Imunitatile de Jurisdictie ale Statului - Germania vs Italia Intervine Grecia

Extras din proiect Cum descarc?

Conceptul general al jurisdictiei etatice
Imunitatea de jurisdictie poate fi definita in sensul de institutie consacrata de dreptul international, potrivit careia, statul strain, organele si bunurile sale, personalul reprezentantelor diplomatice si alte categorii de personal (ex. echipajul vaselor si aeronavelor militare) sunt exceptate de la actiunile judiciare, de arbitraj sau administrative, prevazute in legislatura statului de resedinta. Conditiile de aplicare a imunittii de jurisdictie se stabilesc prin conventii internationale.
In temeiul suveranitatii, orice stat are expectativa legitima de a prescrie legile si de le pune in aplicare in cuprinsul teritoriului sau. Aceasta regula poate fi atenuata in cazul conceptului de imunitate al statelor ce reprezinta o exceptie de la principiul aplicarii teritoriale a normelor juridice edictate de autoritatile unui stat. In mod concret, sunt trei cazuri de exceptie: statul strain, diplomatii straini, organizatiile internationale. 
In dreptul international clasic statele si guvernele straine beneficiaza de imunitate fata de jurisdictia teritoriala a altor state. O varietate de motive se poate afla la baza acestei situatii. In primul rand, unul dintre motive poate fi gasit in doctrina egalitatii suverane a statelor: par in parem non habet imperium sau par in parem non habet judicium. In al doilea rand, s-a sustinut ca s-ar produce o ofensa demnitatii statului in situatia in care un stat ar trebui sa se supuna jurisdictiei unui alt stat. Principiul imunitatii de jurisdictie a statelor constituie o regula cutumiara a dreptului international public, potrivit cu care un stat nu poate fi adus in fata autoritatilor jurisdictionale ale unui alt stat. Conceptul de imunitate a statelor cuprinde doua componente: imunitatea jurisdictionala si imunitate fata de punerea in executare a hotararilor judecatoresti.
Codificarea principiului imunitatii statelor
Dreptul international cere ca statul sa isi limiteze dreptul de jurisdictie atunci cand este vorba despre un alt stat. Dezbaterea priveste intinderea si aria de aplicare a acestei limitari. Sursa materiala a imunitatii statelor consta in tratate, practica statelor ca element al cutumei, decizii judecatoresti si lucrarile de specialitate. In ceea ce priveste tratatele, nu exista la momentul actual un tratat cu aplicare universala. Comisia de Drept International a elaborat un text - Jurisidiction Immunities of States and their Property - inca din 1978, in incercarea de a-l transforma intr-un text conventional. Proiectul de articole a adoptat abordarea restrictiva a conceptului imunitatii de jurisdictie. Aceasta se bazeaza pe ideea de consimtamant implicit - in sensul ca, odata ce statul a devenit parte la un contract, aceasta a consimtit la exercitarea jurisdictiei. Proiectul de articole a luat forma unui tratat international, Conventia asupra imunitatii statelor si a proprietatii lor, ce consacra in dispozitiile articolului 58 principiul general al imunitatii de jurisdictie a statului si a proprietatii acestuia in fata instantelor altor state parti. Exceptii de la aceasta regula pot opera cu respectarea exigentelor prevazute de art. 7 din Conventie: in cazul in care exista un acord expres al statului exprimat printr-un tratat international, contract scris sau printr-o declaratie data in fata instantei ori pe calea unei comunicari scrise in cadrul unei proceduri. Ca orice situatie cu caracter de exceptie si aceasta trebuie interpretata in mod restrictiv, asa cum reiese si din alin. (2) al articolul 7, potrivit caruia, consimtamantul dat de catre stat intr-un caz concret nu determina prezumtia ca acesta opereaza si pentru alte proceduri ce ar fi derulate in contradictoriu cu un alt stat. 
Principiul jus imperii sau actiunile legale suverane este un termen folosit in dreptul international si descrie activitatile unui stat pentru care el este imun la jurisdictia statelor straine , astfel incat administratia teritoriala a statului sa nu raspunda juridic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imunitatile de Jurisdictie ale Statului - Germania vs Italia Intervine Grecia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Rosalin Higgins, International Law and the Avoidance, Containment and Resolution of Disputes, RCADI, Volume 230, (1991-V)
2. United Nations Convention on Jurisdictional Immunities of States and Their Property, http://untreaty.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/4_1_2004.pdf.
3. http://definitions.uslegal.com/a/acta-jure-imperii/
4. Mark Mazower, Inside Hitler's Greece (Yale University Press, New Haven and London, 1993.
5. Carmen Moldovan - Aspecte noi privind principiul imunitatii de juristdictie a statelor, Analize Stiintifice ALE UNIVERSITAlII ,,AL.I.CUZA" , IASI Tomul LVI,Revista Stiinte Juridice, 2010
6. International Court of Justice Ruling." International Court of Justice 3 February, 2012.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!