Infractiunea de Contrabanda

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
Capitolul I: CONSIDERATII GENERALE
1.1. Regimul juridic vamal in Romania
1.2. Contrabanda - infractiune de frauda si componenta a crimei organizate
1.3. Necesitatea incriminarii contrabandei
Capitolul II: INFRACTIUNEA DE CONTRABANDA
2.1. Definirea infractiunii de contrabanda
2.2. Conditii preexistente privind infractiunea de contrabanda
2.2.1. Obiectul infractiunii de contrabanda.
2.2.2. Subiectii infractiunii de contrabanda 
2.3. Continutul constitutiv al infractiunii de contrabanda
2.3.1. Latura obiectiva
2.3.2. Latura subiectiva
Capitolul III: ASPECTE PROCESUALE
3.1. Constatarea infractiunii de contrabanda
3.2. Activitatea de cercetare penala. Probleme ce trebuie solutionate in acesta faza.
3.3. Competenta de judecata
Capitolul IV: ASPECTE DE DREPT COMPARAT
4.1. Sistemul de drept francez
4.2. Sistemul de drept italian
4.3. Sistemul de drept rus
4.4. Sistemul de drept luxemburghez
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII GENERALE
1.1. Regimul juridic vamal in Romania
Codul Vamal roman defineste regimul juridic vamal, regimul care cuprinde totalitatea normelor prevazute de legislatia in vigoare, care privesc controlul vamal,vamuirea bunurilor introduse sau scoase din tara, aplicarea tarifului vamal si celelalte operatiuni vamale elaborate si aplicate de autoritatile publice potrivit competentei lor, in conformitate cu normele dreptului international, al tratatelor, acordurilor, conventiilor si protocoalelor incheiate de statul roman cu alte state. 
Regimul juridic vamal cuprinde, de asemenea, si normele prevazute in legislatia interna referitoare la desfasurarea diverselor activitati si proceduri pe teritoriul vamal al Romaniei, in intelesul art 142 Cod Penal, combinat cu art. 1 din OUG 80/1999, privind frontiera de stat a Romaniei. Fiecarei reguli de conduita instituite prin regimul juridic vamal ii corespunde o categorie de fapte ilicite.
Ilicitul penal in domeniul vamal cuprinde ansamblul faptelor comisive ( ce se pot savarsi si printr-o omisiune), care ameninta sau lezeaza grav regimul juridic vamal al Romaniei si care, constituind o sursa vadita de frauda ori de indisciplina sociala - sunt sanctionate de lege cu pedepse.
Legea penala intervine, deci, in momentul savarsirii unei infractiuni vamale, pentru garantarea bunei si normalei desfasurari a raporturilor sociale, pentru protectia finantelor publice, pentru asigurarea ordinii si disciplinei sociale in activitatea de trecere peste frontiera de stat a bunurilor. Introducerea sau scoaterea din tara a marfurilor, a mijloacelor de transport si a oricaror alte bunuri este permisa numai prin punctele de control pentru trecerea frontierei de stat. La trecerea frontierei de stat, marfurile, mijloacele de transport si alte bunuri sunt supuse vamuirii de catre autoritatile vamale. In punctele de control pentru trecerea frontierei de stat si pe teritoriul tarii sunt organizate birouri vamale care functioneaza potrivit legii.
Procedura de vamuire cuprinde ansamblul de operatiuni efectuate de autoritatea vamala de la prezentarea marfurilor, a mijloacelor de transport si a altor bunuri, pana la acordarea liberului de vama. Noul Cod Vamal aduce numeroase modificari in ceea ce priveste structura organizatorica a autoritatii vamale. Activitatea autoritatii vamale se exercita in Romania prin:
o Directia Generala a Vamilor:
o Directiile regionale vamale:
o Birourile vamale.
Potrivit noilor modificari, aduse prin Legea nr.86/2006, in Romania exista organul central, respectiv Directia Generala a Vamilor si, in teritoriu, directii regionale vamale, birouri vamale si, in anumite locuri, puncte vamale. In cadrul politicii vamale a statului, autoritatea vamala exercita atributiile conferite prin reglementarile vamale, pentru realizarea vamuirii bunurilor introduse sau scoase din tara. Desi autoritatea vamala nu concepe si nu infaptuieste politica vamala, ea isi poate aduce o contributie serioasa la infaptuirea acestei politici, in procesul de elaborare si perfectionare a unor acte normative in domeniu.
Infractiunile vamale sunt cele mai grave fapte savarsite in sfera raporturilor juridice vamale, deoarece prin comiterea lor este amenintata economia nationala, este pagubit bugetul de stat, unele dintre acestea intretinand si dezvoltand economia subterana. Dintre aceste infractiuni vamale, contrabanda este una din cele mai grave fapte savarsite, fiindca prin comiterea ei, se ameninta sau se lezeaza efectiv valori sociale de maxima importanta pentru ordinea publica, si, in mod corespunzator, pentru interesele legitime ale cetatenilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiunea de Contrabanda.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Legea 86/2006 privind Codul Vamal al Romaniei;
Codul Penal al Romaniei;
Codul de procedura penala;
Dr. Constanta Carstea - Contrabanda, forma a coruptiei si criminalitatii organizate in Romania in perioada 1990-2000 - Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2006;
Florin Sandu - Contrabanda. Componenta a crimei organizate - Ed. National, 2007;
Constantin Mitrache - Drept penal roman - editia a IV-a revazuta si adaugita.Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2008;
V. Dongoroz, S. Kahane, I. Oancea, I. Fodor, S. Petrovici - Infractiuni contra avutului obstesc - Edit. Academiei Romane, 1999;
Rodica Mihaela Stanoiu - Criminologie - Ed. Oscar Print, Bucuresti, 2000;
Gheorghe Diaconescu - Infractiuni In Legi Speciale Si Legi Extrapenale - Editura All, Bucuresti, 2004;
Vasile Berchescu (colectiv) - Metodica criminalistica - Ed. Carpati 1997, Craiova;
Alexandru Boroi, Costica Voicu, Florin Sandu, Ioan Molnar - Drept Penal al Afacerilor (curs) - Editura Rosetti Bucuresti, 2002;
O.U.G. nr. 104 din 27 iunie 2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!