Dreptul Penal European si Dreptul European al Drepturilor Omului

Extras din proiect Cum descarc?

CAP.I DREPT PENAL EUROPEAN
Sectiunea nr. 1
A. Notiunea dreptului penal european
Doctrina europeana de specialitate a retinut existenta dreptului penal national reprezentat de ansamblul normelor penale si procesual penale in vigoare pe teritoriile nationale ale statelor europene, cat si ansamblul normelor penale si procesuale penale extranationale, structurat pe trei planuri distincte:
- dreptul penal international bilateral, reprezentat de normele penale de cooperare valabile intre doua state in scopul tragerii la raspundere a persoanelor acuzate de savarsirea unor fapte incriminate de legea penala nationala (de exemplu, Conventia franco-belgiana din 12.08.1843 de asistenta in materie fiscala, art. 34 din Conventia de la Manheim din 17.10.1868 privind regimul international al Rihnului);
- dreptul penal universal, constituit din normele penale cu valabilitate mondiala, adoptate de comunitatea internationala, sub autoritatea Organizatiei Natiunilor Unite (ONU); in acest sens, exemplele notabile sunt reprezentate de Tribunalele internationale constituite de statele victorioase in cel de-al doilea razboi mondial pentru sanctionarea crimelor de razboi, si a crimelor contra pacii si umanitatii (Tribunalul de la Nurenberg), de Tribunalul international pentru judecarea persoanelor vinovate de incalcarile grave ale dreptului umanitar international savarsite pe teritoriul fostei Iugoslavii, constituit in baza Rezolutiei Adunarii Generale a ONU nr. 808 din 22.02.1993 si a Rezolutiei nr. 827 din 25.05.1993 a Consiliului de Securitate al ONU, de Tribunalul din Rwanda privind judecarea incalcarilor grave ale drepturilor omului etc.;
- dreptul penal regional, conturat la nivelul unui spatiu geografic si cultural cu trasaturi comune, care priveste cooperarea penala internationala a cel putin trei state.
Din aceasta perspectiva, dreptul penal european este, potrivit doctrinei, acea ramura de drept penal care presupune rezolvarea unor probleme specifice prin participarea a cel putin trei state europene legate de un cadru juridic european stabilit prin conventii, tratate si acorduri multilaterale regionale.
Ca stiinta juridica, dreptul penal european este expresia ansamblului normelor materiale, procedurale si de executare a pedepselor penale comune mai multor state europene, unite prin asumarea suverana a unor instrumente juridice specifice.
Necesitatea cooperarii penale europene decurgand din nevoia de a raspunde cu mijloace adecvate dezvoltarii si diversificarii criminalitatii pe continent, a avut si are de depasit obstacole intemeiate pe suveranitatea nationala, traditiile si politicile penale specifice unei culturi juridice deosebite.
Nu in ultimul rand, un obstacol remarcabil ramane politica si legislatia nationala din domeniul secretului bancar, cat si din domeniul rezervat infiintarii si functionarii unor societati comerciale de tip off-shore, indeosebi in Liechtenstein, Elvetia si Cipru.
In acelasi timp, un alt obstacol in calea consolidarii unei cooperari penale europene eficiente a ramas abordarea neunitara a conceptului comun de frauda comunitara, existent in cadrul Uniunii Europene. In acest sens, pentru sanctionarea fraudei intereselor comunitare pe care, de exemplu, legislatiile din Germania si Italia o pedepsesc in mod direct, in Franta si Olanda trebuie intrunite elementeleconstitutive ale infractiunii de inselaciune, fals, escrocherie etc., care sunt exprimate ca atare de dreptul penal national al acestor state.
Principala caracteristica a dreptului penal european este reprezentata de faptul ca acesta s-a conturat mai intai sub forma unui drept de cooperare sau de intrajutorare in materie penala, si numai ulterior s-a realizat o armonizare efectiva a normelor substantiale, de procedura sau de executare a pedepselor.
