Determinarea Competentei Procesuale

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. Notiunea competentei jurisdictionale si delimitarea de competenta generala a instantelor judecatoresti 6
1. Aspecte generale 6
2. Delimitarea dintre competenta instantelor judecatoresti si competenta altor organe cu activitate jurisdictionala 11
3. Problema delimitarii competentei intre jurisidctiile constitutionale, arbitraje, si instantele judecatoresti la examinarea litigiilor 12
3.1. Curtea constitutionala 12
3.2. Arbitrajul 15
3.3. Delimitarea intre competenta instantelor judecatoresti si competenta organelor administrative 22
3.4. Comisia centrala electorala 23
3.5. Curtea de conturi 25
4. Competenta in judecarea revindecarilor conexe. 26
CAPITOLUL II. Competenta jurisdictionala materiala a instantelor judecatoresti. 28
1. Competenta jurisdictionala materiala a judecatoriilor. 28
2. Competenta jurisdictionala materiala a curtilor de apel. 30
3. Competenta jurisdictionala materiala a Curtii Supreme de Justitie 33
4. Competenta jurisdictionala materiala a judecatoriilor economice de circumscriptie 36
5. Competenta jurisdictionala materiala a Curtii de Apel Economice 37
CAPITOLUL III. Competenta jurisdictionala teritoriala a instantelor judecatoresti 40
1. Competenta jurisdictionala teritoriala generala (sau de drept comun) a instantelor judecatoresti 41
2. Competenta jurisdictionala teritoriala alternativa a instantelor judecatoresti 44
3. Competenta jurisdictionala teritoriala exceptionala a instantelor judecatoresti 51
4. Competenta jurisdictionala teritoriala in mai multe pricini civile a instantelor judecatoresti 57
CAPITOLUL IV. Incidente procesuale cu privire la instanta sesizata 59
1. Stramutarea pricinii. 59
2. Conflictele de competenta. 63
INCHEIERE 67
BIBLIOGRAFIE 71


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Articolul 20 din Constitutia Republicii Moldova prevede ca ,,orice persoana are dreptul la satisfactie efectiva din partea instantelor judecatoresti impotriva actelor care violeaza drepturile, libertatile si interesele sale legitime".
Deci, persoana ale carei drepturi civile nu sunt recunoscute, ori a fost tulburata in exercitarea lor (reclamantul) se poate adresa instantelor de judecata competente pentru a restabili situatia de drept.
Sesizarea organului competent se face prin cererea de chemare in judecata.
Insa, in fata persoanei apare problema determinarii organului competent (instantei judecatoresti) la care urmeaza sa-si adreseze cererea sa. Aceasta deoarece odata cu reorganizarea sistemului judecatoresc a devenit mai dificila stabilirea cu exactitate a competentei fiecarei instante judecatoresti din numarul celor existente in cadrul sistemului judecatoresc al Republicii Moldova.
Astfel importanta determinarii regulilor de competenta reese si din faptul ca acestea sunt stabilite chiar in primele texte ale Codului de procedura civila. Regulile de competenta sunt stabilite chiar in Titlul I a Codului de procedura civila definit ,,Dispozitii generale" la Capitolul III (Competenta generala) si Capitolul IV (Competenta jurisdictionala).
Intr-adevar, una din primele probleme care trebuie solutionata, in cazul declansarii unui litigiu, este tocmai aceea a cunoasterii organului la care trebuie sa se inainteze cererea de chemare in judecata. Dar, determinarea unor reguli precise de competenta reprezinta importanta si pentru autoritatea judecatoreasca. Organele de justitie nu pot fi sesizate la intamplare, adica dupa bunul plac al partilor litigante. Altminteri s-ar produce o distorsiune grava in sfera de activitate a instantelor judecatoresti care s-ar putea concretiza si in contestarea inutila a hotararilor pronuntate. De aceea, este firesc ca intreaga activitate de jurisdictie, de la sesizrea instantei si pana la valorificarea drepturilor cuprinse intr-un titlu executoriu, sa se realizeze cu respectarea unor reguli riguros determinate, singurele care pot disciplina activitatea procesuala a participantilor la o activitate atat de importanta.
