Evaluarea Functionarilor Publici

Extras din proiect Cum descarc?

Cat este de relevant, in sistemul administrativ din Romania, principiul evaluarii performantelor functionarilor publici? Exista o traditie mai degraba slaba ori puternica in sensul evaluarii performantelor funtionarilor publici?
Moto:
,,Daca nu poti masura ceva, nu-l poti intelege,
Daca nu-l poti intelege, nu-l poti controla,
Daca nu-l poti controla, nu-l poti imbunatati."
H.I. Harrington
Capacitatea de cunoastere a omului este inseparabila de abilitatea sa de a evalua, care face posibila selectia, ierarhizarea si sistematizarea informatiilor. Fie ca vizeaza obiective, fenomene sau procese, plasarea pe o anumita pozitie a unei scari valorice determina in mod curent atitudini, decizii si actiuni.
Din perspectiva manageriala, aprecierea rezultatelor unei activitati, raportate la obiectivele organizatiei si in relatie cu contextul real in care se desfasoara, constituie o conditie a oricarui demers de perfectionare sau de adaptare. La nivel individual, de organizatie sau sistem, evaluarea corect efectuata permite intelegerea clara a deficientelor si deschide calea unor posibile imbunatatiri.
Evaluarea activitatii
Una din caracteristicile ocuparii unei functii publice, spre deosebire de alte posture, este tocmai posibilitatea care i se ofera celui care ocupa acest post de a se dezvolta professional in viitor, de a avea reprezentarea inca de la angajare asupra modului in care poate evolua activitatea sa, sansele de promovare, de urcare pe scara profesionala. Cum ocuparea functiilor publice este o operatiune pretentioasa, sigur ca cei care pornesc pe acel drum sunt animate de dorinta de stabilitate, de siguranta in functia pe care o ocupa in cadrul autoritatii sau institutiei unde au fost numiti.
Evaluarea activitatii si rezultatelor fiecarui functionar public este reglementata de lege.
Astfel, in articolul 59 se arata ca evaluarea activitatii functionarilor publici se face in scopul acordarii drepturilor salariale corespunzatoare performantelor profesionale individuale, pe baza criteriilor elaborate de Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Agentia Nationala a Functionarilor Publici elaboreaza acele criteria de performanta in baza carora se defines gradele existente in interiorul aceleiasi categorii.
La fiecare inceput de an, conducatorii de compartimente comunica in scris fiecarui functionar public criteriile de performanta corespunzatoare categoriei, gradului si clasei functiei publice ocupate de acesta.
Fiecare functionar public are un system de evident in cadrul autoritatii sau institutiei in care lucreaza, o fisa de evaluare. Conducatorii compartimentelor completeaza si noteaza in fisa de evaluare a performantelor profesionale individuale rezultatele obtinute, acordand calificativele de ,,exceptional", ,,foarte bun", ,bun", ,,satisfacator" sau ,,nesatisfacator".
Evaluare a performantelor nu este un act lasat la latitudinea si liberal al sefului, conducatorului. Agentia Nationala a Functionarilor Publici elaboreaza metodologia de evaluare a performantelor profesionale individuale, precum si modul de contestare a calificativelor acordate. Aceasta metodologie se stabileste prin hotarare a Guvernului.
Functionarul public caruia i s-a acordat intr-un an calificativul ,,nesatisfacator" sau ,,satisacator" nu poate fi avansat in anul urmator. Aceasta este o masura justificativa, pentru ca un astfel de calificativ reflecta munca desfasurata necorespunzator de un functionar public. Autoritatea sau institutia publica are nevoie de un personal calificat, corespunzator si atunci este normala masura neavansarii unui functionar care nu se ridica la standardele cerute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Functionarilor Publici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!