O alta caracteristica importanta a dreptului penal european este conturata de realitatea existentei celor doua Europe, sau altfel spus, a unei Europe cu o geometrie variabila. Dreptul de cooperare interguvernamentala este intemeiat pe cele 25 de conventii ale Consiliului Europei care reprezinta expresia normativa a Marii Europe, caracterizata prin dimensiunea necesara a respectarii ordinii publice paneuropene a drepturilor omului garantate de CEDO, iar dreptul penal comunitar se bazeaza pe tratatele constitutive si pe dreptul comunitar derivat reprezentand expresia normativa a Micii Europe, Europa Comunitara integrata din punct de vedere normativ, dar si economic.
B. Izvoarele dreptului penal european
Izvoarele dreptului penal european sunt expresiile normative ale unor principii si reguli prevazute in diferite tratate, conventii si acorduri pe care statele le-au asumat prin aderare sau ratificare, pentru a combate criminalitatea europeana.
Aceste izvoare pot fi clasificate astfel:
- izvoare conventionale, respectiv ansamblul conventiilor si tratatelor cu vocatie de aplicare europeana (exemple: Conventia europeana de extradare - STE 2424, Conventia europeana pentru reprimarea terorismului - STE 90);
- izvoare jurisprudentiale, care sunt expresiile materializarii la cazuri concrete, prin jurisdictia unor instante europene a unor prevederi din conventiile penale europene (exemple: jurisprudenta art. 5 din CEDO - Hotararea Guzzardi contra Italiei din 6 noiembrie 1980, Hotararea Bozano contra Frantei din 18 decembrie 1986, Hotararea Bouamar contra Belgiei din 29 februarie 1980, Hotararea Lucanov contra Bulgariei din 20 martie 1997, Hotararea Schiesser contra Elvetiei din 4 decembrie 1979, Hotararea Huber contra Elvetiei din 23 octombrie 1990, Hotararea Skoogstrom contra Suediei din 2 octombrie 1984, Hotararea Brogan si altii contra Regatului Unit din 29 noiembrie 1988);
- izvoare reprezentate de instrumente de natura politica, cum sunt rezolutiile si recomandarile adoptate de diferite organe ale Consiliului Europei sau ale Uniunii Europene (Comitetul de Ministri, AP-CE respectiv Consiliul European si PE ori Comisia Europeana), considerate de doctrina ca reprezentand asa-numitul ,,drept mut" pentru ca respectivele instrumente politice nu au forta juridica obligatorie (exemple: Recomandarea R87/3 privind Regulile penitenciare europene, adoptata de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei la 12.02.1987, Recomandarea R92/17 adoptata de acelasi Comitet la 19.10.1992, relativa la coerenta in pronuntarea pedepselor).
Trasaturile dreptului penal european sunt, in principal, urmatoarele:
- diversitatea normelor, exprimata de faptul ca instrumentele juridice care le
edicteaza au fost adoptate sub egida unor organizatii europene diferite (Consiliul Europei, Uniunea Europeana etc.);
-unitatea dreptului penal european, exprimata de valorile comune esentiale pe
care se intemeiaza;
o pluralismul, conturat de coabitarea normelor europene cu legislatiile si traditiile interne diferite ale statelor;
o pragmatismul, exprimat de finalitatea aplicarii efective a normelor respective;
o complexitatea, rezultata din interferenta unor rationamente diferite in raport de zona de aplicabilitate conturata la nivelul continentului european;
o filosofia juridica comuna celor doua Europe (Europa Consiliului Europei si Europa Comunitara), bazata pe valorile comune ale democratiei, ale statului de drept si ale respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei;
o obligativitatea respectarii standardelor din domeniul drepturilor omului, prevazute de CEDO, care instituie practic o ordine publica paneuropeana in materie;
o complementaritatea normelor adoptate la nivelul unor organizatii europene diferite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Penal European si Dreptul European al Drepturilor Omului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!