Circumstantele expuse mai sus au constituit un suport de idei in alegerea temei, determinarea obiectului, structurii, volumului, scopului si sarcinilor tezei.
Asadar, am ales ca obiect de studiu un fascicol de idei referitoare la analiza concreta a regulilor de competenta care determina si orienteaza intreaga activitate a instantelor judecatoresti din sistemul judiciar al Republica Moldova.
Astfel prezentul studiu, pornind de la delimitarea dintre competenta instantelor judecatoresti si competenta altor organe cu activitate jurisdictionala, culmineaza cu determinarea competentei jurisdictionale materiale si a competentei jurisdictionale teritoriale a instantelor judecatoresti, ca in final sa se refere si la unele incidente procesuale cu privire la instanta sesizata.
Studiul amplu efectuat are ca scop realizarea unor minutioase investigatii asupra naturii si esentei regulilor de competenta in noua conjunctura jurisdictionala din Republica Moldova.
Oricare studiu al unei probleme, in afara de obiect si scop, este caracterizat prin anumite sarcini concrete, care necesita a fi rezolvate in procesul de efectuare a cercetarilor la tema investigata. Ca sarcini de baza ale lucrarii putem enumera:
- determinarea notiunii de competenta ( competenta generala, competenta jurisdictionala );
- reflectarea naturii normelor cu privire la competenta;
- constatarea principiilor reglementarii competentei;
- determinarea competentei instantelor judecatoresti;
- determinarea competentei altor organe cu activitate jurisdictionala;
- delimitarea dintre competenta instantelor judecatoresti si competenta altor organe cu activitate jurisdictionala;
- definirea competentei jurisdictionale materiale si a competentei jurisdictionale teritoriale a instantelor judecatoresti;
- analiza competentei jurisdictionale materiale a instantelor judecatoresti concrete: judecatoriilor, curtilor de apel, Curtii Supreme de Justitie, judecatoriilor economice de circumscriptie, Curtii Economice de Apel;
- realizarea unei analize minutioase a regulilor de competenta jurisdictionala teritoriala generala, alternativa, exceptionala, contractuala;
- constatarea si indicarea lacunelor legislative in reglementarea regulilor de
competenta;
- analiza incidentelor procesuale cu privire la instanta sesizata.
Studiul temei investigate este realizat in baza legislatiei Republica Moldova, precum si in baza cumulului de viziuni teoretico - stiintifice cu privire la ansamblul regulilor de competenta a instantelor judecatoresti.
Structura lucrarii a fost determinata de scopurile, sarcinile si obiectivul cercetarii, fiind constituita din: introducere, patru capitole, incheere si referinte bibliografice.
CAPITOLUL I
Notiunea competentei jurisdictionale si delimitarea de competenta generala a instantelor judecatoresti.
1. Aspecte generale.
Exercitarea atributiilor instantelor judecatorresti in statul de drept nu se poate face fara o delimitare clara a sarcinilor ce revin acestora in functie de gradul de ierarhie pe care se afla, fie intre instantele judecatoresti si alte organe carora legea le confera atributii jurisdictionale 
Termenul de competenta nu este propriu dreptului, il intilnim si in alte domenii. Dar chiar in domeniul dreptului termenul are acceptiuni diferite.
Prin competenta, in general, se desemneaza capacitatea unei autoritati publice sau a unei persoane fizice, sau juridice de a rezolva o anumita problema. In cadrul dreptului procesual civil competenta este definita ca fiind aptitudinea recunoscuta de lege unei instante judecatoresti (unui alt organ cu activitate jurisdictionala) de a judeca un anumit litigiu.
Regulile de competenta sunt stabilite chiar in Titlul I al Codului de procedura civila al R.Moldova, nr.225-XV din 30 mai 2003 definit "Dispozitii Generale" la capitolul III (Competenta generala) si Capitolul IV (Competenta jurisdictionala). Acest lucru releva si importanta care se acorda determinarii regulilor de competenta.
Fata de imprejurarea ca litigii civile solutioneaza nu numai instantele judecatoresti, ci si alte organe de jurisdictie sau cu activitate jurisdictionala, precum si datorita faptului ca instantele judecatoresti sunt organizate pe linie ierarhica, pune problema clasificarii normelor de competenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Competentei Procesuale.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!