Dreptul la protejarea imaginii

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Intoducere
2. Capitolul 1 - Consideratii generale
1.1. Dreptul la protejarea imaginii ca aspect al vietii private
1.2. Temei juridic international si national 
3. Capitolul 2 - Dreptul la imagine
2.1. Publicarea de imagini
2.2. Dreptul copilului la protejarea imaginii
2.3. Dreptul la protejarea imaginii in mediul online
4. Capitolul 3 - Limitele exercitarii dreptului la imagine. Modalitati de aparare a dreptului la protejarea imaginii
3.1. Limitele exercitarii dreptului la imagine
3.2. Modalitati de aparare a dreptului la protejarea imaginii 
5. Capitolul 4 - Jurisprudenta CEDO
6. Concluzii


Extras din proiect Cum descarc?

DREPTUL LA PROTEJAREA IMAGINII
Imaginea unei persoane reprezinta unul dintre atributele principale ale personalitatii, fapt care ii dezvaluie caracteristicile unice si care il face pe individ sa se distinga de celelalte persoane. Dreptul la protejarea imaginii este una dintre componentele esentiale ale dezvoltarii personale a individului. Dreptul la protejarea imaginii include in primul rand dreptul persoanei de a dispune si de a controla folosirea imaginii sale, incluzand dreptul de a refuza publicarea ei.
,,Imaginea persoanei isi gaseste gaseste protectia cu titlu de element identificator al persoanei. Ea fiind o reprezentare a trasaturilor fizice ale persoanei, atunci cand este luata fara consimtamantul persoanei constituie o violare a dreptului la imagine" .
Dreptul la imagine este o componenta a vietii private a individului. In sensul art. 8 din Conventie cuprinde dreptul la viata personala, intima, inclusiv dreptul la protejarea imaginii.
La nivel de principiu, captarea imaginii (fotografierea) unei persoane ori utilizarea acestei imagini (inclusiv pe site-urile de socializare) sunt interzise in absenta consimtamantului prealabil al persoanei fotografiate, sau, in cazul minorilor, in absenta consimtamantului prealabil al reprezentantilor legali. Totusi, dreptul la imagine nu este absolut, iar fotografierea si utilizarea imaginii unei persoane sunt permise in lipsa unui consimtamant prealabil atunci cand acestea se fac cu buna-credinta in exercitarea altor drepturi fundamentale cum este de exepmlu, dreptul la libera exprimare. 
In anumite situatii, indivizii desfasoara activitati, in mod constient, care pot fi inregistrate sau redate publicului. Aceasta imprejurare poate fi perceputa de catre persoana supusa acelor inregistrari ca fiind o ingerinta in viata sa privata. De altfel, garantia conferita art. 8 din Conventie poate fi invocata in limitele in care o persoana doreste sa-si protejeze imaginea.
Dreptul la imagine este o componenta importanta a vietii private a persoanei si are scopul de a proteja sfera vietii intime, identitatea sa, relatiile personale.
CAPITOLUL 1 - Consideratii generale
1.1. Dreptul la protejarea imaginii ca aspect al vietii private
Notiunea de ,,viata privata" este un concept autonom. Totusi nu se poate da o definitie exhaustiva notiunii de ,,viata privata".
Conform jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului notiunea de ,,viata privata" poate fi impartita in dreptul persoanei la viata privata personala, dreptul la viata privata sociala si dreptul la un mediu incojurator sanatos.
Notiunea de viata privata este variabila prin raportare, atat la persoana care apare ca titular, cat si in timp. Interactiunea individului cu viata publica duce la scaderea nivelului de protectie a vietii private. Cu cat individul este mai angrenat in viata publica (in calitate de politician, vedeta media etc.) cu atat mai putin ii va fi protejata viata privata .
In dezbaterile internationale s-a acordat o atentie deosebita promovarii, consacrarii si ocrotirii dreptului la viata privata.
Reglementarea dreptului la viata privata a aparut ca o necesitate, ca o masura de protectie fata de unele pericole sociale cum ar fi :
- inmultirea cazurilor de imixiune in viata particulara a oamenilor;
- amploarea incercarilor de santaj prin folosirea unor aspecte inventate despre viata particulara a unor personalitati publice;
- inmultirea cazurilor de violare a domiciliului persoanelor fizice de catre autoritatile unor regimuri dictatoriale.
Astfel, s-a impus adoptarea unor reglementari atat la nivel international, cat si la nivel national, care sa creeze un mecanism jurisdictional de protectie a persoanei fizice impotriva imixtiunilor de orice natura.
Respectarea vietii private presupune interzicerea oricaror imixtiuni arbitrare cu privire la: viata particulara a persoanei fizice, familia persoanei fizice, domiciliu persoanei fizice, corespondenta si atingerea onoarei sau reputatiei persoanei fizice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul la protejarea imaginii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Birsan Corneliu, Conventia europeana a drepturilor omului. Comentariu pe articole, vol. I Drepturi si libertati, Ed. All Beck, Bucuresti, 2005
2. Chirita Radu, Dreptul la viata privata si de familie. Jurisprudenta C.E.D.O., Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2013
3. Ifrim Ion, Ocrotirea penala a vietii intime a persoanei, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2012
4. Ionescu Bogdan, Dreptul la propria imagine. O perspectiva practica, Ed. Universul Juridic, 2013
5. Purda Nicolae, Diaconu Nicoleta, Protectia juridica a drepturilor omului, editia a III-a, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2016
6. Radu Razvan Horatiu, Conventia europeana a drepturilor omului. Note de curs, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2016
7. Renucci Jean-Francoise, Tratat de drept european a drepturilor omului, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2009
8. Toader Tudorel, Safta Marieta, Constitutia Romaniei, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2015
9. Ungureanu Ovidiu, Dreptul la onoare si dreptul la demnitate, Pandectele Romane, nr. 2/2006
10. Ungureanu Ovidiu, Jugastru Calina, Drept civil. Persoanele, editia a II-a, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2007
Surse web:
1. http://legeaz.net/noutati-legislative/dreptul-la-proprie-imagine-in-noul-cod-civil 
2. http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/avocatul-poporului-dreptul-copilului-la-protejarea-imaginii-sale-publice--44699.html
3. http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/avocatul-poporului-protejarea-imaginii-copilului-pe-internet--124187.html
4. http://www.budusan.com/articole/dreptul-la-imagine-al-societatii-in-mediul-online
5. https://www.juridice.ro/358510/dreptul-la-imagine-in-contextul-distribuirii-fotografiilor-pe-retelele-de-socializare.html


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!