Drept internațional public - conflictul din Irlanda de Nord

Extras din proiect

INTRODUCERE
Majoritatea obisnuiesc sa numeasca tara de dincolo de Canalul Manecii Marea Britanie sau pur si simplu Anglia, desi cetateni ei prefera sa-i spuna pe scurt Regatul Unit. Denumirea oficiala a statului britanic e ceva mai lunga “Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord”In cazul nostru prezinta interes numai ultima componenta a acestei denumiri si anume Irlanda de Nord.
Cazul Irlandei de Nord reprezinta o situatie complexa deoarece nu putem privi conflictul de aici dintr-o singura perspectiva. Tocmai de aceea pentru a putea explica intr-adevar ce se intampla in Irlanda trebuie sa analizam conflictul dintr-o perspectiva istorica, a colonialismului, a relatiei dintre Irlanda de Nord cu Marea Britanie insa de asemenea trebuie sa luam in considerare conflictele interne din Irlanda de Nord cauzate de probleme etnice si religioase. Pentru a intelege conflictul prezent trebuie sa intelegem conflictele trecute. Irlanda a fost condusa de Marea Britanie din secolul al XII-lea pana in 1920, perioada cu numeroase revolte intre catolici si mosierii protestanti. Provincia Ulster, din nordul Irlandei a rezistat dominatiei britanice pana in 1609, odata cu colonizarea Irlandei de catre protestanti.
Am ales cazul Irlandei de Nord tocmai datorita complexitatii conflictului si datorita faptului ca trebuie sa constientizam faptul ca problemele de limba, traditie culturala, religie pot duce la adevarate « ciocniri » intre comunitatiile unei regiuni fapt ce va duce inevitabil la instabilitate economica, sociala si la un climat intern tensionat. Cu toate aceste se pare ca tariile unde se intalnesc astfel nu sunt deloc putine iar pentru a ilustra acest lucru vom folosi o harta a tensiunilor din Europa
SCURT ISTORIC AL CONFLICTULUI DIN IRLANDA DE NORD
Istoria Irlandei este marcata de conflictul permanent cu Anglia , de lupta irlandezilor pentru independenta fata de dominatia britanica. Lupta irlandezilor pentru libertate a durat 750 de ani. Ea a inceput in secolul al XII-lea si a durat pana la infiintarea statului independent irlandez din anul 1922- Republica Irlanda careia ii revin 26 din cele 32 de comitate de pe insula. Celelalte 6 ramase se afla sub coroana britanica si au devenit scena unor sangeroase revolte.
• 1172- regele englez Henric II insotit de o armata puternica a debarcat in Irlanda.Anglo-normanzii au cucerit Irlanda si si-au impus sistemul feudal si juridic.
• 1300- Anglia isi asigurase dominatia peste insula
• 1348-epidemia de ciuma iar populatia irlandeza s-a injumatatit iar Irlanda nu a mai prezentat o atractie pentru englezi iar proprietarii englezi de pamanturi s-au mutat in strainatate.
• secolul XV- numai partea dintre Dublin si Drogheda se mai afla cu adevarat in mana engleziilor
• 1494- viceregele Irlandei Poynings a emis o lege conform careia toate proiectele de lege elaborate de parlamentul irlandez trebuiau sa fie aprobate de regele Angliei.Aceasta lege a venit sa defineasca rlatiile dintre cele doua tari pana la Unirea din 1800.
• 1541 -Henric VIII a reusit pentru prima data in istorie sa cucereasca intrega Irlanda si a fost declarat de catre parlamentul irlandez rege .
• 1569-1583-Anglia refuza sa se mai supuna autoritatii papale drept pentru care au aparut primele conflicte religioase. S-a iscat o rascoala in provincia Munster iar trupele de pe continentul european au ajutat la controlarea acesteia
• regina Elisabeta a inlocuit arendasii irlandezi cu colonisti englezi
• 1593-1603-revolta nationalista condusa de contele Tyrone, revolta ce a fost reprimata in mod brutal astfel fiind create premisele pentru anglificarea sporita a tarii sub dinastia Stuart
• prima jumatate a secolului XVII a fost marcata de rebelinuiile contra engleziilor, represiune militara, confiscarea terenurilor rebelilor si colonizarea acestora cu oameni de pe insula britanica. In anul 1607 nobilimea galeza a fugit din Ulster, centrul rezistentei irlandeze iar Anglia trimite presbistrieni scotieni pentru a coloniza cele sase comitate din provincia nord-irlandeza Ulster. Datorita acestui fapt taranii catolici lucrau doar ca arendasi, fiind dependenti de noii propietari de pamanturi protestanti. Propietarii de pamanturi catolici deposedati s-au rasculat in mod violent, insa revolta a fost inabusita de Olliver Cromwell in 1649-1650, el deposedand toti catolicii din Ulster oferind pamantul lor protestantiilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Drept International Public - Conflictul din Irlanda de Nord.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!