Institutia Protocolului. Ceremonial si Protocol in Relatiile Internationale

Extras din proiect Cum descarc?

Scurt istoric
Protocolul, care in zilele noastre este indispensabil din viata institutilor statale si a organizatiilor private, reprezinta o modalitate de comunicare prin semne si simboluri, printr-un limbaj comun inteles de toata lumea. Conform dictionarului explicativ al limbii romane protocolul se refera la" totalitatea formelor si practicilor de ceremonial care se aplica la festivitati oficiale in relatiile diplomatice."Documentele istoricesti arata ca din timpurile vechi au existat norme ceremonilale care prin repetitie deveneau norme traditionale. Institutionalizarea protocolului s-a facut odata ce a fost desemnat o persoana responsabila cu buna desfasurare a activitatilor ceremoniale si indata ce aceste norme au fost consacrate in scris. In vechile civilizatii egiptene si chineze se pot gasi opere care dedica anumite parti normelor ceremoniale. Ganditori greci, romani sau bizantini au acordat atentie protocolului prin operele lor. Protocolul francez si cel european care se dezvolta in timpurile moderne va fi model pentru dezvoltarea institutiei protocolului in alte parti ale lumii. In Romania numele lui Dimitrie Cantemir trebuie amintit pa langa Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie in legatura cu dezvoltarea ceremonialului romanesc. Dupa perioada comunista au fost repuse bazele normelor si uzantelor protocolare specific tarilor democratice aliniandu-se la cele internationale.
Protocolul stabileste ansamblul regulilor si al normelor pentru manifestarile oficiale, indicand si uzantele ce trebuiesc respectate si in viata sociala. Dupa aria sa de aplicabilitate protocolul poate fi national sau international. La randul sau protocolul national poate fi protocol de stat/institutional si protocol social. "Prin protocol institutional se intelege un ansamblu de norme si dispozitii legale in vigoare care, impreuna cu uzantele, cutumele si traditiile popoarelor, guverneaza realizarea actiunilor oficiale." In ceea ce urmeaza vom definii principalele concepte care trebuiesc luate in considerare in cadrul protocolului:
1.Ceremonialul: "totalitatea regulilor , formelor si a uzantelor care se folosesc la anumite ceremonii"
2.Precaderea: prioritate conferita unei persoane (in cadrul unui eveniment la care participa mai multi oameni bazat pe rangul lui in ierarhia de stat, pe gradul si/sau vechimea in functia pe care o detine, pe varsta.)
3.Eticheta: ,,reguli conventionale de comportare (politicoasa), intrebuintate in relatiile dintre membrii unei societati"
4.Curtoazia: ,,politete (exagerata), amabilitate, complezenta"
Ca si in trecut si in zilele noastre este absolut necesar cunoasterea regulilor protocolare pentru o comunicare cat mai buna, pentru desfasurarea cat mai buna a evenimentelor la nivel de state, la nivel de diferite institutii sau in cercuri private. Aceste norme nu trebuiesc considerate formale si riguroase ci ca si o modalitate de a exprima respectul reciproc.
Aspectele protocolare ale utilizarii insemnelor de stat ale Romaniei si ale sistemului national de decoratii
Drapelul, stema si imnul sunt cele trei insemne nationale ale unui stat.
Drapelul actual al Romaniei alcatuit din cele trei culori -rosu, galben si albastru- are o istorie lunga si se poate spune ca aceste trei culori se regaseau pe drapelurile vechi ale dacilor. Se poate vorbi de asemenea de " stegul cel mare a lui Tudor Vladimirescu din 1821" continand cele trei culori care devin juridic culori nationale ale Principatelor Unite prin Constitutia din 1866.
Imprejurarile si modalitatile in care se arboreaza drapelul sunt reglementate prin Legea nr. 75 din 1994 si H.G. nr. 1157/2001. Conform acestora:
a) Arborarea in mod permanent a drapelului Romaniei se face:
in edificiile autoritatilor si institutiilor publice, in birourile persoanelor din conducerea acestora, in salile de protocol si de festivitati, la sediile partidelor politice si ale sindicatelor, patronatelor, ale institutiilor de invatamant, ale institutiilor de cultura, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturi, porturi, gari si auto-gari, ca pavilion pentru navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc, la sediile consiliilor judetene, ale prefecturilor si ale primariilor ( la intrarea principala deasupra acesteia, doua drapele care vor incadra stema Romaniei; daca unitatea administrativ-teritoriala are stema proprie aprobata in conditiile legii, drapelele vor incadracele doua steme), la sediul altor persoane
juridice, la domiciliul persoanelor fizice.
b) Arborarea drapelului Romaniei este obligatorie, pe perioada sarbatoririi unor evenimente
deosebite sau pe durata desfasurarii unor ceremonii, cum ar fi: Ziua Nationala; Ziua Drapelului National; Ziua imnului National al Romaniei; alte sarbatori nationale; festivitati si ceremonii oficiale internationale, nationale sau locale; cu ocazia vizitelor oficiale din partea reprezentantilor politici pe traseul de deplasare; ceremonii militare; competitii sportive; in timpul campaniilor electorale si pe durata alegerilor, la sediul birourilor, comisiilor electorale si al sectiilor de votare; cu ocazia altor evenimente deosebite.
c) Drapelul se arboreaza pe sediile misiunilor diplomatice si consulare a statului roman din strainatate, si sub forma de fanion, pe mijloacele de transport ale sefilor de misiuni diplomatice si oficii consulare romane.
e) In zilele de doliu national, institutiile publice si persoanele juridice si fizice, daca au arborat drapelul Romaniei , au obligatia sa-l coboare in berna sau sa plaseze o panglica neagra daca acest lucru nu este realizabil.
f) Cu ocazia manifestarilor internationale arborarea drapelului se face conform reglementarilor internationale.
g) Arborarea in Romania a altor drapeluri se face numai cu ocazia unor vizite cu caracter oficial sau a unor reuniuni internationale numai impreuna cu drapelul Romaniei. ( in locuri publice stabilite de autoritati).
h) In situatia in care drapelul Romaniei se arboreaza impreuna cu alte drapeluri asezarea va fi urmatoarea: se afla in partea stanga privind din fata daca este arborat alaturi de un singur drapel strain; se aseza in centru in cazul in care sunt arborate mai multe drapeluri straine avand un numar impar si in partea stinga a drapelului cu care se afla in centrul altor drapel care sunt in numar par.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutia Protocolului. Ceremonial si Protocol in Relatiile Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!