt cumpararea unor bunuri in scopul inchirierii lor; inchirierea acestor bunuri in scopul unei redevente locative; folosirea acestor bunuri de catre client in scopuri profesionale; latitudinea clientului sa achizitioneze bunul respectiv la sfarsitul locatiunii.
In contractul de leasing sunt implicate mai multe parti, si anume:
- locatorul, persoana fizica sau juridica ce practica activitate de intreprinzator si transmite, in conditiile contractului de leasing, locatarului, la solicitarea acestuia, pentru o anumita perioada, dreptul de posesiune si de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, cu sau fara transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului la expirarea contractului; 
- locatarul, persoana fizica sau juridica ce primeste, in conditiile contractului de leasing, in posesiune si folosinta bunul specificat in contract, pentru o anumita perioada, in schimbul achitarii ratelor de leasing. 
In cazul in care locatarul este persoana fizica care nu practica activitatea de intreprinzator, operatiunea de leasing cade sub incidenta legislatie cu privire la protectia consumatorului;
- vanzatorul (furnizorul), persoana fizica sau juridica care vinde locatorului, in conditiile contractului de vanzare cumparare incheiat cu locatorul sau ale contractului complex incheiat cu locatorul si cu locatarul, bunul solicitat de locatar. 
Prin intermediul acestui contract, locatorul obtine beneficii importante, vanzatorul are o piata asigurata pentru produsele sale, iar locatarul are posibilitatea sa-si procure masinile si utilajele fara investitii prea mari.
In plus el realizeaza reducerea cheltuielilor de productie si de credite pentru plati.


Fisiere în arhivă (1):

  • Contractul de leasing.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Dumitrean, Emilian (2001), Contabilitate financiara, vol. II, Editura Sedcom Libris, Iasi.
2. Dumitrean, Ioan (2010), The Leasing -  Source of Financing Investments. Modern Forms of Leasing Contracts, Ovidius University Annals, Economic Sciences Series, vol. X, nr. 1, pp. 1573-1578.
3. Dumitrean, Ioan (2012), Influenta timpului asupra evaluarii afacerilor. Analiza. Diagnostic. Evaluare, colectia Economikon, Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi.
4. Georgescu, Maria Andrada (2005), Stabilirea ratelor de leasing de catre locatori, Tribuna Economica, nr. 43.
5. Maziliu, Dumitru (2003), Dreptul comertului international, editia a III-a.
6. Molico Tatiana, Wunder Eugen (2003), Leasingul international ,,cross-border", Contabilitatea, expertiza si auditul afacerilor, nr. 7/iulie, pp. 58-62.
7. Molico, Tatiana, Wunder, Eugen (2003), Leasingul, un instrument modern de investitii si finantare, Editura CECCAR, Bucuresti.
8. Tita-Nicolescu, Gabriel (2003), Regimul juridic al operatiunilor de leasing, Editura All Beck, Bucuresti.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!