Inregistrarile Audio Video in Acceptiunea Codului de Procedura Penala

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
1. Sediul materiei 3
1.1. Concept 4
1.2. Notiune 7
1.4. Functiune si importanta 10
1.5. Incadrarea in desfasurarea procesului penal 11
2. Interceptarile si inregistrarile audio sau video 12
2.1. Natura juridica 12
2.2. Evolutia reglementarii ca mijloace de proba a interceptarilor si inregistrarilor audio sau video. 14
2.3. Autoritatea care poate incuviinta interceptarile si inregistrarile audio sau video 16
2.4. Conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor 17
2.5. Valoarea probanta a inregistrarilor audio sau video 19
2.6. Certificarea inregistrarilor 21
2.7. Garantarea procesuala a inregistrarilor 22
2.8. Interceptarea convorbirilor dintre client si avocat 23
3.Privire comparativa intre reglementarile inregistrarilor audio-video cuprinse in codul de procedura penala si cele desfasurate potrivit unor reglementari procesual penale speciale. 24
4. Valorificarea utilizarii procedeelor probatorii analizate 28
4.1. Activitatea proprie a subiectilor oficiali 28
4.2. Inregistrari si filmari prezentate de parti 30
4.3. Inregistrari audio, video, filmari extrajudiciare 31
5. Reglementarea speciala a interceptarilor si inregistrarilor audio sau video conferita de legea privind siguranta nationala a Romaniei 32
5.1. Procedura de efectuare a interceptarilor si inregistrarilor audio sau video 33
5.1.1. Cadrul organelor si subiectilor 33
5.2. Conditii 36
5.2.2. Valorificarea utilizarii procedeelor probatorii analizate 38
Bibliografie 39


Extras din proiect Cum descarc?

1. Sediul materiei
Avand in vedere ca odata cu trecerea timpului modul comiterii infractiunilor, in multe cazuri, pune serioase probleme in ceea ce priveste posibilitatea probatiunii, a fost necesar ca in materia mijloacelor de proba sa se inregistreze modificari in sensul imbunatatirii posibilitatilor tehnice de administrare.
Astfel, prin Legea nr. 141/1996 a fost introdusa sectiunea ,,Inregistrarile audio sau video", largind sfera mijloacelor de proba cu inregistrarile audio si inregistrarile de imagini video sau foto.
La scurt timp, si anume in 2003, prin Legea nr. 281/2003 a fost largita posibilitatea administrarii unor asemenea probe, titlul sectiunii fiind ,,Interceptarile si inregistrarile audio sau video".
Sediul materiei privind procedeele probatorii: interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor, inregistrarile audio-video, filmarile il constituie art. 911-916 C.proc.pen. In afara acestor dispozitii procedurale exista si legi speciale care prevad ca mijloace de proba accesul la sistemele de telecomunicatii sau informatice, cum ar fi:
Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri care prevede in art. 23 ca organul de urmarire penala cu autorizarea prevazuta de lege poate sa aiba acces pe o perioada determinata la sistemele de telecomunicatii sau informatice si sa le supravegheze cu aplicarea in mod corespunzator a art. 911-916 Cod de procedura penala;
Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane si Legea nr. 656/2002 privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor cu dispozitii asemanatoare privind accesul la sistemele de telecomunicatii sau informatice;
Legea nr. 78/2002 privind combaterea coruptiei si Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice si sanctionarea coruptiei arata ca exista posibilitatea punerii sub supraveghere sau interceptarea comunicatiilor, accesul la sistemele informationale pentru toate tipurile de comunicatii, indiferent daca acestea se efectueaza prin linii telefonice sau in alt mod.
1.1. Concept
,,Pentru aflarea adevarului in legatura cu pregatirea sau savarsirea unei infractiuni care se instrumenteaza din oficiu de organele de urmarire penala, in cazuri si conditii prevazute de lege, inaintea inceperii urmaririi penale, in faza de urmarire penala sau in faza de judecata, organele judiciare pot folosi ca mijloc de proba interceptarea comunicatiilor, inregistrarile audio sau video.
Pregatirea sau savarsirea infractiunilor presupune derularea unor activitati care, in multe cazuri, se petrec in clandestinitate, intr-o maniera care sa fie ferita de posibilitatea de a ajunge la cunostinta unor eventuali martori si cu atat mai putin la cunostinta organelor abilitate de lege cu ocrotirea valorilor sociale a caror atingere se doreste a se realiza de catre persoanele care desfasoara activitatile ilicite. Intre activitatile de pregatire sau savarsirea a infractiunilor se inscriu si legaturile care se stabilesc intre persoane care au luat hotararea de a comite infractiunile respective, prin mijloace de comunicare din cele mai diverse: telefon, telegraf, posta, fax, radiotelecomunicatii, etc., si prin care isi comunica reciproc diferite informatii. Prin aceste mijloace de comunicare, persoanele implicate isi exteriorizeaza hotararea si modalitatile in care intentioneaza sa realizeze hotararea infractionala, stabilind obiective, sarcini ale activitatilor.
Chiar si dupa savarsirea unei infractiuni exista posibilitatea ca autorii acesteia sa comunice intre ei, in legatura cu actele consumate, cu activitatile postinfractionale determinate de realizarea, ascunderea sau impartirea produsului infractiunii, cu actiunile ce trebuie intreprinse pentru inlaturarea posibilitatii de a fi descoperiti, pentru zadarnicirea urmaririi penale sau a judecatii.
Pe de alta parte, atunci cand organele abilitate de lege sunt incunostintate despre imprejurarea ca urmeaza a se comite o infractiune, iar activitatile derulate pana in momentul respectiv constituie prin ele insele infractiune se impune surprinderea manifestarilor infractionale chiar in momentul derularii efective a acestora, ceea ce presupune filmarea ori fotografierea respectivelor manifestari de catre organele insarcinate de lege (de exemplu: organizarea si realizarea flagrantului in cazul infractiunilor de coruptie).
Mai exista si posibilitatea surprinderii in flagrant a unor manifestari infractionale despre care persoanele oarecare sau organe insarcinate cu aplicarea legii sa ia cunostinta in mod spontan si pentru decelarea respectivelor manifestari sa filmeze, fotografieze sau inregistreze cu mijloacele tehnice destinate acestor operatii.
In legea procesuala penala nu sunt precizate notiunile de interceptare si inregistrare audio sau video, de aceea sunt necesare cateva precizari notionale.
Astfel, ,,a inregistra" este potrivit DEX, Editura Academia Romana, Bucuresti, 1998, p. 535, verb care semnifica: ,,a imprima (cu mijloace tehnice) sunetele, fenomenele luminoase, etc.".


Fisiere in arhiva (1):

  • Inregistrarile Audio Video in Acceptiunea Codului de Procedura Penala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!