Dizolvarea si Lichidarea Societatilor

Extras din proiect Cum descarc?

1.Dizolvarea societatilor comerciale
1.1. Notiunea de dizolvare
Societatile comerciale se constituie potrivit prevederilor din actul de infiintare pentru o durata de timp determinata sau, dimpotriva, pe timp nelimitat. In toata aceasta perioada, societatile efectueaza operatiunile comerciale impuse de obiectul lor de activitate in scopul maximizarii profitului. La un moment dat activitatea normala a societatii poate fi perturbata datorita aparitiei unor cauze obiective sau subiective, rezultand din nerespectarea legii sau din vointa asociatilor.
Datorita intervenirii acestor cauze, societatile comerciale vor intra in dizolvare, pregatind astfel faza lichidarii patrimoniului comercial.
Dizolvarea societatilor comerciale este un proces declansat de aparitia unor cauze determinate de lege, de drept, prin hotarare judecatorerasca sau prin vointa asociatilor, si prin care se determina lichidarea societatilor comerciale. 
1.2. Principalele cazuri de dizolvare
Legea numarul 31/1990 prevede cazurile de dizolvare a societatilor comerciale in art. 227 - 229 si in art. 237. Cauzele dizolvarii societatilor comerciale, asa cum sunt reglementate la momentul actual, pot fi clasificate in cause generale de dizolvare (art. 227 si art. 237 din lege) si cauze specific anumitor forme de societati (art. 228 - 229 din lege). 
Potrivit art. 227 si art. 237 din Legea nr. 31/1990, societatile comerciale se dizolva din urmatoarele cazuri generale: trecerea timpului stabilit pentru durata societatii, imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia, declararea nulitatii societatii, hotararea adunarii generale, hotararea tribunalului, falimentul, alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv (societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni, societatea nu a depus la registrul comertului situatiile financiare anuale, societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori asociatii au disparut, respective nu au domiciliul ori resedinta cunoscuta, societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii ). 
1.3.Analiza cazurilor generale de dizolvare a societatilor comerciale
o Trecerea timpului stabilit pentru durata societatii
Actul constitutiv al societatilor comerciale trebuie sa prevada in mod obligatoriu durata societatii (art.7 lit. h si art. 8 lit. j).
Daca societatea este constituita pe o durata de timp determinata, trecerea acestui termen determina dizolvarea de drept a societaii. Acest efect poate fi inlaturat daca, cu cel putin 3 luni inainte de expirarea duratei societatii, asociatii sunt consultati de catre membrii consiliului de administratie, respectiv directorat, pentru eventuala prelungire a acesteia.
Deoarece legea nu limiteaza numarul de hotarari ce pot fi adoptate in vederea prelungirii duratei de functionare a societatiii, jurisprudenta a stabilit ca este relevant doar ca fiecare hotarare a fost adoptata inaintea expirarii termenului pentru care s-a constituit societatea. Pentru verificarea conditiilor de legalitate s-a statuat ca relevanta va fi ultima hotarare adoptata pentru prelungirea termenului de functionare a societatii, iar nu primul termen stabilit in actul constitutiv. Actul care constata hotararea privind prelungirea duratei societatii, in forma impusa de lege, trebuie mentionat la registrul comertului si publicat in Monitorul Oficial, insa esentiala este existenta acestui act modificat in forma scrisa prevazuta de lege anterior expirarii duratei societatii. Inregistrarea in Registrul comertului si publicarea pot fi indeplinite si ulterior, cu consecinta inopozabilitatii fata de terti a prelungirii duratei societatii, pana la indeplinirea acestei formalitati.
In cazul in care consiliul de administratie, respectiv directoratul, nu indeplinesc obligatia de a convoca adunarea generala, asociatii pot solicita tribunalului in a carui raza teritoriala se afla sediul societatii efectuarea convocarii. Prin aceeasi incheiere instanta va atabili ordinea de zi, data tinerii adunarii generale si persoana care o va prezida (art. 119 alin. 3).
o Imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia
Obiectul de activitate al societatii trebuie precizat in actul constitutiv, atat in ceea ce priveste obiectul principal de activitate, cat si obiectele de activitate secundare, in conformitate cu prevederile cuprinse in Clasificarea activitatilor din economia nationala- C.A.E.N . Daca se constata imposibilitatea realizarii obiectului de activitate, precum si in situatia in care acesta este indeplinit, societatea va inceta sa existe. 
Pentru a evita dizolvarea, asociatii pot modifica actul constitutiv prin completarea obiectului de activitate in conditiile art. 204 din lege.
o Declararea nulitatii societatii
In cazul constatarii unor neregularitati dupa inmatricularea societatii, orice persoana interesata se poate adresa instantei cu o actiune in anularea actului constitutiv, in conditiile art.56. daca nu se inlatura cauza de nulitate pana la punerea concluziilor pe fond la tribunal, la data la care hotararea judecatoreasca de declarare a nulitatii a devenit irevocabila, societatea inceteaza fara efect retroactiv si intra in lichidare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dizolvarea si Lichidarea Societatilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!