Drepturile si Libertatile Cetateanului European

Extras din proiect Cum descarc?

1.1 Aspecte introductive privind drepturile si libertatile fundamentale
Problema drepturilor si libertatilor fundamentale ocupa un loc important in actiunea politica a statelor, precum si al unor organisme si reuniuni internationale, fiind un subiect de actualitate in dezbaterile publice si in numeroase lucrari de specialitate.
Aceasta problema este in primul rand una sociala, dimensiunea politica a acestui concept fiind rezultatul receptarii pe plan statal si international a aspiratiilor umane, a presiunii factorului uman asupra politicului, astfel incat acesta sa vegheze ca libertatile si drepturile sa fie ocrotite si respectate prin toate mijloacele.Totusi, pentru multe persoane, acest concept continua sa ramana un subiect de teorie, unul abstract, aceste drepturi si libertati nefiind receptate in mod real a un subiect de teorie, unul abstract, aceste drepturi si libertati nefiind receptate in mod real si utilizate in viata de zi cu zi.
Odata cu inceputul mileniului al treilea omenirea a ajuns sa inteleaga in totalitate mesajul transmis prin intermediul Declaratiei Universale a Drepturilor Omului care mentioneaza ca"ignorarea si dispretuirea drepturilor omului au dus la acte de barbarie care revolta constiinta omenirii" si ca "recunoasterea demnitatii inerente tuturor membrilor familiei umane si a drepturilor egale si inalienabile constituie fundamentul libertatii, dreptatii si al pacii in lume" 
Drepturile si libertatile fundamentale ale omului si cetateanului nu reprezinta doar o realitate, ci si o finalitate a intregii activitati umane.De aici rezulta si atentia acordata in lumea actuala, problemelor ce se refera la drepturile omului, la protectia si respectarea libertatilor fundamentale ale ale omului si cetateanului.
1.2 Aparitia si consacrarea drepturilor si libertatilor fundamentale
Afirmarea, respectarea si garantarea materiala a drepturilor omului prin legislatia interna a statelor si printr-un control international eficace al institutiilor specializate reprezinta un demers necesar pentru a se asigura prevenirea incalcarilor acestor drepturi si aplicarea << a la lettre >> a legislatiei internationale care consacra dreptul omului la viata, demnitate, securitate, la pace, proprietate, la protectia sa sociala si politica impotriva atingerilor aduse persoanei sale, drepturilor sale sacre si inviolabile, impotriva tuturor discriminarilor .
Ideea protectiei unor drepturi fundamentale ale persoanei nu apartine doar timpurilor noastre, aceasta avand ca piloni sistemele de gandire grecesti si romane din Antichitate.
Referiri cu privire la notiunea de drepturi si libertati exista inca din Grecia Antica cand se sustinea faptul ca justitia era infaptuita prin existenta unor virtuti precum intelepciunea, curajul si temperanta.Deasemenea, prima idee de drept natural o intalnim la Aristotel care afirma ca" numai prin lege devine cineva sclav ori liber, prin natura oamenii nu se deosebesc prin nimic" 
Deasemenea, Montesquieu este cel care afirma in lucrarea sa"Despre spiritul legilor"ca "trebuie sa ne fixam in minte ce inseamna independenta si ce inseamna libertate; libertatea este dreptul de a face tot ceea ce ingaduie legile si daca un cetatean ar putea sa faca ceea ce ele interzic , el nu ar mai putea avea libertati, pentru ca ceilalti ar putea sa faca la fel".
In Europa, punctul de origine privind drepturile omului incepe cu Magna Carta Libertatum.Acest document contine primele elemente ale unei definiri de natura jurica ale drepturilor omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile si Libertatile Cetateanului European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!