Exercitarea Dreptului la Aparare in Justitie si Implicatiile Acesteia

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Relatiile sociale, circuitul de valori materiale si spirituale(interne si internationale) precum si legaturile interumane sunt reglementate si ordonate prin variate norme obligatorii care alcatuiesc sistemul de drept al unui stat.
In societatea democrata bazata pe initiativa libera si economia de piata, Dreptul civil se individualizeaza de alte ramuri ale dreptului prin natura specifica a relatiilor sociale, reglementate si prin metoda particulara de reglementare.
Dreptul civil constituie o ramura importanta a sistemului dreptului roman.
Majoritatea relatiilor patrimoniale care se creeaza intre subiectele de drept, in activitatea economico-sociala, ,,bazate pe echivalenta prestatiilor, care se reduce in esenta la predarea unui lucru, executarea unei lucrari sau prestarea unui serviciu in schimbul unei sume de bani" .
I.Dreptul procesual civil
Dreptul procesual civil poate fi definit ca ansamblu de norme juridice care reglementeaza modul in care este organizata si se desfasoara judecata pricinilor care au legatura cu drepturile civile ori interesele legitime ale persoanelor fizice si juridice si modul in care sunt executate hotararile judecatoresti si alte titluri executorii.
Normele juridice procedurale pot fi clasificate in functie de mai multe criterii. In functie de obiectul lor avem : - norme de organizare judecatoreasca, 
- norme de competenta, 
- norme de procedura propriu-zise. 
In functie de intinderea campului de aplicare deosebim: 
- norme generale, 
- norme speciale. 
Dupa caracterul conduitei pe care o prescriu se individualizeaza : 
- norme imperative, 
- norme dispozitive(permissive, supletive). 
I.1Principiile dreptului procesual civil 
Dreptul procesual fie el civil sau penal are la baza principii fundamentale, astfel, principiul asigurarii bazelor legale de functionare a statului, principiul libertatii si egalitatii, principiul echitatii si justitiei,principiul responsabilitatii.
De asemenea, dreptul prcesual civil este animat si de principii generale de drept precum: 
- principiul legalitatii procesuale; 
- principiul aflarii adevarului; 
- principiul garantarii dreptului la aparare; 
- principiul folosirii limbii materne; 
- principiul publicitatii sedintelor de judecata; 
- principiul oralitatii; 
- principiul rolului active al organelor judiciare; 
- principiul contradictorialitatii; 
- principiul continuitatii.
I.2Accesul liber la justitie 
,,Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime. Nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept.Partile au dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil. Jurisdictiile speciale administrative sunt facultative si gratuite." 
In Constitutie, accesul liber la justitie este conceput ca drept al oricarei persoane de a se putea adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime, garantandu-se ca exercitarea acestui drept nu poate fi ingradita prin nici o lege.
Ca mijloacele procedurale concrete de care pot uza cetatenii pentru a accede la justitie Codul de procedura civila prevede cererea de chemare in judecata (art.109) si caile ordinare si extraordinare de atac impotriva hotararilor judecatoresti (apelul-art.282, recursul-art.299, contestatia in anulare-art.317 si art.318, revizuirea- art.322. Caile procedurale mentionate asigura persoanelor interesate accesul la o instanta de judecata, careia, prin lege, i s-a stabilit competenta de a hotari in materie civila sau penala. 
Acest mod de reglementare al dreptului de acces la justitie este in concordanta cu abordarea europeana a aceluiasi concept, caci, in acceptiunea Conventiei, exercitarea dreptului de acces la justitie presupune tocmai asigurarea accesului oricarei persoane la un tribunal instituit de lege, adica garantarea unei proceduri judiciare in fata careia sa se poata realiza, efectiv, acest drept.
In ceea ce priveste mijloacele concrete de asigurare a accesului liber la justitie, acestea sunt lasate de Conventie la latitudinea statelor care au ratificat-o, devreme ce prin art.6 pct.1 nu s-au prevazut expres alte asemenea mijloace.
Astfel de reguli intalnim, de pilda, in materia apelului civil, unde, prin art.282/1 Cod procedura civila, sunt reglementate categoriile de hotarari judecatoresti care, prin raportare la obiectul cererilor in care au fost pronuntate, sunt exceptate de la aceasta cale de atac, ori in materia hotararilor de stramutare a pricinilor civile, care nu sunt supuse nici unei cai de atac- art.40 alin.4 Cod procedura civila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Exercitarea Dreptului la Aparare in Justitie si Implicatiile Acesteia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!