Drepturile Salariatilor

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I Contractul individual de munca p. 2
1.1 Scurt istoric al reglementarii contractului individual de munca in legislatia romana p. 3
1.2 Definitii si elemente ale contractului individual de munca p. 4
Capitolul II Efectele incheierii contractului individual de munca asupra salariatilor p. 7
Sectiunea I. Drepturi patrimoniale p. 8
2.1.1 Dreptul la salarizare pentru munca depusa p. 8
2.1.2 Dreptul la repaus zilnic si saptamanal p. 16
2.1.3 Dreptul la concediul de odihna anual p. 17
Sectiunea II. Drepturi nepatrimoniale p. 21
2.2.1 Dreptul la egalitate de sanse si de tratament p. 21
2.2.2 Dreptul la demnitate in munca p. 23
2.2.3 Dreptul la sanatate si securitate in munca p. 24
2.2.4 Dreptul la acces la formarea profesionala p. 26
2.2.5 Dreptul la informare si consultare p. 27
2.2.6 Dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca p. 29
2.2.7 Dreptul la protectie in caz de concediere p. 31
2.2.8 Dreptul la negociere colectiva si individuala p. 34
2.2.9 Dreptul de a participa la actiuni colective p. 35
2.2.10 Dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat p. 36
Bibliografie p. 38


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I Contractul individual de munca
Pe piata muncii, intalnim destul de des conflicte generate de necunoasterea drepturilor angajatilor, precum concediul de odihna, protectia sociala, pauza de masa etc. Pentru a evita eventualele neplaceri cauzate de astfel de considerente se recomanda ca angajatii sa cunoasca aceste drepturi, prevazute, in principal, in Codul Muncii si sa le puna in discutie inca de la prima intrevedere cu potentialul angajator. 
In limba romana, notiunea de munca este de origine slava - "monka", care insemna, intre altele si "torturi, cazne, durere, chin". In limba franceza, termenul "travail" provine de la un instrument de tortura roman, numit "tripalium". In latina - "laboro", italiana - "lavoro" sau engleza - "labor" inseamna "a fi obosit", "a fi incarcat". Prin urmare, notiunea de munca era sinonima cu pedeapsa, intrucat, in epoca antica a lipsit cu totul disciplina dreptului muncii, din cauza conditiei juridice a muncitorilor (fiind utilizati ca sclavi).
Un prim act al disciplinei dreptului muncii se face in Evul Mediu, cand apar raporturile de munca dintre lucratorii din ateliere si artizani, si din corporatiile de comercianti, insa, reglementarile se reduceau la evocarea exercitiului puterii patronale.
Dezvoltarea burgheziei, in vremurile moderne, a determinat necesitatea structurarii dreptului comercial si a emanciparii clasei muncitoare. Incepand cu secolul al XIX lea a aparut nevoia de reglementare sistematica a raporturilor de munca. Ba mai mult, o parte semnificativa a disciplinei dreptului muncii a reprezentat-o aparitia si dezvoltarea normelor de protectie: siguranta si protectia muncii, limitarea timpului de munca, recunoasterea dreptului la organizarea sindicala s.a. 
Intr-o asemenea perspectiva, dreptul muncii s-a dezvoltat sub exigenta medierii raporturilor de munca, in sensul asigurarii unei efective egalitati intre munca si capital si a libertatii si demnitatii angajatilor.
Avand in vedere schimbarile care au avut loc in societate, in genere, precum si trecerea de la regimul comunist la economia de piata, in particular, si cu raportare la realitatile vietii sociale contemporane (cand, in prezent, nivelul somajului este unul foarte ridicat) este necesar a se acorda o atentie mai aprofundata prevederilor legale referitoare la plasarea in campul muncii si folosirea cat mai rationala a resurselor de munca.
Contractul individual de munca reprezinta una dintre principalele institutii ale dreptului muncii, precum si principalul izvor al raporturilor juridice de munca care exprima relatii de colaborare, pe de o parte, intre participantii la realizarea procesului de munca, iar pe de alta parte, intre acestia si angajatori.
Prin intermediul contractului individual de munca se realizeaza o imbinare armonioasa a intereselor personale ale fiecarui salariat, cu interesele unitatii in care lucreaza si, in final, cu interesele generale ale intregii societati.
1.1 Scurt istoric al reglementarii contractului individual de munca
Vreme indelungata (sfarsitul secolului al XIX lea si inceputul secolului al XX lea), in tara noastra, contractul individual de munca a fost reglementat prin Codul civil, art. 1470, pct. 1, fiind definit ca un contract "prin care persoanele se obliga a pune lucrarile lor in serviciul altora."
Pentru prima oara primeste o reglementare separata si este denumit contract de munca prin Legea contractelor de munca din anul 1929, care in art. 37 statua ca "contractul de munca este acea conventiune prin care una din parti, denumita salariat, se obliga sa presteze munca sau sarcinile pentru un timp determinat sau pentru o lucrare determinata, unei alte parti, denumita patron, care la randul sau, se obliga sa remunereze pe cel dintai."
Ulterior, in art. 12 din Codul muncii din 1950, contractul de munca era definit ca "fiind intelegerea scrisa sau verbala, potrivit careia o parte - angajatul - se obliga a presta munca unei alte parti - acela care angajeaza - in schimbul unei remuneratii."
Prin Codul muncii din anul 1972 se realizeaza o reglementare amanuntita a contractului individual de munca.
Conform dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 130/1994, privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza prin incheierea unui contract individual de munca, intre persoana care presteaza munca (angajat) si persoana fizica sau juridica in beneficiul careia este prestata munca (angajator).
In prezent, contractul individual de munca este reglementat, in principal, prin dispozitiile Codului muncii in vigoare - Legea nr. 53/2003, in Titlul II, intitulat Contractul individual de munca (articolele 10 - 107). De asemenea, dispozitii referitoare la executarea si incetarea contractului individual de munca mai intalnim in Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor angajate, precum si in alte acte normative speciale, aplicabile in anumite domenii de activitate sau categorii de personal. Astfel:
-prin Legea nr. 84/1995 si Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic se stabilesc unele particularitati in ceea ce priveste incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca pentru personalul didactic;
-prin Legea nr. 92/1992 de organizare judecatoreasca republicata, modificata si completata prin Legea nr. 142/24 iulie 1997 - pentru judecatori si procurori; 
-prin O.G. nr. 167/1998 privind personalul vamal etc. - pentru personalul din acest domeniu. 
1.2 Definitii si elemente ale contractului individual de munca
Literatura de specialitate a furnizat mai multe definitii pentru notiunea de contract individual de munca. Astfel, intr-o opinie , prin contract individual de munca se intelege "acea conventie incheiata in scris prin care o persoana fizica (salariatul) se obliga sa presteze o anumita munca pe o perioada nedeterminata sau determinata de timp pentru un patron (angajator) care, la randul sau, se obliga sa plateasca salariul si sa asigure conditiile necesare desfasurarii activitatii."
Contractul individual de munca este "intelegerea sau conventia in forma scrisa prin care salariatul se obliga sa puna la dispozitia angajatului forta sa de munca - fizica sau intelectuala - iar angajatorul este obligat sa asigure plata salariului pentru munca prestata, precum si conditii adecvate de munca."


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Salariatilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!