Drepturile si Indatoririle Parintesti in Noul Cod Civil

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
1. ASPECTE GENERALE 3
2. DREPTURILE SI INDATORIRILE PARINTESTI SPECIFICE 4
a) De a coopera cu copilul. 5
b) De a respecta viata intima, privata, demnitatea copilului. 5
c) De a informa copilul inprivinta actelor si faptelor care l-ar putea afecta si de a-i lua in considerare opinia 5
d) De a permite informarea copilului in privinta tuturor actelor si faptelor care l-ar putea afecta si de a-i lua in considerare opinia. 5
e) De a lua masurile necesare pentru protejarea si realizarea drepturilor copilului. 6
f) De a coopera cu persoanele fizice si juridice cu atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a minorului. 6
3. DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARINTESTI CU PRIVIRE LA PERSOANA COPILULUI 6
a) Masurile disciplinare 6
b) Religia copilului 7
c) Numele copilului 7
d) Supravegherea copilului 7
e) Relatiile sociale ale copilului 8
f) Inapoierea copilului de la alte persoane 9
g) Locuinta copilului 10
h) Dreptul de vizita al parintelui 10
i) Schimbarea felului invataturii si a pregatirii profesionale 12
4. DREPTURILE SI INDATORIRILE PARINTESTI CU PRIVIRE LA BUNURILE COPILULUI MINOR 12
a) Obligatia de intretinere a minorului 12
b) Independenta patrimoniala 13
c) Administrarea bunurilor minorului 13
5. CONCLUZII 15


Extras din proiect Cum descarc?

Drepturile si indatoririle parintesti in NCC
1. Aspecte generale
Prevederile art. 483 din NCC definesc autoritatea parinteasca ca fiind ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti. Beneficiarul drepturilor si indatoririlor parintesti ce intra in cuprinsul autoritatii pintesti este numai copilul, adica persoana care nu a implinit varsta de 18 ani si nici nu a dobandit anterior acestei varste capacitate deplina de exercitiu. 
Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor. Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea material si spiritual a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor persoanale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.
Exista situatii in care parintii sunt morti, decazuti din drepturile parintesti, disparuti necunoscuti sau pusi sub interdictie, care au drept consecinta faptul ca ocrotirea minorului se va realiza prin alte mijloace legale, prin tutela, prin curatela, prin incredintarea copiilor unor persoane, familii sau institutii de ocrotire. Procedurile legate de exercitarea autoritatilor parintesti necesita urgenta, deoarece trecerea timpului poate avea consecinte ireparabile asupra relatiilor dintre copii si parintele care nu exercita autoritatea parinteasca.
Autoritatea parinteasca reprezinta, pentru parinti, o obligatie si un drept cu continut complex, ce au ca finalitate asigurarea conditiilor materiale si spirituale necesare pentru cresterea, ingrijirea, educarea si pregatirea profesionala a copilului. Acest principiu se desprinde din prevederile art. 48 alin. (1) din Constitutie si din dispozitiile art. 508 si urm. Din NCC, care reglementeaza decaderea din drepturile parintesti. 
Art. 487 din Noul Cod Civil, sub denumirea marginala ,,continutul autoritatii parintesti", dispune ca parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia , invatatura si pregirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, insusirilor si nevoilor copilului. Ei sunt datori sa dea copilului orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor pe care legea le recunoaste acestuia.
In ceea ce priveste independenta patrimoniala a bunurilor, parintele nu are nici un drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor parintelui, in afara de dreptul la mostenire si la intretinere. In prezent, acest principiu este prvazut de art. 500 din NCC, iar anterior de art. 106 din Codul Familiei.
Art. 490 din NCC, sub titlul marginal ,,drepturile parintelui minor", dispune ca parintele minor care a implinit varsta de 14 ani, are numai drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana copilului [alin.(1)]. Drepturile si indatoririle cu privire la bunurile copilului revin tutorelui sau, dupa caz, altei persoane, in conditiile legii [alin. (2)]. Per a contrario, pana la varsta de 14 ani, un asemenea parinte nu are drepturi si indatoriri pintesti. Oricum, acest text evoca ideea ca parintele, pentru a exercita autoritatea parinteasca, trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu. 
Constatam ca art. 485 din NCC, cu titlu de noutate absoluta in sistemul de drept roman, instituie indatorirea copilului, indiferent de varsta lui, de a-si respecta parintii.
Facem precizarea ca, in limbajul curent, termenul ,,respect" are semnificatia de atitudine sau sentiment de stima, consideratie sau de pretuire deosebita a unei presoane fata de o alta persoana. In lipsa unei semnificatii speciale stabilite de legiuitor, termenul ,,respect" are aceeasi semnificatie si in limbaj juridic. Instituind pentru copil doar indatorirea de respect, iar pentru parinti o multitudine de obligatii, legiuitorul a creat un dezechilibru juridic intre acestia fiind semnificand regimul special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor copilului.
In cazul bunurilor copilului, potrivit art. 502 din NCC, drepturile si indatoririle parintilor sunt aceleasi cu cele ale tutorelui. Cu toate acestea, parintii nu au obligatia de a intocmi inventarul prevazut de art. 140 din NCC, dar numai in cazul in care copilul nu are si alte bunuri decat cele de uz personal.
2. Drepturile si indatoririle parintesti specifice 
Art. 488 alin. (1) din Noul Cod Civil, sub denumirea marginala ,,indatoririle specifice", dispune ca parintii au indatorirea de a creste copilul in conditii care sa asigure dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala in mod armonios.
In acest scop, norma din art. 488 NCC instituie in sarcina parintilor urmatoarele obligatii:
a) De a coopera cu copilul. 
Cooperarea presupune, pe de o parte, capacitatea copilului de a se adapta la valorile adulte si la ce asteapta adultii de la el, chiar si prin renuntarea la integritatea proprie, iar, pe de alta parte, capacitatea adultului de a se adapta la valorile copilului si la ce asteapta acesta de la adult. Copilul are nevoia sa i se descrie situatia simplu si clar, deoarece el isi structureaza gandirea si face conexiunile simplu si clar, deoarece el isi structureaza gandirea si face conexiunile logice. Copilului trebuie sa i se spuna ceea ce sa faca, sa i se stabileasca prioritati de parinte, sa i se ofere optiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile si Indatoririle Parintesti in Noul Cod Civil.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!