Contractul Individual de Munca

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I: Notiunea, trasaturile, reglementarea si elementele Contractului Individual de Munca
Sectiunea 1: Definitii legale si doctrinare ale contractului individual de munca 1
Sectiunea 2: Trasaturi si elementele componente ale contractului individual de munca 4
Sectiunea 3: Scurt istoric privind contractului individual de munca 10
Sectiunea 4: Reglementarea actuala a contractului individual de munca 11
Sectiunea 5: Scurte consideratii privind incheierea contractului individual de munca 12
CAPITOLUL II: Incetarea Contractului Individual de Munca
Sectiunea 1: Legalitatea incetarii contractului individual de munca 13
Sectiunea 2: Modalitati de incetare a contractului individual de munca... 15
2.1. Incetarea de drept a contractului individual de munca 17
2.1.1. Decesul salariatului 18
2.1.2. Declararea judecatoreasca a mortii sau a punerii sub interdictie 18
2.1.3. Comunicarea deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pentru invaliditate 19
2.1.4. Nulitatea absoluta a contractului individual de munca 21
2.1.5. Admiterea cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat, a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive netemeinice de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare 25
2.1.6. Condamnarea la executarea unei pedepse privative de libertate 26
2.1.7. Retragerea de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru urmarea profesiei 27
2.1.8. Expirarea termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinat 29
2.1.9. Retragerea acordului partilor sau al reprezentantilor legali in cazul salariatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani 30
2.2. Constatarea incetarii de drept a contractului individual de munca 31
2.3. Incetarea prin acordul partilor a contractului individual de munca 32
2.3.1. Preliminarii privind incetarea contractului individual de munca 32
2.3.2. Conditii privind incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor 33
CAPITOLUL III: Concedierea
Sectiunea 1: Notiune 36
Sectiunea 2: Concederiea pentru motive care tin de persoana salariatului 43 Sectiunea 3: Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului 52
CAPITOLUL IV: Incetarea Contractului Individual de Munca in conformitate cu articolul 86 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei.
Sectiunea 1: Dispozitii legale 55
Sectiunea 2: Sfera de aplicare 56
CAPITOLUL V: Demisia
Sectiunea 1: Notiune 66
Sectiunea 2: Preavizul si semnificatia acestuia 69
Sectiunea 3: Posibilitatea fostului salariat de a contesta incetarea Contractului Individual de Munca prin demisie 72
PROPUNERI "DE LEGE FERENDA" 74
BIBLIOGARFIE


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNEA, TRASATURILE, REGLEMENTAREA SI ELEMENTELE CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA.
Sectiunea 1 : Definitii legale si doctrinare ale Contractului Individual de Munca.
Institutiile dreptului muncii, mai mult, poate, decat oricare dintre institutiile juridice, au cunoscut si cunosc o profunda transformare in contextul noilor modificari legislative din domeniul dreptului muncii, impuse, pe de o parte, de transformarile structurale intervenite in economia romaneasca, iar, pe de alta parte, de necesitatea armonizarii legislatiei de acquis-ul comunitar.
Firesc ca institutia incetarii contractului individual de munca, in general, iar in cadrul acesteia, cea a incetarii contractului de munca din initiativa angajatorului, este supusa aceluiasi proces de transformare.
Datorita acestui fapt, preocuparile doctrinei s-au indreptat spre abordarea
comprehensiva a acestei institutii, incercand sa invedereze fundamentele socio-juridice ale reglementarilor in domeniu.
In acest context, s-a relevant faptul ca modificarile de ordin legislativ au urmat cursul firesc al transformarilor din baza materiala si din conceptia filozofico-juridica privind institutia dreptului muncii.
Astfel, Constitutia Romaniei din anul 1991 si cea revizuita din anul 2003, cat si noua legislatie din domeniul dreptului muncii au conceput in temeiul sau filozofic continutul dreptului la munca, statuand ca acest drept nu poate fi ingradit prin nici o norma imperativa. Corelativ se desprinde si ideea imposibilitatii obiective a garantarii integrale a acestui drept fundamental. Ca atare, neprevederea legislativa a unui drept subiectiv al persoanei de a ocupa un loc de munca nu antreneaza existenta unei obligatii a statului de a asigura locuri de munca. De altfel, in conditiile economiei descentralizate, o asemenea obligatie juridica este imposibil de realizat. Actualitatea temei investigate rezida si in consecintele ce le antreneaza in plan socio-juridic prin litigiile ce le genereaza. Necesitatea diminuarii consecintelor negative, in acest domeniu, a determinat legiuitorul sa reglementeze limitativ situatiile in care angajatorul poate sa dispuna incetarea contractului individual de munca. In acest sens a creat si institutia concedierilor individuale si colective, institutie necunoscuta in legislatia muncii anterioara.
Potrivit art.12 din Codul Muncii din anul 1950 contractul pe care il avem in discutie reprezinta intelegerea scrisa, potrivit careia o parte, angajatul se obliga a presta munca unei alte parti, aceluia care angajaza in schimbul unei remuneratii.
La randul sau, art.64 din Codul Muncii din 1972 prevedea: "contractul individual de munca se incheie in scris si va cuprinde obligatia persoanei incadrate in munca de a-si indeplini sarcnile ce-i revin, cu respectarea ordinii si disciplinei, a legilor, indatorirea unitatii de asigura conditii corespunzatoare pentru buna desfasurare a activitatii, de a o remunera in raport cu munca prestata si de a-i acorda celelalte drepturi care i se cuvin, precum si alte clauze stabilte de parti".
Art.10 din actualul Cod al Muncii prevede:
"Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica numita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridic, in schimbul unei remuneratii denumite salariu" .
Potrivit Contractului colectiv de munca unic la nivel national, angajarea se face prin incheierea Contractului individual de munca (art.69), in scris, cate un exemplar pentru fiecare parte, prin grija celui care angajeaza [art.71 alin (4)].
In doctrina romaneasca s-au dat mai multe definitii contractului individual de munc; de exemplu acesta este:
- "Intelegerea incheiata in scris, intre o persoana fizica pe de o parte si, in general, o unitate pe de alta parte, prin care prima se obliga a presta munca prevazuta in contract indeplinind atributiile ce-i revin, cu respectarea disciplinei si legalitatii in cadrul unitatii care, corelaiv se obliga sa-i asigure persoanei incadrate conditii corespunzatoare pentru desfasurarea activitatii, disciplina, protectie si securitate a muncii si il retribuie in raport cu munca prestata, potrivit legilor si clauzelor contractului ".


Fisiere in arhiva (3):

  • Bibliografie.doc
  • CUPRINS.doc
  • lucrare -continut.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!