Evaluarea funcționarilor publici

Extras din proiect Cum descarc?

Cât este de relevant, în sistemul administrativ din Romania, principiul evaluării performanțelor funcționarilor publici? Există o tradiție mai degrabă slabă ori puternică în sensul evaluării performanțelor funționarilor publici?
Moto:
„Dacă nu poţi măsura ceva, nu-l poţi înţelege,
Dacă nu-l poţi înţelege, nu-l poţi controla,
Dacă nu-l poţi controla, nu-l poţi îmbunătăţi.”
H.I. Harrington
Capacitatea de cunoaştere a omului este inseparabilă de abilitatea sa de a evalua, care face posibilă selecţia, ierarhizarea şi sistematizarea informaţiilor. Fie că vizează obiective, fenomene sau procese, plasarea pe o anumită poziţie a unei scări valorice determină în mod curent atitudini, decizii şi acţiuni.
Din perspectiva managerială, aprecierea rezultatelor unei activităţi, raportate la obiectivele organizaţiei şi în relaţie cu contextul real în care se desfăşoară, constituie o condiţie a oricărui demers de perfecţionare sau de adaptare. La nivel individual, de organizaţie sau sistem, evaluarea corect efectuată permite înţelegerea clară a deficienţelor şi deschide calea unor posibile îmbunătăţiri.
Evaluarea activitații
Una din caracteristicile ocuparii unei functii publice, spre deosebire de alte posture, este tocmai posibilitatea care i se ofera celui care ocupa acest post de a se dezvolta professional in viitor, de a avea reprezentarea inca de la angajare asupra modului in care poate evolua activitatea sa, sansele de promovare, de urcare pe scara profesionala. Cum ocuparea functiilor publice este o operatiune pretentioasa, sigur ca cei care pornesc pe acel drum sunt animate de dorinta de stabilitate, de siguranta in functia pe care o ocupa in cadrul autoritatii sau institutiei unde au fost numiti.
Evaluarea activitatii si rezultatelor fiecarui functionar public este reglementata de lege.
Astfel, in articolul 59 se arata ca evaluarea activitatii functionarilor publici se face in scopul acordarii drepturilor salariale corespunzatoare performantelor profesionale individuale, pe baza criteriilor elaborate de Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Agentia Nationala a Functionarilor Publici elaboreaza acele criteria de performanta in baza carora se defines gradele existente in interiorul aceleiasi categorii.
La fiecare inceput de an, conducatorii de compartimente comunica in scris fiecarui functionar public criteriile de performanta corespunzatoare categoriei, gradului si clasei functiei publice ocupate de acesta.
Fiecare functionar public are un system de evident in cadrul autoritatii sau institutiei in care lucreaza, o fisa de evaluare. Conducatorii compartimentelor completeaza si noteaza in fisa de evaluare a performantelor profesionale individuale rezultatele obtinute, acordând calificativele de ,,excepțional”, ,,foarte bun”, ,bun”, ,,satisfăcător” sau ,,nesatisfăcător”.
Evaluare a performantelor nu este un act lasat la latitudinea si liberal al sefului, conducatorului. Agentia Nationala a Functionarilor Publici elaboreaza metodologia de evaluare a performantelor profesionale individuale, precum si modul de contestare a calificativelor acordate. Aceasta metodologie se stabileste prin hotărâre a Guvernului.
Funcționarul public căruia i s-a acordat într-un an calificativul ,,nesatisfăcător” sau ,,satisăcător” nu poate fi avansat în anul următor. Aceasta este o măsura justificativă, pentru că un astfel de calificativ reflectă munca desfăsurată necorespunzător de un funcționar public. Autoritatea sau instituția publică are nevoie de un personal calificat, corespunzător și atunci este normală măsura neavansării unui funcționar care nu se ridică la standardele cerute.


Fisiere în arhivă (1):

  • Evaluarea Functionarilor Publici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!